Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ion H. Ciubotaru, omagiat la Palatul Culturii, în prezența PS Petru Gherghel

Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" Iași, a organizat marți, 28 ianuarie 2020, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii, seara muzeală "Ion H. Ciubotaru - Octogenar", prin care a fost omagiat profesorul Ion H. Ciubotaru și activitatea dumnealui, fiind și lansarea unui nou număr al "Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei". La eveniment a participat și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Activitatea științifică a profesorului Ion H. Ciubotaru, pe care academicianul Alexandru Zub îl considera un "reper ineluctabil în lumea celor care se ocupă de creația populară, de specificul național, de conservarea sistematică a valorilor noastre, îndeosebi a celor din Moldova", a fost prezentată de prof. univ. dr. Antonio Patraș, de la Facultatea de Litere a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Acest moment omagial a fost urmat de lansarea nr. XIX / 2019 al "Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei", prestigioasă publicație științifică, despre care a vorbit însuși prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru.

Profesorul Ion H. Ciubotaru a consacrat 15 ani din cei 80 ai săi universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, efort materializat prin publicarea cărții Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, în trei volume, apărută la Editura "Presa Bună". După apariția volumul I, în anul 1999, care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002, unde s-a tratat despre obiceiurile familiale și calendaristice, în volumul III, apărut în anul 2005, prof. Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.

În cadrul evenimentului omagial dedicat profesorului Ciubotaru, PS Petru Gherghel a luat cuvântul și l-a felicitat pe sărbătorit, scoțând în evidență aportul considerabil la cunoașterea universului culturii populare a comunității catolicilor din Moldova.

Redăm în continuare o parte din discursul Preasfinției Sale:

"Sunt aici să reprezint strana cealaltă a Bisericii, Biserica Catolică, dar vreau, cu adevărat, să aduc un omagiu, pe care îl port în inimă în acest moment, la sărbătoarea dumneavoastră.

Când am avut bucuria să vă întâlnesc, pornise o idee extraordinară pentru noi, pentru comunitatea catolică, dar greu de realizat. Domnul profesor a găsit de cuviință și modalitățile ca în cercetările pe care le-a făcut să găsească atâtea valori în comunitățile noastre catolice din Moldova. Pentru noi a fost atunci o rază de mare speranță pentru că multe dintre cele pe care le cunoșteam erau pe cale să fie confirmate de un specialist.

Și trebuie să spun că întâlnirea mea cu domnul profesor Ciubotaru a avut un rol puternic în a trezi în mine dorința de a face ca această comunitate a catolicilor să își prezinte și aceste valori tradiționale, etnografice, pe lângă atâtea alte valori ale credinței noastre dintotdeauna.

M-am bucurat mult că domnul profesor s-a deschis așa de mult pentru această cercetare, încât eu chiar mă întrebam: Oare poate să ducă până la capăt această muncă? Dar el a dus-o la capăt și chiar cu mult peste așteptările noastre.

Personal, am avut de câștigat foarte mult în a înțelege ce înseamnă strămoșii noștri, ce ne-au transmis și ce ne transmit în continuare, unde sunt strămoșii noștri, ce legătură avem noi cu ei și cum ne putem raporta la cei de dincolo... Repetă domnul profesor: «Neamul nostru este dincolo o parte, și aici o parte». Ori de câte ori îmi aduc aminte de aceste cuvinte, de câte ori trec prin satul meu, îi întâlnesc pe cei pe care, sigur, îi avem în cimitir, dar îi avem și în suflet și simt că și ei ne au pe noi în sufletul lor.

Tot ceea ce domnul profesor a scris despre catolicii noștri este un semn de prețuire a valorilor poporului nostru, în general, și în special în ceea ce privește valorile comunităților noastre catolice.

Am admirat la domnul profesor curajul de a se apropia de catolici. Alții nu prea l-au avut, pentru că erau și alte vremuri, dar domnul profesor a știut să treacă din punct de vedere științific la o analiză foarte temeinică asupra comunităților noastre.

Îi port astăzi la această sărbătoare un respect deosebit, poate e prea puțin față de cât ar merita pentru ceea ce a făcut pentru comunitatea noastră și pentru satele noastre, dar și pentru înaintașii noștri, pentru cimitirele noastre, pentru toate obiceiurile noastre, pentru nunțile noastre și pentru înmormântările noastre. Domnul profesor a știut să scoată în evidență punctele de legătură între catolici și ortodocși.

Lucrările sale au ajuns și sunt admirate și peste hotare, iar în mijlocul poporului nostru aceste lucrări reprezintă un tezaur.

Domnule profesor, vă doresc să aveți mai departe forță ca să ne prezentați și în continuare aceste valori ale comunităților noastre!"

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Iași: Ion H. Ciubotaru, omagiat la Palatul Culturii, în prezența PS Petru Gherghel

* * *

Cele trei volume ale cărții Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, autor Ion H. Ciubotaru, pot fi cumpărate din Librăria "Presa Bună"


 

lecturi: 1460.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat