Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea CEI despre regiunea Mediteranei. Părintele Patton (custode): "În stilul întâlnirii dintre Francisc și sultan"

de Daniele Rocchi

"Mă gândesc la Mediterana ca Mare nostrum, adică a noastră a tuturor, ca loc de întâlnire a culturilor și țărilor diferite. Mă gândesc la valoarea imensă pe care țărmul african l-a avut pentru Biserica latină în secolele trecute. Când la Roma creștinii vorbeau greaca, în Africa de Nord cu Tertulian, Ciprian și alții se începe să se vorbească latină. Și latina se întoarce la Roma din Africa. Pare inimaginabil că locul care a fost timp de secole un vehicul de comunicare umană, socială, culturală și comercială astăzi poate să fie un mormânt pentru mulți".

În cuvintele custodelui din Țara Sfântă, părintele Francesco Patton, revine profeția "primarului sfânt", Giorgio La Pira, care vedea în Marea Mediterană un "mare lac al Tiberiadei", un soi de spațiu nu numai geografic, ci istoric, bogat în raporturi și relații între Orient și Occident precum și în complexitate. Complexitate care se numesc astăzi războaie, instabilitate politică, precaritate economică și tensiuni religioase. Va fi și custodele din Țara Sfântă, părintele Francesco Patton, la Bari pentru a participa la întâlnirea, promovată de CEI, "Mediterana, frontieră de pace" (19-23 februarie). Cu el, episcopi catolici din 20 de țări care au ieșire la Mare Nostrum.

O prezență înrădăcinată. Custodia din Țara Sfântă are actualmente 56 de conventuri răspândite în 12 națiuni (Israel, Palestina, Liban, Siria, Egipt, Cipru, Iordania, Grecia, Italia, Spania, SUA și Argentina) dintre care majoritatea au ieșire la Mediterana. O prezență înrădăcinată cu frații franciscani protagoniști în Locurile Sfinte unde au ajuns în 1217. În 1219, însuși sfântul Francisc a voit să viziteze cel puțin o parte din Provincia din Țara Sfântă. Documentele care vorbesc despre prezența "Sărăcuțului din Assisi" printre cruciați, sub zidurile din Damietta, sunt cunoscute. Așa cum este cunoscută și întâlnirea sa cu sultanul din Egipt, Melik al-Kamil, nepot al lui Saladin cel Mare, în urmă cu 800 de ani. De atunci frații au primit mereu provocările timpurilor pentru a putea transmite, afirmă de la Custodie, "harul Locurilor Sfinte tuturor și pentru a împărtăși viața lor cu «pietrele vii» locale: comunitățile creștine". Și în mijlocul atâtor dificultăți.

A risca pentru pace. "Pe malurile Mediteranei - declară, de fapt, custodele - se agită crize și conflicte de mai multe decenii ca acela israeliano-palestinian și altele mai recente ca în Siria, manifestațiile din Liban precum și în Irak. În multe din teritoriile unde este prezentă Custodia se înregistrează războaie și tensiuni. Așadar, a vorbi despre dialog și despre întâlnire ar putea să apară aproape paradoxal. Însă la Bari vom fi prezenți cu toată istoria celor 800 de ani de prezență franciscană în Țara Sfântă în stilul întâlnirii din Damietta dintre Francisc de Assisi și sultanul Malik al-Kamil. Curajul acelei întâlniri trebuie redescoperit astăzi și - pentru a folosi un joc de cuvinte - încurajat. Sunt convins - adaugă el - că întâlnirea de la Damietta este mai importantă astăzi decât acum 8 secole. De fapt, la acea întâlnire nu este numai meritul lui Francisc, ci și cel al sultanului. Și astăzi putem avea interlocutori curajoși în lumea musulmană". Pentru custode, numai ascultarea și împărtășirea permit întâlnirea, deci "trebuie încurajate toate semnele de dialog posibile. Ceea ce nu înseamnă numai a organiza evenimente sau a publica lucrări, ci a trăi spiritul acestei întâlniri. Un spirit care ne compromite chiar riscând așa cum s-a întâmplat la Alep, în Siria, unde împreună cu muftiul local am demarat un proiect pentru a da un viitor copiilor traumatizați de război și copiilor din Statul Islamic. Suntem conștienți că dacă ne va fi frică să riscăm nu vom face pași înainte spre pace". Care încă apare foarte îndepărtată. "Dacă observăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru - avertizează părintele Patton - Mediterana asumă forma unei frontiere de apă de care se lovesc visele și viețile atâtora care fug de războaie și instabilitate politică și economică. A rezolva controverse - subliniază el - este misiunea diplomațiilor care trebuie să lucreze mult pentru a reduce tensiunile și cauzele care le produc".

Cooperare cu diplomațiile. "Este nevoie de cooperare - reafirmă custodele - diplomațiile trebuie să lucreze pe planul politic, Bisericile pe cel al dialogului precum și umanitar. Documentul despre fraternitatea umană de la Abu Dhabi, semnat de papa Francisc și de marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, merge în această direcție. Angajarea Bisericilor în acest domeniu este însemnată, arătând o apropiere și proximitate concretă față de populațiile suferinde din toată această zonă mediteraneeană". Gândul lui Patton se îndreaptă și "spre Libia care trăiește o situație dramatică ce amintește de cele asemănătoare din Yemen și Siria" și spre alte țări precum Tunisia, Algeria, Maroc, reprezentate la Bari, "care încearcă să facă pași înainte în domeniul cultural, al dialogului și interreligios". Însă în teritoriile din Custodie este prezent și Ciprul unde un zid desparte în două insula, de o parte zona greacă și de cealaltă cea turcă. "Paradoxal - spune fratele - că în Cipru toți liderii creștini, catolici și musulmani de mulți ani lucrează împreună pentru a crea un climat de reconciliere între cele două componente. Sunt aproape unicii care lucrează în această direcție, dat fiind că lumea politică pare că a luat-o pe un alt drum. În locul logicii reconcilierii preferă logica împărțirii, însoțită în unele cazuri de o folosire nesăbuită a forței". "A dărâma zidurile și a desface frontierele ar putea ajuta cauza păcii" în stilul întâlnirii dintre Francisc și sultan. "Ar fi un câștig pentru toate popoarele și țările din zona Mediteranei pentru că acestea sunt teritorii care au un patrimoniu istoric și arheologic imens. Și astfel - conclude - Mediterana ar putea să devină o frontieră de pace".

(După agenția SIR, 28 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 317.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat