Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Shoah, catolici și evanghelici din Germania: "Ne înclinăm în fața tuturor victimelor"

"Ne înclinăm în fața tuturor victimelor". Acesta este unul din pasajele mai semnificative ale declarației comune, semnate de catolici și evanghelici din Germania în ziua în care este a 75-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare din Auschwitz, la 27 ianuarie. Semnatari ai documentului sunt președintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), episcopul Heinrich Bedford-Strohm, și președintele Conferinței Episcopale Germane, cardinalul Reinhard Marx, care comemorează toate victimele ororii naziste și, în același timp, cer politicienilor și societății să contrasteze cu hotărâre antisemitismul care crește în Europa.

"Numele Auschwitz este sinonim cu omucidere în masă sistematică săvârșită în timpul celui de-al doilea război mondial în zonele din Europa ocupate de trupele germane. Amintirea celor un milion de morți și chiar mai mulți de la Auschwitz ne umple de tristețe profundă până astăzi", scriu în Declarația despre care dă știre Riforma.it, cotidianul online al Bisericilor evanghelice din Italia.

"Ziua Comemorării amintește și depășirea unui sistem politic care nu cunoștea niciun respect față de viața umană și față de demnitate și a declarat exterminarea unor întregi grupuri de persoane ca program și organizat sistematic", se mai citește. "Ne înclinăm în fața tuturor victimelor. Amintirea noastră nu trebuie să fie indiferentă față de generațiile care trăiesc astăzi sau față de viitor. Pentru că ar fi o trădare a valorilor civilizației umane dacă am lăsa ca suferința și moartea de la Auschwitz să se afunde în ceața istoriei".

Marx și Bedford-Strohm fac și un mea culpa amintind că "mulți creștini au colaborat cu regimul național-socialist, au tăcut cu privire la persecutarea evreilor sau chiar au promovat-o. Și conducătorii și reprezentanții Bisericii adesea au întors spatele victimelor. Nu este îndoială că Bisericile din Germania trebuie să recunoască această istorie de vinovăție".

Anti-iudaismul, refuzarea evreilor din motive religioase, a modelat cultura europeană timp de secole, afirmă ei în declarație. Și de aceea avertizează: "Ura față de evrei în timpurile precedente, care era profund înrădăcinată și în Biserici, a alimentat ura din perioada modernă. Și Bisericile trebuie să înfrunte această derivă", într-un timp în care antisemitismul pare să reapară în Germania.

Pentru aceasta episcopul și cardinalul fac un apel la politicieni și la societate pentru ca să se angajeze să contrasteze cu hotărâre ura: "Ca reprezentanți ai Bisericilor noastre, spunem că frații noștri și surorile noastre evrei și evreice trebuie să fie convinși și convinse că toți creștinii sunt alături de ei ori de câte ori sunt defăimați, intimidați sau atacați".

(După Vatican Insider, 27 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 508.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat