Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii din regiunea Mediteranei la Bari. Arhiep. Pizzaballa: Va fi important să ne ascultăm și să învățăm unii de la alții

de Cristina Uguccioni

De la 19 la 23 februarie 2020 Bari va găzdui întâlnirea "Mediterana, frontieră de pace" promovată de Conferința Episcopilor din Italia, la inițiativa președintelui, cardinalul Gualtiero Bassetti. Vor participa peste cincizeci de episcopi reprezentând Conferințele episcopale din cele 19 țări care au ieșire la Marea Mediterană. Nu va fi un eveniment de circumstanță, nu va fi o întâlnire academică, nici o întâlnire politică, nici un summit de economie: va fi o întâlnire de reflecție și spiritualitate între păstori care, sub conducerea Duhului, vor să lucreze împreună, cu metodă sinodală, pentru binele popoarelor. Între alții, va fi prezent arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa: frate minor franciscan, 54 de ani, fost custode al Țării Sfinte, din 2016 este administrator apostolic al Patriarhiei Latine de Ierusalim de care aparțin catolicii de rit latin rezidenți în Israel, Palestina, Iordania și Cipru. În acest teritoriu creștinii constituie 1% din populație: catolicii sunt jumătate: 170.000 în Iordania, 130.000 în Israel, 45.000 în Palestina. În această conversație cu Vatican Insider, arhiepiscopul Pizzaballa reflectă asupra întâlnirii de la Bari dedicată Mediteranei.

Înainte de toate, cum evaluați această inițiativă promovată de CEI?

Toate inițiativele care pot ajuta Bisericile să înțeleagă și să străbată pasajul istoric care se trăiește în zona Mediteranei sunt binevenite. Până astăzi s-au desfășurat numai întâlniri între episcopi din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu sau din sudul Europei, dar noi păstorii din regiunea mediteraneeană nu ne-am reunit niciodată toți împreună: de aceea inițiativa promovată de CEI este lăudabilă. Vom avea ocazia de a ne cunoaște, de a confrunta experiențele noastre, și acest drum ne va ajuta să obținem perspective împărtășite. Desigur că nu vom produce documente capabile să rezolve problemele grave care chinuiesc regiunea mediteraneeană dar am încredere că vom reuși să schițăm criterii de evaluare și să găsim linii călăuzitoare de oferit după aceea comunităților noastre.

Îndeosebi ce experiențe vreți să împărtășiți cu confrații episcopi?

Voi relata experiența noastră de Biserică ce, în pofida numărului mic de credincioși și a contextului dificil în care trăiesc, nu este concentrată pe ea însăși, ci este deschisă la relațiile cu toți și lucrează prompt prin numeroasele sale structuri școlare, sanitare, asistențiale; o Biserică aptă să reziste la șocuri, care înfruntă problemele cu o atitudine nonviolentă dar, în același timp atitudine care nu renunță.

În invitația făcută diferitelor Conferințe episcopale de Comitetul științific organizator al întâlnirii s-a cerut episcopilor să indice care probleme și chestiuni intra-ecleziale și extra-ecleziale le consideră mai importante și urgente. Dumneavoastră ce teme ați indicat?

În Țara Sfântă problema extra-eclezială mai relevantă este fără îndoială cea politică: în Israel s-au desfășurat trei alegeri într-un an, în zona palestiniană, în schimb nici nu-mi amintesc când s-au ținut ultimele alegeri: sunt două situații profund diferite care arată totuși aceeași fragilitate politică, ce- trebuie subliniat - caracterizează în mod diferit tot Orientul Mijlociu. Slăbirea politicii are repercusiuni grele asupra economiei și asupra vieții sociale: trăim un timp de schimbări care apasă asupra populației. Privind la viitor perspectivele apar mai puțin clare și foarte fragile.

Care sunt pașii decisivi pentru a locui evanghelic aceste schimbări?

În acest context delicat și complicat, important, pentru noi catolicii, este să promovăm cu tot mai mare angajare unitatea, dialogul ecumenic care trebuie să ducă la acțiuni comune: raportul cu celelalte Biserici este decisiv. În afară de asta consider fundamental să se întărească în rândul credincioșilor simțul comunității și să se formeze perspective specific creștine: nu putem să ne limităm să analizăm și să criticăm situația, este necesar să înțelegem care este vocația noastră în această țară și să acționăm în consecință.

Există inițiative deosebite de semnalat în vederea acestor obiective?

Inițiativele demarate sunt foarte multe, probabil prea multe. Ar trebui reduse, să se coordoneze mai bine pe cele mai promițătoare conferindu-le profunzime mai mare.

Care considerați că este problema intra-eclezială mai relevantă și urgentă de înfruntat la întâlnirea de la Bari?

După părerea mea este indispensabil să se lucreze cu și pentru generațiile tinere susținând credința lor. Cu câteva zile în urmă am întâlnit un grup numeros de universitari creștini care trăiesc în Israel: din cuvintele lor se înțelegea bine că raportul cu Isus îi unea, nu analizarea problemelor politice, economice și sociale ale țării. Credința este cea de la care trebuie mereu pornit din nou.

În timpul întâlnirii de la Bari vă gândiți să propuneți confraților episcopi vreo inițiativă comună?

Nu cred că voi face asta, nu este important. Scopul întâlnirii noastre, după părerea mea, n-ar trebui să fie în primul rând studierea de noi inițiative, care printre altele ar duce comunitățile noastre să trăiască trecând de la un eveniment la altul cu riscul de a pierde dimensiunea cotidiană și familială a credinței. Pentru mine, scopul principal al acestei întâlniri ar trebui să fie să ne ascultăm și să învățăm unii de la alții. Noi episcopii trăim în contexte foarte diferite dar toți avem responsabilitatea față de școli, spitale, universități, structuri caritative și asistențiale. A cunoaște experiențele pastorale, soluțiile și strategiile de intervenție adoptate de Bisericile din diferite țări va fi de mare utilitate.

Așadar acestea sunt roadele pe care dumneavoastră doriți ca să le poată aduce această întâlnire.

După treizeci de ani trăiți în Orientul Mijlociu nu mă aștept la mari rezultate: desigur că nu noi episcopii vom rezolva problemele din zona Mediteranei. Însă îmi doresc că vor reuși să înțelegem mai bine cum să ajutăm și să susținem comunitățile noastre, ce orientări să le oferim, cum să locuim evanghelic în diferite contexte sociale. Ascultându-i pe confrații mei sper să am vreo intuiție fericită care să poată folosi turmei care mi-a fost încredințată.

(După Vatican Insider, 28 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 582.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat