Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: Biblia nearsă!

Să fi fost un miracol pentru Duminica Bibliei? Celebrarea Duminicii Bibliei de anul acesta a fost marcat de un moment interesant și provocator pentru comunitatea creștină din Maikona: după ce o casă din centrul orașului a ars aproape în întregime, în cenușă a fost găsită o Biblie atinsă foarte puțin de foc. Biblia nu era ascunsă ori protejată în vreo cutie sau obiect rezistent, ci era așezată în casă pe un scăunel din lemn.

În ajunul Duminicii Bibliei, la 25 ianuarie 2020, creștinii din Maikona (Kenya) au avut parte de un moment neobișnuit: la ora 16.00 a luat foc o "casă" din centrul orașului. Nu era o casă construită din cărămizi, ci o casă tradițională ușor întărită din coli de tablă. În timpul și în urma incendiului s-a constatat că nicio persoană nu a rămas cu leziuni sau arsuri corporale. Oamenii au privit neputincioși la casa arzând pentru că nu era nicio sursă de apă în împrejurimi, astfel încât a ars absolut toată casa și puținele lucrurile care erau în interior. Tabla care forma o parte din pereți și vasele din aluminiu sau din tablă (care serveau la gătit) s-au topit în mare parte sau au rămas puține bucăți din ele distorsionate.

MAREA SURPRIZĂ care i-a șocat absolut pe cei de acolo a fost o Biblie în limba borana găsită în resturi și cenușă și care era puțin atinsă de foc pe margini, însă a rămas în proporție de 95 % întreagă. Pentru cei mai mulți creștini din comunitate "descoperirea miraculoasă" a fost interpretată ca un "semn" care i-a provocat la multe întrebări și reflecții profunde, astfel încât, acum, aproape toți doresc să aibă o Biblie în casă, chiar dacă nu-și permit toți să o plătească.

Să fi fost un miracol? De ce chiar în ajunul Duminicii Bibliei? Acestea sunt întrebări care dau de gândit multor oameni de aici. Oricum, chiar dacă nu a fost un miracol, cel mai probabil, oamenii vor acorda o atenție deosebită evenimentului și Biblia va rămâne pentru ei o CARTE care aduce binecuvântare, nu ca fiind un obiect de mobilier, ci un obiect de studiu și aprofundare: Ce mesaje conține? Cine vorbește prin cuvintele scrise? Cine a scris-o?...

Un grup format din mai mulți credincioși creștini au adus "Biblia nearsă" la noi, preoții catolici, și ne-au povestit profund șocați, ca fiind martori la acel incendiu, cum au făcut această descoperire miraculoasă. Biblia nearsă este acum în biroul parohial din Maikona și va fi protejată și expusă cât mai curând într-o casetă transparentă în biserica din Maikona.

Pr. Claudiu Iștoc,
paroh în Maikona (Kenya)


 

lecturi: 2955.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat