Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii". Adunarea generală a ACRO

Adunarea Generală a Federației Acțiunea Catolică din România (ACRO) s-a desfășurat în perioada 24-26 ianuarie 2020, la Iași. Cu tema "Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii" și motoul "Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și în sfințenia adevărului" (Ef 4,22), această adunare generală a reprezentat pentru Acțiunea Catolică din România - organism care reunește la nivel național asociațiile diecezane și eparhiale, recunoscute ca forme de acțiune Catolică (cf. AA 20) - un moment de bilanț, la cei 15 ani de activitate, în cadrul Bisericii Catolice din România, un moment al schimbării, marcat de alegerea unui nou Consiliu Director pentru următorul trieniu, precum și un moment al privirii spre viitor, prin prezentarea planificării strategice 2020-2025.

În deschiderea lucrărilor adunării generale a luat cuvântul PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, care și-a exprimat bucuria pentru găzduirea acestui eveniment, subliniind faptul că Acțiunea Catolică este un dar, după cum este precizat în rugăciunea membrului, un dar pe care Dumnezeu l-a oferit pentru înflorirea Bisericii și mântuirea tuturor. "Patronii Acțiunii Catolice - sfânta Fecioară Maria, Regină, sfântul Ioan Paul al II-lea, sfântul Iosif - să facă rodnică întrunirea asociațiilor de acțiune catolică, reunite la Iași în ziua comemorării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române".

S-au citit mesajele adresate adunării generale de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, și de PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. A urmat intervenția doamnei Anca Frona, președinte al Acțiunii Catolice din România, și a pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al Federației. Apoi au fost salutate toate delegațiile prezente, precum și delegația Asociației Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" din Arhidieceza Romano-Catolică de București.

A doua partea dimineții a fost dedicată unui moment de formare cu tema: "Vocația laicilor în Biserică și în societate", susținut de pr. Felix Roca, asistentul spiritual național al Acțiunii Catolice. Părintele a descris vocația laicilor în Biserică, pornind de la exortația apostolică Evangelii gaudium, subliniind chemarea tuturor la sfințenie.

Dimineața s-a încheiat cu participarea la Serbările Unirii, desfășurate în centrul orașului Iași. Participanții Adunării Generale a Acțiunii Catolice din România s-au bucurat împreună de comemorarea istoriei neamului nostru și aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Conferința "Despre adevăr, credință și modele de angajare politică (exemplul Corneliu Coposu)" desfășurată în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost în centrul după-amiezii. Susținută de domnul Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației "Corneliu Coposu" și secretar personal al marelui om politic, conferința ne-a adus în fața ochilor o altfel de istorie. Domnul Ion-Andrei Gherasim a prezentat câteva adevăruri tăinuite de după Revoluția din 1989, împărtășind din experiența trăită alături de marele politician Corneliu Coposu, în calitate de secretar personal.

A urmat apoi participarea la sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț în catedrala din Iași, împreună cu comunitatea locală. Seara s-a încheiat cu un moment festiv, marcând astfel aniversarea a 15 ani de Acțiune Catolică la nivel național.

Programul zilei de sâmbătă, 25 ianuarie a fost deschis de sfânta Liturghie în rit bizantin celebrată de Pr. Cristian Langa, asistentul spiritual pentru sectorul adulți în ACRO. A urmat apoi Ecouri la 15 ani de Acțiunea Catolică din România, moment coordonat de Anca Frona, președintele ACRO. Au intervenit PS Petru Gherghel - episcop emerit de Iași, Oana Tuduce - președinte ACRO (2005-2013), precum și vicepreședinții la nivel național și asistenții spirituali care au activat în ACRO în acești 15 ani.

Discursul președintelui - doamna Anca Frona - intitulat "Acțiunea Catolică, ai curajul viitorului!", a avut ca mesaj central moștenirea prețioasă pe care o oferă Acțiunea Catolică, dar și despre provocările prezentului și ale viitorului pe care le are de înfruntat. Dimineața s-a încheiat cu prezentarea activității Asociației Familiilor Catolice "Fericitul Vladimir Ghika" din Arhidieceza Romano-Catolică de București, care a făcut în parcurs de aderare în ultimii ani și care va fi primită în federație în cadrul sesiunii statutare.

A urmat apoi un moment de mulțumire pentru toți membri Consiliului Director și Consiliului Național prezenți la Adunarea Generală care și-au pus timpul și talanții la dispoziția Acțiunii Catolice în ultimii trei ani.

Prezentarea activității asociațiilor membre, precum și a activității desfășurare la nivel național ne-au făcut să înțelegem încă o dată câtă diversitate, dar și unitate există în cadrul Acțiunii Catolice și bogăția pe care aceasta o aduce în viața membrilor săi. În continuarea programului s-au prezentat rezultatele procesului de planificare strategică la nivel național. A urmat apoi sesiune statutară, în cadrul căreia Asociația Familiilor Catolice "Fericitul Vladimir Ghika" din Arhidieceza Romano-Catolică de București a fost primită în mod oficial în Acțiunea Catolică din România și s-au prezentat candidaturile pentru pozițiile de vicepreședinți pentru cele trei sectoare copii, tineri și adulți și pentru președinte. Consiliul Director ales pentru mandatul 2020-2023 este format din Codruța Fernea - președinte; Bernadeta Moreanu - vicepreședinte sector copii; Marius Balint - vicepreședinte sector tineri; și Adriana Ianuș - vicepreședinte sector adulți.

Mulțumim Domnului pentru timpul petrecut împreună, pentru toate binecuvântările revărsate asupra noastră în aceste zile dar mai ales pentru marele dar al Acțiunii Catolice în viețile fiecăruia dintre noi!

Adriana Ianuș și Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 ianuarie: Iași: "Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii". Adunarea generală a ACRO

* * *

O relatare amplă de la acest eveniment a fost publicată pe site-ul www.actiuneacatolica.ro, unde vor fi publicate discursurile și alte materiale.


 

lecturi: 1024.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat