Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "În centrul tău se află lumina". Zi de formare pentru seminariștii guanellieni

Seminariștii guanellieni împreună cu ministranții de la Casa "Sfântul Iosif" din Iași au participat la o zi de formare sâmbătă, 25 ianuarie 2020, cu meditații pe tema "În centrul tău se află lumina", ținute de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă.

Vineri, 24 ianuarie, ziua unirii Moldovei cu Țara Românească, am fost într-o scurtă excursie la Lacul Roșu, pentru a consolida legăturile de colegialitate dintre noi și pentru a ne relaxa. Ne-am întors la Iași încărcați de emoții și pregătiți pentru ziua de reculegere de sâmbătă, 25 ianuarie, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași.

La începutul zilei de reculegere am conștientizat foarte detaliat cine lucrează în interiorul nostru pe parcursul acestei zile de reculegere. Primul care acționează în noi este Duhul Sfânt prin liniște și disponibilitate. Al doilea element care lucrează suntem noi înșine deoarece schimbarea vine de la noi, nu de la ceilalți. Un al treilea lucru important este rugăciunea făcută de fiecare în parte. Diavolul este un element care nu ne lasă să ne schimbăm și să evoluăm dându-ne gânduri suspicioase, cum ar fi că nu suntem vrednici sau capabili, dar diavolul nu este mai puternic decât Dumnezeu. Un lucru final și foarte important este Biserica deoarece ea este cea care ne inspiră încurajându-ne să ne bucurăm de părinți, bunici, frați, cunoscuții noștri care se roagă pentru noi.

Am meditat că vocația la preoția guanelliană "este în mod esențial o chemare la sfințenie. Sfințenia înseamnă intimitate cu Dumnezeu, înseamnă imitarea lui Cristos, sărac, curat și umil; înseamnă iubire fără rezerve față de suflete și dăruire pentru adevăratul lor bine; înseamnă iubire față de persoane nevoiași. "În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8).

Urmând tema zilei, prima meditație cu pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, formator la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost despre imaginea de sine, mai precis fiind "Cine sunt eu?" Sunt trei pași: primul "Observă starea ta prezentă!", al doilea pas "Judecă ce merge și ce nu!", iar al treilea pas "Acționează pe baza unui plan concret!", fiind încurajați să privim la trecutul nostru. În a doua meditație a fost tema "Curajul de a înfrunta încercările, fragilitățile umane, acceptarea altora" încurajați fiind să privim la noi înșine așa cum suntem, nu cum este idealul nostru. Ultima meditație a avut tema "A porni din nou de la Cristos. Bogăția chemării". Când dăruim din ceea ce ne-a dat Dumnezeu, în modul în care Dumnezeu ne-a dăruit și cu intenția cu care Dumnezeu ne-a dăruit, atunci fratele nostru începe să se simtă fiu al lui Dumnezeu.

Așa răsună in noi apelul Domnului Isus: "Dacă vrea cineva să mă slujească să mă urmeze" (In 12,26). Nu vă fie frică să-l primiți! Cu siguranță, veți întâlni greutăți și sacrificii, dar veți fi fericiți să slujiți, veți fi martorii acelei bucurii pe care lumea nu o poate da! Veți fi flăcări vii ale unei iubiri infinite și veșnice; veți cunoaște bogățiile spirituale ale preoției, dar și mister divin!

Andrei Gabriel Tălmăcel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: "În centrul tău se află lumina". Zi de formare pentru seminariștii guanellieni


 

lecturi: 1018.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat