Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, formată din reprezentanții celor cinci zone: Onești, Bacău, Roman, Suceava și Iași, s-au întrunit la Institutul Teologic Franciscan din Roman, marți, 21 ianuarie 2020, în vederea organizării întâlnirii formative diecezane, pentru persoanele consacrate, ce va avea loc după Paști, pentru organizarea zilei de 2 februarie la nivel zonal (A XXIV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate), pentru alegerea unui nou secretar al comisiei, dar și pentru alte informații și argumente de pe ordinea de zi.

După salutul de bun venit din partea gazdelor și rugăciunea inițială din partea părintelui Augustin Folner, OCarm, responsabilul diecezan cu Oficiul pentru Viața Consacrată, s-a trecut mai întâi la alegerea noului secretar al comisiei, în persoana pr. Ciprian Vacaru, OFMCap., nou membru în comisie pentru zona Onești.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost situația fiecărei zone în parte prezentată de responsabilii zonali care au făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate începând cu ianuarie 2019 până în ianuarie 2020.

Zona Roman a fost prezentată de sr. Alina Ionela Rîtan, din Congregația "Surorile lui Cristos, Marele Preot", care a prezentat o serie de activități și întâlniri la nivel zonal și diecezan pe care le-au concretizat în această ultima perioadă. A urmat zona Bacău prezentată de sr. Clementina Gârleanu, OA, împreună cu pr. Alexandru Olaru, OFMConv., care au evidențiat că persoanele consacrate din această zonă au fost implicate lunar în diferite activități formative, zile de reculegere și de destindere, atât la nivel zonal, cât și diecezan. Cu nostalgie și durere în suflet, s-a amintit mai ales activitatea sorei Emanuela Bereșoaei, din Congregația "Surorilor Carol Borromeu", care până în iunie anul trecut s-a dăruit cu devotament pentru buna desfășurare a acestei zone, dar care după o vară de suferință, din cauza unei boli incurabile, a trecut la Domnul pentru a continua cântarea ei alături de Dumnezeu în ceruri. Tot în zona Bacău, o altă pierdere a fost cea a sorei Maria Marta Salahoriu, din cadrul Congregației "Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos", care la începutul lunii decembrie a trecut și ea la Domnul printr-o moarte subită, la vârsta de doar 35 de ani. Activitățile din zona Bucovina au fost prezentate de către sr. Joanna Maksim din Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului" de la Siret, care a afirmat că au fost satisfăcătoare, ținând cont de numărul mic al persoanelor consacrate din această zonă. Iașul, de această dată, a fost prezentat de către fr. Juan Barrera, de la Frații Școlilor Creștine, împreună cu sr. Adriana Roca, din Congregația "Surorile Providenței" din Iași. Ei au amintit de existența programului anual structurat deja de la începutul anului pastoral, după care se ghidează lunar toate persoanele consacrate din această zonă. Sr. Petronela Farcaș, din Congregația "Surorilor Benedictine" de la Oituz, a prezentat și ea activitățile din zona Onești, împreună cu pr. Ciprian, OFMCap.

În sinteză, toate cele cinci zone au scos în evidență aceleași aspecte comune: întâlnirile lunare la nivel zonal; cele anuale la nivel diecezan; pelerinajele la sanctuarele diecezane; anul trecut cu ocazia Centenarului Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, persoanelor consacrate au efectuat acest pelerinaj, în ziua de 12 mai, la Hălăucești; vizita Sfântului Părinte papa Francisc în România, a fost pentru noi toți un eveniment unic și plin de emoție și bucurie.

Pr. Mihai Afrențoaie, OFMConv., a reamintit de rolul Institutului Franciscan în animarea vieții spirituale atât pentru zona Roman, cât și pentru celelalte zone, dornice să participe la diferitele inițiative organizate de institut, ca, de exemplu, sesiunea ecumenică din 18 ianuarie 2020.

La final, pr. Augustin Mihai Folner, OCarm, a adus un cuvânt de mulțumire, de apreciere și încurajare, întregii echipe pentru numeroasele inițiative care se organizează de către comisie și se pune la dispoziția persoanelor consacrate ale Diecezei de Iași în special, dar și a poporului credincios în general. S-a reamintit și de situația economică la nivel diecezan, care trebuie susținută de către fiecare congregație în parte, aducând contribuția stabilită, la sr. Lidia Ceobanu, din Congregația "Don Orione", de la Bîra - Neamț, care este econoama comisiei diecezane.

Întâlnirea s-a încheiat la ora 18.00 cu o vizită în capela institutului, unde membrii comisiei au făcut o rugăciune și fotografia de grup.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Roman: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată


 

lecturi: 2244.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat