Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prezență catolică la Ziua "Micii Uniri"

Cu ocazia celebrărilor legate de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, la 24 ianuarie 2020, PS Iosif Păuleț, însoțit PS Petru Gherghel și de cinci preoți de la Episcopia Romano-Catolică din Iași, a participat la manifestările din această zi, desfășurate în Piața Unirii din Iași.

Manifestările oficiale legate de sărbătorirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor au avut loc, la fel ca în anii precedenți, în Piața Unirii din municipiul Iași, începând cu ora 11.30, rostindu-se rugăciuni pentru popor, din partea Bisericii Ortodoxe, dar și din partea Bisericii Catolice.

Din partea Bisericii Catolice, rugăciunea a fost condusă de PS Petru Gherghel, fiind însoțit de alți cinci preoți, aceștia rugându-se "pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru conducătorii patriei noastre și pentru toți cetățenii țării noastre".

Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, în programul manifestărilor de la Iași au fost incluse și discursurile PS Iosif Păuleț și al ÎPS Teofan, arhiepiscop și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, dar și Hora Unirii. Ceremoniile s-au încheiat în biserica mănăstirii "Sfinții Trei Ierarhi", unde a avut loc o rugăciune comună pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înmormântat aici, și pentru făuritorii Unirii de la 1859.

În mesajul său, PS Iosif Păuleț, scoțând în evidență cinstirea ce trebuie dată înaintașilor, a "făuritorilor României de acum 161 de ani", a vorbit despre importanța actului unirii de la 1859 și despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza, subliniind că: "Atunci, în 1859, românii au înțeles că țara lor, România, trebuie să fie și să rămână țara celor care cred în ea, indiferent de etnie sau confesiune religioasă". În continuare, vorbind despre exemplul de apropiere și de unire lăsat de înaintașii noștri, păstorul Diecezei de Iași a amintit și de încurajarea spre a trăi fraternitatea între toți românii pe care a oferit-o papa Francisc în vizita de anul trecut de la Iași, de la 1 iunie. În final, PS Iosif s-a îndreptat spre Dumnezeu în rugăciune, cerându-i "să fie în continuare cu noi și să ne ajute să rămânem uniți, să ne ajute să mergem împreună, pentru a putea trăi în pace, fraternitate și prosperitate".

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași: Prezență catolică la Ziua "Micii Uniri". Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 2320.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat