Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cea mai mare biserică din lumea ortodoxă se va ridica în Urali

De Vladimir Rozanskij

În teritoriul mănăstirii feminine dedicată icoanei Născătoarei de Dumnezeu "Împărțitoare de pâine" va fi construită cea mai mare biserică creștină (sau cel puțin ortodoxă) din lume, în măsură să adune aproape 40.000 de credincioși. A relatat asta la situl Znak.com starețul mănăstirii, skhiigumen-ul Serghei (Romanov). Acesta este un personaj aproape legendar și mai degrabă misterios, cu trecut (se pare) delictuos, de care sunt legate multe personaje publice rusești: deputat din Dumă Natalia Poklonskaja (fost procuror al Crimeii), campionul de hochei Pavel Datsjuk, cântărețul Aleksandr Novikov și alții, între care diferiți întreprinzători și oligarhi, toți gata să finanțeze proiectul grandios.

Zhanna Rjabtseva a revelat câteva amănunte ale planului edilitar. Rjabtseva este președinte al parlamentului regional din Sverdlovsk, zona Ekaterinburg, și ea enoriașă a părintelui Serghei. După cum spune ea, ideea super-bisericii ar fi fost aprobată direct de un alt vestit egumen, părintele Ilia (Nozdrin), părinte spiritual al însuși patriarhului de Moscova, Chiril (Gundjaev). Biserica va fi dedicată Sofiei - Înțelepciunii Divine și va avea 77 metri înălțime, cu o cupolă de 22 metri înălțime și 33 metri diametru (bolțile de la "Sfântul Petru" din Roma sunt înalte 45 metri, deși cupola lui Michelangelo ajunge la 133 metri).

Întregul complex va fi dispus în trei mari naosuri și va conține două biserici, una inferioară de 11 mii de metri pătrați pentru 20.000 de persoane, și una superioară de 6,5 mii de metri pătrați pentru peste 18 mii de credincioși. Conform lui Rjabtseva anul acesta va începe construirea stilobatului, temelia în ansamblu, și numai fundațiile vor fi extinse pe 100x100 metri. Timpii de terminare a lucrării, conform cuvintelor sale "sunt în mâinile lui Dumnezeu, dar va fi un mare eveniment popular". La întrebarea despre cine vor fi finanțatorii lucrării, răspunsul a fost că "vor fi câțiva fii spirituali ai părintelui Serghei".

Tot conform lui Rjabtseva, de construcție ar fi interesați și mulți chinezi, fascinați de evenimentele care i-au fi dus pe membrii familiei imperiale a lui Nicolae al II-lea să-și încheie în Urali propriul drum pământesc, și "ar fi cerut să primească botezul chiar în aceste locuri, în timp ce acum chinezii convertiți trebuie să meargă în alte părți, ca mănăstirea din Diveevo (întemeiată de sfântul Serafim de Sarov) sau la Lavra Preasfintei Treimi a Sfântului Sergiu, pentru a ajunge la izvoarele marii spiritualități rusești; se prevăd în noua biserică peste o mie de botezuri de chinezi pe zi". În acest mod, biserica "Sfânta Sofia" va deveni principalul avanpost ortodox la porțile Asiei.

Un întreprinzător intervievat, dar sub anonimat, a explicat că adunarea de fonduri a început deja de vreo doi ani, și a fost nevoie de numai un an și jumătate pentru a determina terenul pe care să se construiască biserica, trei hectare și jumătate de teren din proprietatea familiei Krekov, ai cărei membri inițial nu erau dispuși să cedeze. Președintele Rjabtseva a reușit după aceea să-i convingă să-l vândă Diecezei de Ekateringurg, pentru o sumă care a rămas rezervată, probabil aproape de 5 milioane de euro. Cei din familia Krekov refuză interviurile, declarând numai că "tăcerea noastră era una dintre condițiile acordului".

Și dieceza n-a comentat proiectul până acum, dar a promis să convoace în scurt timp jurnaliștii în această privință. În ambientele patriarhiei moscovite nu există informații precise despre viitoarea "super-catedrală", însă de mult timp se discută despre diferite inițiative de devoțiune și arhitectonice pentru a cinsti amintirea țarului martir și a familiei sale în zona Ekaterinburg. Pe locul asasinării lui Nicolae al II-lea, așa-numita "casă Ipatiev, a fost deja ridicată marea biserică "pe Sânge", de peste 3.000 de metri pătrați pentru a putea încăpea circa 2.000 de credincioși. Celelalte biserici mai mari din Rusia sunt catedrala patriarhală "Preasfântul Mântuitor" din Moscova, prevăzută pentru 10.000 de credincioși, și catedrala "Sfântul Isaac" la Sankt Petersburg pentru peste 10.000 de credincioși, chiar dacă actualmente rămâne un muzeu, a cărei restituire o cere Biserica. Marea biserică din Urali ar putea să devină cel mai mare loc de pelerinaj din toată Rusia.

(După AsiaNews.it, 24 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 857.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat