Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre Chiara Lubich, cu Michele Zanzucchi: "A readus milioane de persoane la inima evangheliei"

de M. Chiara Biagioni

"Chiara este o personalitate poliedrică, o persoană de credință, speranță și caritate. O femeie care a știut nu să impună ci să ajungă lin să dea un loc nou laicilor în Biserică. O femeie care mai ales a cucerit milioane de inimi, readucându-i la inima mesajului evanghelic, recentrând creștinismul pe Treime". Așa o descrie Michele Zanzucchi, jurnalist, scriitor și focolarin, pe Chiara Lubich, amintind-o în ziua în care se năștea la Trento în urmă cu o sută de ani. Începe astăzi pentru Mișcarea Focolarilor un an angajant în care în toată lumea se va celebra centenarul fondatoarei sale cu o serie de evenimente, inițiative, întâlniri. "Suntem siguri că este vie Chiara", a spus președintele Mișcării, Maria Voce, jurnaliștilor prezentând la Roma expoziția internațională "Chiara Lubich oraș lume" din Trento, adăugând imediat că "acest centenar este gândit nu pentru a o aminti ci pentru a o întâlni".

Chiara vorbea despre Biserică numind-o "o grădină magnifică" în care înfloresc toate Cuvintele lui Dumnezeu. În ea, acest Cuvânt a fost rugăciunea lui Isus: "Ca toți să fie una". Un Cuvânt care și astăzi intră năvalnic într-un timp în care în mai multe părți este în desfășurare - cum spune papa Francisc - "un al treilea război mondial pe bucăți", în care sentimente de ură și dispreț se strecoară ca otrăvuri în societate, unde diversitatea este adesea sinonim de dușmănie și frică. "Astăzi carisma lui Chiara - argumentează în această privință Zanzucchi - are de spus ceea ce are de spus evanghelia, nimic mai mult și nimic mai puțin. O spune clar într-un mod deosebit, centrat pe evanghelia unității, pe o evanghelie deschisă radical la dialogul cu celălalt diferit de noi, o evanghelie care prin abandonarea lui Isus pe cruce, se poate propune și celui care are alte credințe și celui care nu are credință".

Acesta este "secretul" sau probabil "forța dulce" care a permis Mișcării Focolarilor să se răspândească în tăcere dar capilar în toată lumea, ajungând în locuri îndepărtate, creând punți de dialog și fraternitate pretutindeni. Din Japonia în insulele din Pacific la ținuturile din Africa, în America de Sud. Zanzucchi dă exemplul algerian: "A avea o mișcare musulmană a focolarilor în Algeria, de exemplu, nu înseamnă a trăda mesajul evanghelic, înseamnă a-l duce la un nivel care rar a existat în raporturile cu persoane de alte credințe". La 22 ianuarie, și apoi în tot anul centenarului, Mișcarea va aduce omagiu fondatoarei sale cu multiple propuneri în toată lumea. Printre evenimentele programate, de relevanță deosebită va fi vizita președintelui Republicii italiene, Sergio Mattarella, la 25 ianuarie la Trento, cu ocazia unei întâlniri cu locuitorii care are titlul "Trento o întâlnește pe Chiara". La expoziția din Trento se vor alătura altele, în cursul anului 2020, dedicate lui Lubich. Prima va fi inaugurată la 29 februarie la zona de expoziție din curia Custodiei la conventul "Sfântul Mântuitor" la Ierusalim (Țara Sfântă) și va dura până la 14 martie. Apoi va fi rândul expoziției din Alger (Algeria) care va avea o aprofundare asupra dialogului interreligios, îndeosebi cu islamul.

Maria Voce, într-un mesaj video, subliniază că "într-o lume în care ies în evidență încontinuu curente de particularisme și de diviziuni și apar noi ziduri și noi frontiere", mesajul de unitate al lui Chiara Lubich este "de actualitate extremă". Zanzucchi confirmă și explică: "Îmi vine în minte o asemănare", spune el. "În arhitectura europeană am avut în mod substanțial trei stiluri: romanic, gotic și baroc. Romanicul este acela în care se văd liniile pure ale arhitecturii; goticul este acela în care există o dezvoltare și chiar o ridicare. Barocul lucrează pe ceea ce există deja încercând să-l supună la forme diferite. Cred că această carismă a unității s-a născut romanică, a cunoscut în anii '80 și '90 o puternică ridicare cu mari succese și apoi a venit în mod inevitabil momentul barocului. Astăzi este important să știm să percepem posibilitatea de dezvoltare. Cu siguranță, Mișcarea, după moartea lui Chiara, a avut și are momente dificile. Au avut asta în istorie toate marile carisme, de la sfânta Tereza de Avila la sfântul Ioan Bosco, însă aceste faze sunt importante pentru a ne întoarce la liniile esențiale, la acel romanic care indică existența adevărată și autentică a unei carisme".

(După agenția SIR, 22 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Rocca di Papa, 22 ianuarie 2020

Mesajul Mariei Voce, președinta Mișcării Focolarelor

Astăzi este 22 ianuarie 2020.

Acum 100 de ani, pe 22 ianuarie 1920, s-a născut Chiara Lubich.

Astăzi, un imn global de recunoștință se ridică la Cer pentru darul imens pe care Dumnezeu l-a făcut lumii odată cu nașterea Chiarei.

Chiara: o femeie care a trăit astfel încât în lume toți să se descopere frați și să poată fi construită familia lui Dumnezeu unită prin iubirea reciprocă. Și a făcut-o zi de zi, țesând relații cu toți oamenii pe care i-a cunoscut, fără să se împiedice de nicio diferență de cultură, religie, sex, etnie, vârstă ..., pentru că era convinsă că Dumnezeu este Tatăl tuturor și, prin urmare, toate femeile și toți bărbații sunt frați și surori.

Mesajul său de unitate este și astăzi, cred eu, extrem de actual și este important pentru că apar continuu curente de particularisme și diviziuni, apar mereu noi ziduri și noi frontiere. Și simt o dorință urgentă de a ne concentra din nou asupra unicului nostru obiectiv, unic pentru toată lumea: să trăim și să acționăm pentru a construi o lume diferită de cea în care ne aflăm, o lume unită, conform viziunii lui Isus: "Ca toți să fie una".

Iată sensul lui "Sărbătorim pentru a ne întâlni", mottoul pe care l-am ales pentru celebrările acestui Centenar.

Nu vrem să facem o amintire nostalgică a Chiarei, dar să o întâlnim pe Chiara, să o întâlnim vie în spiritul la care ne-a făcut părtași, vie în Mișcarea pe care a fondat-o, vie în nenumărații adepți răspândiți în toate colțurile lumii.

Din acest motiv, vă invit pe toți cei care într-o zi ați cunoscut-o pe Chiara și carisma ei - indiferent dacă în prezent sunteți în contact sau nu cu Mișcarea noastră - să trăiți ceea ce este, poate, principala noastră caracteristică: să fim oameni capabili să creeze relații, să-l întâmpinăm pe celălalt fără prejudecăți, fără idei preconcepute, fără scheme, să construim punți între noi.

Să sărbătorim această aniversare a Chiarei. Să ducem mai departe mesajul său, marele său vis de unitate, să sărbătorim și să facem acest lucru toți împreună - Chiara ne vede și ne vrea uniți - participând la diferitele evenimente care vor avea loc în întreaga lume și în special la toate acelea care vor avea loc la Trento, orașul său natal și la Centrul Internațional al Mișcării de aici, din Rocca di Papa.

Să știți că sunteți cu toții așteptați cu bucurie și bineveniți!

* * *

Maria Voce, mesaj video, la centenarul lui Chiara Lubich:


 

lecturi: 1161.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat