Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 ianuarie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Această a doua duminică din Timpul de peste an este în continuitate cu Epifania și cu sărbătoarea Botezului lui Isus. Textul evanghelic (cf. In 1,29-34) ne vorbește iar despre manifestarea lui Isus. De fapt, după ce a fost botezat în râul Iordan, El a fost consacrat de Duhul Sfânt care s-a așezat asupra Lui și a fost proclamat Fiu al lui Dumnezeu de glasul Tatălui ceresc (cf. Mt 3,16-17 și paralele). Evanghelistul Ioan, spre deosebire de ceilalți trei, nu descrie evenimentul, ci ne propune mărturia lui Ioan Botezătorul. El a fost primul martor al lui Cristos. Dumnezeu l-a chemat și l-a pregătit pentru asta.

Ioan Botezătorul nu poate să rețină dorința insistente de a da mărturie lui Isus și declară: "Eu am văzut și am dat mărturie" (v. 34). Ioan a văzut ceva tulburător, adică pe Fiul iubit al lui Dumnezeu solidar cu păcătoșii; și Duhul Sfânt l-a făcut să înțeleagă noutatea nemaiauzită, o adevărată răsturnare. De fapt, în timp ce în toate religiile omul este cel care oferă și jertfește ceva lui Dumnezeu, în evenimentul Isus, Dumnezeu este cel care-l oferă pe Fiul său pentru mântuirea omenirii. Ioan manifestă uimirea sa și consensul său față de această noutate adusă de Isus, printr-o expresie pregnantă pe care noi o repetăm de fiecare dată la Liturghie: "Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!" (v. 29).

Mărturia lui Ioan Botezătorul ne invită să repornim mereu din nou pe drumul nostru de credință: să repornim de la Isus Cristos, Miel plin de milostivire pe care Tatăl l-a dat pentru noi. Să ne lăsăm surprinși din nou de alegerea lui Dumnezeu de a fi de partea noastră, de a se face solidar cu noi păcătoșii și de a mântui lumea de rău luând-o asupra sa total.

Să învățăm de la Ioan Botezătorul de a nu presupune că îl cunoaștem deja pe Isus, că știm deja totul despre El (cf. v. 31). Nu este așa. Să ne oprim asupra Evangheliei, eventual contemplând și o icoană a lui Cristos, o "Față sfântă". Să contemplăm cu ochii și încă mai mult cu inima; și să ne lăsăm instruiți de Duhul Sfânt, care înăuntru ne spune: El este! Este Fiul lui Dumnezeu făcut miel, jertfit din iubire. El, numai El a purtat, numai El a suferit, a ispășit păcatul fiecăruia dintre noi, păcatul lumii, precum și păcatele mele. Toate. Le-a luat pe toate asupra sa și le-a luat de la noi, pentru ca noi să fim în sfârșit liberi, să nu mai fim sclavi ai răului. Da, sărmani păcătoși încă suntem, dar nu sclavi, nu, nu sclavi: fii, fii ai lui Dumnezeu!

Fecioara Maria să ne dobândească forța de a da mărturie Fiului său Isus; de a-l vesti cu bucurie cu o viață eliberată de rău și un cuvânt plin de credință uimită și recunoscătoare!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi se desfășoară la Berlin o conferință menită să discute despre criza din Libia. Doresc din tot sufletul ca această întâlnire, așa de importantă, să fie începutul unui drum spre încetarea violențelor și o soluție negociată care să conducă la pace și la mult dorita stabilitate a țării.

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini și credincioși romani. Îndeosebi, membrii unor confraternități din Sevilla, Spania; credincioșii din Bielsko-Biała și din Poznań, Polonia; studenții de la "Loras College" din Dubuque, Statele Unite, și cei din Vila Pouca de Aguiar, Portugalia.

Salut grupurile parohiale din Scandicci și Quarto d'Altino, cele din San Giuseppe al Trionfale și din San Melchiade din Roma, precum și ministranții din Corva, dieceza de Concordia-Pordenone, cu cei din familiile lor.

Îmi face plăcere să amintesc că anul 2020 a fost desemnat la nivel internațional ca "An al Asistentului Medical și al Moașei". Asistenții medicali sunt lucrătorii sanitari cei mai numeroși și mai apropiați de bolnavi, iar moașele îndeplinesc probabil cea mai nobilă dintre profesii. Să ne rugăm pentru ei toți, pentru ca să-și poată desfășura cât mai bine munca lor prețioasă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 712.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat