Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O contribuție cu privire la celibatul sacerdotal în ascultare filială față de papa

De Andrea Tornielli

Apare o carte despre preoție care poartă semnătura cardinalului Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin, cu o contribuție a papei emerit Benedict al XVI-lea (actualizare după declarația prefectului Casei Pontificale, Georg Gänswein), va fi publicată în Franța la 15 ianuarie. Din anticiparea furnizată de Le Figaro se află că autorii intră cu intervențiile lor în dezbaterea despre celibat și despre posibilitatea de a hirotoni preoți bărbați căsătoriți. Ratzinger și Sarah - care se definesc doi episcopi în "ascultare filială față de papa Francisc" care "caută adevărul" într-un "spirit de iubire față de unitatea Bisericii" - apără disciplina celibatului și aduc motivațiile care după părerea lor ar sfătui să nu fie schimbată. Tema celibatului ocupă 175 de pagini ale volumului, cu două texte, unul al papei emerit și celălalt al cardinalului, împreună cu o introducere și o concluzie semnate de amândoi.

Sarah, în textul său, amintește că "există o legătură ontologică-sacramentală între preoție și celibat. Orice slăbire a acestei legături ar pune în discuție magisteriul Conciliului și al papilor Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Îl implor pe papa Francisc să ne protejeze definitiv de această eventualitate punând vetoul său la orice slăbire a legii celibatului sacerdotal, chiar dacă este limitată la o regiune sau alta". De asemenea, Sarah ajunge să definească "o catastrofă pastorală, o dezorientare ecleziologică și o întunecare a înțelegerii preoției" eventuala posibilitate de a hirotoni bărbați căsătoriți. Benedict al XVI-lea, în scurta sa contribuție, reflectând asupra temei, merge înapoi la rădăcinile ebraice ale creștinismului, afirmă că preoția și celibatul sunt unite încă de la începutul "noii alianțe" a lui Dumnezeu cu omenirea, stabilită de Isus. Și amintește că deja "în Biserica antică", adică în primul mileniu, "bărbații căsătoriți puteau să primească sacramentul preoției numai dacă se angajau să respecte abstinența sexuală".

Celibatul sacerdotal nu este și n-a fost niciodată o dogmă. Este vorba de o disciplină ecleziastică a Bisericii latine care reprezintă un dar prețios, definit în acest mod de toți ultimii pontifi. Biserica catolică de rit oriental prevede posibilitatea și excepții au fost admise și pentru Biserica latină chiar de Benedict al XVI-lea în constituția apostolică Anglicanorum coetibus dedicată anglicanilor care cer comuniunea cu Biserica catolică, unde se prevede "să fie admiși caz cu caz la ordinul sacru al prezbiteratului și bărbați căsătoriți, conform criteriilor obiective aprobate de Sfântul Scaun".

Merită amintit că despre această temă s-a exprimat de mai multe ori și papa Francisc, care pe când era cardinal, în cartea conversație cu rabinul Abraham Skorka, a explicat că este favorabil menținerii celibatului "cu toate pro și contra pe care le comportă, pentru că sunt zece secole mai mult de experiențe pozitive decât de erori. Tradiția are o importanță și o validitate". În ianuarie 2019, în dialogul cu jurnaliștii în zborul de întoarcere din Panama, papa a amintit că în Biserica catolică orientală era posibilă opțiunea celibatară sau matrimonială înainte de diaconat, dar a adăugat, cu privire la Biserica latină: "Îmi vine în minte o frază a sfântului Paul al VI-lea: «Prefer să-mi dau viața înainte de a schimba legea celibatului». Mi-a venit în minte și vreau s-o spun, pentru că este o frază curajoasă, într-un moment mai dificil decât acesta, era în anii 1968-1970... Personal, cred că celibatul este un dar oferit Bisericii... Eu nu sunt de acord să se permită celibatul opțional, nu". În răspunsul său a vorbit și despre discuția dintre teologi cu privire la posibilitatea de a acorda derogări pentru unele regiuni risipite, cum sunt insulele din Pacific, precizând însă că "nu este decizia mea. Decizia mea este: celibatul opțional înainte de diaconat nu. Este ceva al meu, personal, eu n-aș face-o, asta rămâne clar. Sunt un «închis»? Poate. Nu mă simt să stau în fața lui Dumnezeu cu această decizie".

În octombrie 2019 s-a celebrat Sinodul despre Amazonia și tema a fost dezbătută. Așa cum reiese din documentul final, au fost episcopi care au cerut posibilitatea de a hirotoni preoți diaconi permanenți căsătoriți. Însă uimește că la 26 octombrie, în discursul său de încheiere papa, după ce a urmărit în aulă toate fazele intervențiilor și ale discuției, n-a menționat în niciun mod tema hirotonirii bărbaților căsătoriți, nici măcar în treacăt. În schimb a amintit cele patru dimensiuni ale Sinodului: cea referitoare la înculturare, cea ecologică, cea socială și în sfârșit dimensiunea pastorală, care "le include pe toate". În același discurs, pontiful a vorbit despre creativitatea noilor slujiri și despre rolul femeii și referindu-se la lipsa de cler în anumite zone de misiune, a amintit că sunt atâția preoți dintr-o țară care au mers în prima lume - Statele Unite și Europa - "și nu există preoți pentru a-i trimite în zona amazoniană din aceeași țară".

În sfârșit este semnificativ și faptul că Francisc, mulțumind mijloacelor mass-media, cu aceeași ocazie le-a cerut, în răspândirea documentului final, să se oprească mai ales asupra diagnozelor, "care este partea în care cu adevărat Sinodul s-a exprimat mai bine": diagnoza culturală, diagnoza socială, diagnoza pastorală și diagnoza ecologică. Papa invita să nu se cadă în pericolul de a se opri "asupra a ce anume au decis în acea problemă disciplinară, ce anume au decis în cealaltă, care partid a învins și care a pierdut".

(După vaticannews.va, 13 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1435.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat