Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei Francisc în Sărbătoarea Botezului Domnului 2020

Duminică, 12 ianuarie 2020, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 32 de nou-născuți, 17 băieți și 15 fetițe. După citirea Evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Așa cum Isus a mers ca să fie botezat, tot așa voi îi aduceți pe copiii voștri.

Isus îi răspunde lui Ioan: "să se facă toată dreptatea" (cf. Mt 3,15). A boteza un copil este un act de dreptate, pentru el. Și de ce? Pentru că noi la Botez îi dăm o comoară, noi la Botez îi dăm o garanție: pe Duhul Sfânt. Copilul iese [de la Botez] cu forța Duhului Sfânt înăuntrul său: Duhul care-l va apăra, îl va ajuta, în toată viața sa. Pentru aceasta este așa de important să fie botezați când sunt copii, pentru ca să crească având forța Duhului Sfânt.

Acesta este mesajul pe care eu aș vrea să vi-l dau astăzi. Voi aduceți copiii voștri astăzi, [pentru ca să aibă] în ei pe Duhul Sfânt. Și să aveți grijă ca ei să crească având lumina, având forța Duhului Sfânt, prin cateheza, ajutorul, învățătura, exemplele pe care voi le veți da acasă... Acesta este mesajul.

Nu aș vrea să vă spun altceva puternic. Numai un anunț. Copiii nu sunt obișnuiți să vină la Capela Sixtină, este prima dată! Nu sunt obișnuiți să stea închiși într-un ambient chiar un pic cald. Și nu sunt obișnuiți să fie îmbrăcați așa, pentru o sărbătoare atât de frumoasă ca astăzi. Se vor simți un pic în dificultate în vreun moment. Și va începe unul [să plângă]... - concertul încă nu a început! - dar va începe unul, apoi altul... Nu vă înspăimântați, lăsați-i pe copii să plângă și să strige. Mai degrabă, dacă plânge copilul tău și se smiorcăie, poate că îi este prea cald: luați ceva de pe el; sau pentru că îi este foame: alăptează-l, da, mereu în pace. Un lucru pe care l-am spus și anul trecut: ei au o dimensiune "corală": este suficient ca unul să dea nota "la" și încep toți, și se va face concertul. Nu vă înspăimântați. Este o predică frumoasă atunci când plânge un copil în biserică, este o predică frumoasă. Faceți în așa fel încât să se simtă bine și mergem înainte.

Nu uitați: voi îl purtați pe Duhul Sfânt înăuntrul copiilor.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 669.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat