Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Celebrăm solemnitatea Epifaniei, în amintirea magilor veniți din Răsărit la Betleem, urmând steaua, pentru a-l vizita pe Mesia nou-născut. La sfârșitul relatării evanghelice, se spune că magii, "după ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în țara lor" (v. 12). Pe alt drum.

Acești înțelepți, care proveneau din regiuni îndepărtate, după ce au călătorit mult, îl găsesc pe cel pe care doreau să-l cunoască, după ce l-au căutat îndelung, cu siguranță și cu trude și peripeții. Și când în sfârșit ajung la ținta lor, se prosternă în fața Pruncului, îl adoră, îi oferă darurile lor prețioase. După aceea pornesc din nou la drum fără întârziere pentru a se întoarce în țara lor. Însă acea întâlnire cu Pruncul i-a schimbat.

Întâlnirea cu Isus nu-i reține pe magi, dimpotrivă, revarsă în ei o nouă determinare pentru a se întoarce în țara lor, pentru a relata ceea ce au văzut și bucuria pe care au simțit-o. În asta este o demonstrare a stilului lui Dumnezeu, a modului său de a se manifesta în istorie. Experiența lui Dumnezeu nu ne blochează, ci ne eliberează; nu ne închide, ci ne pune din nou în mișcare, ne duce din nou la locurile obișnuite ale existenței noastre. Locurile sunt și vor fi aceleași, însă noi, după întâlnirea cu Isus, nu suntem cei de dinainte. Întâlnirea cu Isus ne schimbă, ne transformă. Evanghelistul Matei subliniază că magii s-au întors "pe alt drum" (v. 12). Ei sunt conduși să schimbe drumul de avertismentul îngerului, pentru a nu se întâlni cu Irod și cu uneltirile sale de putere.

Fiecare experiență de întâlnire cu Isus ne induce să întreprindem căi diferite, pentru că de la El provine o forță bună care vindecă inima și ne dezlipește de rău.

Există o dinamică înțeleaptă între continuitate și noutate: se întorc "în țara lor", dar "pe alt drum". Asta arată că noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm, să transformăm modul nostru de a trăi chiar și ambientul din totdeauna, să modificăm criteriile de evaluare asupra realității care ne înconjoară. Iată diferența dintre Dumnezeul adevărat și idolii trădători, cum sunt banul, puterea, succesul...; dintre Dumnezeu și cei care promit să-ți dea acești idoli, cum sunt vrăjitorii, ghicitorii în cărți, descântătorii. Diferența este că idolii ne leagă de ei, ne fac idoli-dependenți, și noi îi luăm în stăpânire. Adevăratul Dumnezeu nu ne reține nici nu se lasă reținut de noi: ne deschide căi de noutate și de libertate, pentru că El este Tată care este mereu cu noi pentru a ne face să creștem. Dacă tu îl întâlnești pe Isus, dacă tu ai o întâlnire spirituală cu Isus, amintește-ți: trebuie să te întorci la aceleași locuri din totdeauna, însă pe un alt drum, cu un alt stil. Așa este, este Duhul Sfânt, pe care Isus ni-l dă, care ne schimbă inima.

Să cerem Sfintei Fecioare ca să putem deveni martori ai lui Cristos acolo unde suntem, cu o viață nouă, transformată de iubirea sa!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Adresez un gând special fraților din Bisericile orientale, catolice și ortodoxe, dintre care mulți celebrează mâine Nașterea Domnului. Pentru ei și pentru comunitățile lor le urăm lumina și pacea lui Cristos Mântuitorul. Să-i aplaudăm pe frații noștri ortodocși și catolici din Bisericile orientale.

În ziua de Epifanie se celebrează Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Este sărbătoarea copiilor și a tinerilor misionari care trăiesc chemarea universală la sfințenie ajutându-i pe cei de vârsta lor care sunt mai nevoiași, prin rugăciune și gesturile de împărtășire. Să ne rugăm pentru ei.

Adresez cordialul meu bun-venit vouă tuturor, romani și pelerini. Între aceștia, salut îndeosebi pe cei veniți din Coreea de Sud și studenții de la institutul franciscan "Siena College" din New York; precum și grupul misionar din Biassono și credincioșii din Ferrara.

Un salut special se îndreaptă spre cei care dau viață cortegiului istorico-folcloric, inspirat din tradițiile de Epifanie și dedicat anul acesta teritoriului din Allumiere și din Valle del Mignone. Și îl extind și la cortegiul magilor din numeroase orașe și sate din Polonia. Îmi place să salut atâtea exprimări populare legate de sărbătoarea de astăzi - mă gândesc la Spania, la America Latină, la Germania -, obiceiuri care trebuie menținute în semnificația lor creștină genuină.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 622.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat