Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 ianuarie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a doua duminică din timpul Crăciunului, lecturile biblice ne ajută să lărgim privirea, pentru a avea o conștiință deplină a semnificației nașterii lui Isus.

Evanghelia, cu prologul sfântului Ioan, ne arată noutatea tulburătoare: Cuvântul veșnic, Fiul lui Dumnezeu, "s-a făcut trup" (v. 14). Nu numai că a venit să locuiască în mijlocul poporului, ci s-a făcut unul din popor, unul dintre noi! După acest eveniment, pentru a orienta viața noastră nu mai avem numai o lege, o instituție, ci o Persoană, o Persoană divină, pe Isus, care ne orientează viața, ne face să mergem pe drum pentru că El l-a parcurs mai întâi.

Sfântul Paul îl binecuvântează pe Dumnezeu pentru planul său de iubire realizat în Isus Cristos (cf. Ef 1,3-6.15-18). În acest plan fiecare dintre noi își găsește propria vocație fundamentală. Care este? Așa spune Paul: suntem predestinați să fim fii ai lui Dumnezeu prin lucrarea lui Isus Cristos. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a ne face pe noi, oamenii, fii ai lui Dumnezeu. Pentru aceasta Fiul veșnic s-a făcut trup: pentru a ne introduce în relația sa filială cu Tatăl.

Așadar, frați și surori, în timp ce continuăm să contemplăm semnul minunat al ieslei, liturgia de astăzi ne spune că Evanghelia lui Cristos nu este o poveste, nu este un mit, o relatare edificatoare, nu. Evanghelia lui Cristos este revelarea deplină a planului lui Dumnezeu, a planului lui Dumnezeu cu privire la om și la lume. Este un mesaj în același timp simplu și grandios, care ne determină să ne întrebăm: ce proiect concret a pus Domnul în mine, actualizând iarăși nașterea sa în mijlocul nostru?

Apostolul Paul ne sugerează răspunsul: "[Dumnezeu] ne-a ales [...] ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui în iubire" (v. 4). Iată semnificația Crăciunului. Dacă Domnul continuă să vină în mijlocul nostru, dacă El continuă să ne ofere în dar Cuvântul său, este pentru ca fiecare dintre noi să poată răspunde la această chemare: să devenim sfinți în iubire. Sfințenia este apartenență la Dumnezeu, este comuniune cu El, transparență a bunătății sale infinite. Sfințenia înseamnă a păstra darul pe care Dumnezeu ni l-a dat. Numai asta: a păstra gratuitatea. Asta înseamnă a fi sfânt. De aceea, cel care primește în sine sfințenia ca dar de har, nu poate să n-o traducă în acțiune concretă în cotidian. Acest dar, acest har pe care Dumnezeu mi l-a dat, eu îl traduc în acțiuni concrete în cotidian, în întâlnirea cu alții. Această caritate, această milostivire față de aproapele, reflexie a iubirii lui Dumnezeu, în același timp purifică inima noastră și ne dispune la iertare, făcându-ne zi după zi "neprihăniți". Însă neprihăniți nu în sensul că eu elimin o pată: neprihăniți în sensul că Dumnezeu intră în noi, darul, gratuitatea lui Dumnezeu intră în noi și noi o păstrăm și o dăm altora.

Fecioara Maria să ne ajute să primim cu bucurie și recunoștință planul divin de iubire realizat în Isus Cristos!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În atâtea părți ale lumii se simte un teribil aer de tensiune. Războiul aduce numai moarte și distrugere. Chem toate părțile să mențină aprinsă flacăra dialogului și a autocontrolului și să alunge umbra dușmăniei. Să ne rugăm în tăcere pentru ca Domnul să ne dea acest har.

Adresez un salut cordial vouă, pelerini veniți din Italia și din alte țări. Salut familiile, asociațiile, grupurile parohiale, îndeosebi tinerii de la Mir din Mozzo și Alm? - aveți o pancartă frumoasă voi! -, dieceza de Bergamo, și grupul de la "Fraterna Domus".

În această primă duminică din an reînnoiesc tuturor urările de seninătate și de pace în Domnul. În momentele fericite și în cele dificile, să ne încredințăm Lui, care este speranța noastră! Amintesc și angajamentul pe care l-am luat la începutul anului, Ziua Păcii: "Pacea ca drum de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică". Cu harul lui Dumnezeu, vom putea să-l punem în practică.

Vă urez o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere pe mâine pentru solemnitatea Epifaniei.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 523.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat