Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Combateți ura, meschinăria și prejudecățile

Cu ocazia celei de-a 170-a aniversări de la întemeierea revistei "La Civiltà Cattolica", papa a trimis comunității iezuiților care o redactează un mesaj autograf. Prezentăm în continuare transcrierea textului, publicat pe coperta primului fascicul din ianuarie 2020 al revistei, care va apărea sâmbătă, 4 ianuarie 2020.

În urmă cu 170 de ani, fericitul Pius al IX-lea a cerut Societății lui Isus să întemeieze "La Civiltà Cattolica". De atunci ea însoțește cu fidelitate pe papa. Mulțumesc pentru ajutorul pe care mi-l oferiți și mie.

Continuați să trăiți dinamica dintre viață și gândire cu ochi care ascultă, știind că "civilizația catolică" este aceea a bunului samaritean.

Vă urez să fiți creativi în Dumnezeu explorând noi drumuri, grație și noii respirații universale care însuflețește revista: se simt urcând din pagini glasurile din atâtea frontiere care se ascultă.

Faceți discernământ asupra limbajelor, combateți ura, meschinăria și prejudecata. Și mai ales nu vă mulțumiți să faceți propuneri de peticire sau de sinteză abstractă: acceptați în schimb provocarea neliniștilor suprapline din timpul prezent, în care Dumnezeu acționează mereu.

Franciscus

______________________

A sfida neliniștile din timpul prezent

De Antonio Spadaro

"La Civiltà Cattolica" tocmai a împlinit 170 de ani. Revista trăiește, astăzi ca și atunci, dintr-un raport special cu pontiful, și atunci papa Francisc, pentru a sărbători evenimentul, a trimis directorului un mesaj scris cu propria mână. Textul este publicat pe coperta primului fascicul din ianuarie 2020 al revistei, care va apărea sâmbătă, 4 ianuarie 2019.

El începe astfel: "În urmă cu 170 de ani, fericitul Pius al IX-lea a cerut Societății lui Isus să întemeieze «La Civiltà Cattolica»". Francisc amintește că revista se naște la cererea explicită a papei, care a fost deci fondatorul ei. De fapt, la 9 ianuarie 1850, Pius al IX-lea, care în acel timp locuia se afla la Portici, lângă Napoli, a primit în audiență privată pe prepozitul general al Societății lui Isus, Jan Roothaan. În acel colocviu a poruncit cu autoritate ca să se demareze, din partea iezuiților, publicarea revistei. Primul fascicul a fost tipărit la Napoli la 6 aprilie 1850, într-o mică tipografie situată în curtea din via San Sebastiano. În acești 170 de ani "La Civiltà Cattolica" a urmărit istoria Bisericii, a Italiei și a lumii. A trecut prin cele două războaie mondiale, Conciliul al II-lea din Vatican și a văzut încheierea a 11 pontificate. A răsfoi culegerea celor 4.069 de fascicole publicate până astăzi înseamnă a parcurge istoria contemporană, intrând în pliurile sale și în motivațiile sale.

"La Civiltà Cattolica" a devenit astăzi o "revistă internațională a iezuiților". Internațională prin privirea sa din totdeauna amplă la lume și la tensiunile sale geopolitice și religioase; internațională pentru că din aprilie 2017 revista este publicată în 5 limbi; internațională pentru că din februarie 2018 colegiul scriitorilor s-a lărgit grație unui grup de 12 "corespondenți" din toată lumea, dar și atâtor alți iezuiți din diferite națiuni. Papa Francisc ne întărește pe acest drum când, în biletul său, scrie: "Vă urez să fiți creativi în Dumnezeu explorând noi drumuri, grație și noii respirații universale care însuflețește revista: se simt urcând din pagini glasurile din atâtea frontiere care se ascultă". Și acest dialog între frontiere ne cufundă în lume și în tensiunile sale, în nodurile sale politice globale.

Ne cere Francisc în mesajul său: "Continuați să trăiți dinamica dintre viață și gândire cu ochi care ascultă, știind că «civilizația catolică» este aceea a bunului samaritean". O afirmație fulgerătoare, care este asemănătoare cu aceea spusă pentru prima dat directorului nostru în timpul interviului din 2013: "Biserica este un spital de campanie". Și Francisc ne spuse deja asta în 2017: scrierea voastră "să fie o scriere care tinde să înțeleagă răul, dar și să verse untdelemn pe rănile deschise, să vindece".

Ne mai cere papa: "Faceți discernământ asupra limbajelor, combateți ura, meschinăria și prejudecata". Această frază exprimă conștiința că astăzi este necesar un discernământ nu numai asupra conținuturilor, ci și asupra limbajului. Este o temă asupra căreia Francisc a revenit de mai multe ori. Însă astăzi ne impresionează mai ales faptul că ne cere să combatem meschinăria. Ne amintim bine ceea ce a scris în Amoris laetitia: "Este meschin să ne oprim ca să luăm în considerare numai dacă acțiunea unei persoane răspunde sau nu unei legi sau unei norme generale, pentru că acest lucru nu este suficient pentru a discerne și a asigura o fidelitate deplină față de Dumnezeu în existența concretă a unei ființe umane" (nr. 304). Francisc vrea ca scrierea noastră să îmbrățișeze viața umană, să nu aibă "ochelari de cal", să nu se ascundă în spatele evidenței, să nu judece prin norme rigide și surde.

În sfârșit, papa ne cere: "Și mai ales nu vă mulțumiți să faceți propuneri de peticire sau de sinteză abstractă: acceptați în schimb provocarea neliniștilor suprapline din timpul prezent, în care Dumnezeu acționează mereu". În aceste cuvinte percepem o viziune despre lume care nu vede un Dumnezeu absent, dezamăgit, așadar străin de realitate, ci mereu "în acțiune". În acest cadru, provocarea este oferită de "neliniștile din timpul prezent", pe care Francisc le definește "suprapline".

Francisc cere revistei "La Civiltà Cattolica" să nu domesticească neliniștile, să le dea aer, să le perceapă și să facă discernământ asupra lor, fără a opta pentru soluții ușoare și pr?t-?-porter, capabile să stingă și Duhul, care în schimb mișcă și dă naștere la unele din aceste neliniști.

(După L'Osservatore Romano, 31 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 459.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat