Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Din nou la sărbătoarea Nașterii Domnului

Anul acesta, 2019, timpul premergător Crăciunului în sătucul meu drag semăna mai mult cu venirea unui Paște timpuriu. Frumoasele creste ale munților Tarcău și Ciuc nu erau acoperite de căciula albă a iernii.

Cu zăpadă sau fără zăpadă, Ciugheșul este unul dintre cele mai frumoase sate din lume. Încep mica mea relatare despre marea sărbătoare a nașterii Mântuitorului și motivul care mă face să revin de sărbători și nu numai la vatra satului dintre munți.

Leagănul prunciei în care mama m-a legănat a fost cioplit din scândură de brad. Lemnul scândurii a fost adus din frumoasele păduri ce străjuiesc satul. În pădurile Ciugheșului brazii își înfig rădăcinile adânc în stânca de cremene a muntelui și sfidează cu încăpățânare furtunile și frigul aspru, iar localnicii se luptă de secole cu greutățile vieții. De ce? Pentru că ei știu că dincolo de norii negrii se află Dumnezeu și în el își pun credința.

Ciugheșul este satul de unde am venit, unde am învățat să scriu să citesc, am fost botezat și miruit. Este locul de unde am adus cu mine dragostea de țară și oameni. Nu am uitat să iau cu mine credința catolică transmisă de la o generație la alta de către credincioșii locului timp de secole. Ciugheșul este cea mai vestică parohie a Diecezei de Iași. În această zonă, de-a lungul istoriei au fost încleștări puternice în ultimele două războaie mondiale. Pe creasta vestică a muntelui, la nici trei kilometri s-a aflat timp de câteva secole granița Imperiului Habsburgic și a dictatului de la Viena din 1940, dar... trecură toate, căci spune un bun creștin: apa trece, dar pietrele rămân.

Ajunul Crăciunului

Lăsarea serii peste frumosul Ciugheș a adus pe la ferestre glasuri zglobii de copii cu frumoase colinde vestind Nașterea Domnului. După ce întunericul a pus stăpânire deplină pe sat, grupuri compacte de creștini, în liniștea nopții, au mers spre sfântul lăcaș. Pe micuții colindători gerul năprasnic și întunericul solstițiului de iarnă i-au alungat pe la vetrele caselor unde focul trosnea în sobe, iar pe plita încinsă fierbeau gustoasele sarmale făcute de mămici.

Era timpul să vină Moș Crăciun.

Din turnul bisericii stația de amplificare răspândea în văzduh colinde străvechi românești - semn al apropierii nașteri a Domnului, al reînnoirii și renașterii.

Interiorul lăcașului sfânt, ornat cu brazi, globuri și ghirlande multicolore precum și tehnica modernă face ca orice creștin ce-i trece pragul să se creadă într-un peisaj de basm. Din puzderia de stele și fulgi ce alergau pe ziduri și tavan, în mica iesle căptușită cu paie de culoarea aurului, zâmbea pruncul Isus și păstorii de la Betleem.

Nașterea Domnului a fost o ocazie de a fi din nou împreună toată comunitatea, cu parohul Anton Egner și părintele Silvestru venit în satul nostru și primit cu bucurie și respect de către credincioși. Parohul comunității a celebrat sfânta Liturghie, iar părintele Silvestru a stat în confesional la sfânta Spovadă.

În predica sa, părintele Anton Egner ne-a adus aminte de tradiția creștină a Crăciunului în Ciugheș, ne-a explicat cum este tratat Isus în zilele noastre, iar noi, fiind creștini, trebuie să fim mai buni și să-l primim în inimile noastre, și în același timp este prilejul revenirii în vatra satului a celor plecați din sat, să fie alături de cei dragi.

Micuții ministranți cu fesurile primite de la Moș Crăciun - fesuri mai mari sau mai mici, se străduiau să fie la înălțime. Au citit fără cusur lecturile zilei, iar momentele din ritualul liturgic au fost impecabile. Au arătat, de asemenea, pricepere în manevrarea tehnicii de amplificare, ba și conexiunile cablurilor electrice pentru iluminarea sfântului lăcaș. Merită să le spunem cu toată lauda: "Jos cu căciula (fesul) micuților ministranți!"

La sfârșit toți creștinii alături de cor și acompaniați la orgă de octogenarul Dumitru Fabian au cântat străvechiul colind "O, ce veste minunată!" Asistența vibra de cântec și emoție. Sunt convins că și inimile celor ce urmăreau Liturghia în direct cu ajutorul internetului pe tabletă, laptop sau calculator, vibra puternic, acolo, undeva departe de satul nostru drag.

25 decembrie 2019, ora 11.00

Liturghia Nașterii Domnului: sfântul lăcaș este plin. Au sosit la vatra satului rudele, copiii, prietenii ciugheșenilor plecați din localitate. Liturghia este celebrată de părintele Silvestru. Sfinția Sa a mai fost în mijlocul comunității noastre la vârsta tinereții recunoscându-l acum pe Dumitru Fabian care tânăr fiind și el, era dascălul bisericii noastre. Ce trece timpul!!! Părintele Silvestru este un preot distins, în vârstă, dar cu un chip blând, așa cum șade bine unui preot.

Parohul Egner s-a aflat la cârma corului, de unde cu vocea lui pătrunzătoare a făcut ca frumoasele cântece să meargă la sufletul credincioșilor.

Copiii prezenți la Liturghie aflați în primele rânduri, se străduiau să fie pe placul Moșului Crăciun, care asculta cântecele lor din sacristia bisericii. La final Moșul a trimis copiilor prin parohul Egner, dulciuri răsplătindu-i pentru felul cum au colindat, cumințenie și ascultare. Micuții au promis parohului că pe viitor vor fi atenți la sfânta Liturghie.

Credincioșii aflați in biserică au cântat la unison un frumos colind. Cântecul s-a terminat cu urarea "Crăciun fericit!" - urare rostită puternic de glasurile zglobii de copii, iar răsunetul strigătului a făcut ca podoabele din brazii împodobiți să vibreze prelung.

27 decembrie 2019, ora 11.00

Credincioșii în straie de sărbătoare merg cu mic cu mare la sfânta biserică. Mulți poartă în mâini buchete de flori pentru bunicii și străbunicii lor care astăzi aniversează cincizeci de ani de căsnicie. Această zi a devenit o tradiție în satul nostru. Primăria comunei Palanca cinstește cuplurile care, alături fiind, au străbătut o jumătate de veac.

Sărbătoriții au ocupat primul rând de bănci rezervat special pentru ei. În rândul imediat următor sunt nepoții și strănepoții, copii și rude. Pe fețele lor se citește emoția pe care o stăpânesc cu greu.

Liturghia este celebrată de părintele Silvestru și pr. Breszan Lajos, din Arhidieceza de Alba Iulia. Parohia Sfinției Sale se află peste munte, în localitatea Lunca de Sus. Din predica preoților a răsunat o chemare către credincioși spre a-l cinsti pe Cristos. În predica sa, părintele Silvestru a zăbovit un timp asupra cinstirii celor opt cupluri aniversate dându-i exemplu pentru tinerii căsătoriți sau viitorii căsătoriți rostind dintr-o pildă - "Căsnicia nu-i o joacă".

Printre micuții ministranți am zărit un chip cunoscut, dar nu știam de unde-l cunosc! Doar când părintele Silvestru a oferit copilului ministrant să rostească Tatăl Nostru, am recunoscut pe micuța Geanina Andraș care din vocea ei de clopoțel a rostit sfânta rugăciune în limba lui Cervantes - spaniola. Am surprins momentul cu camera foto. Micuța Geanina a venit cu părinții din Spania să fie în sat de sărbători.

După sfânta Liturghie primarul comunei Adrian Paliștan a făcut apelul celor aniversați. Pe rând fiecare dintre ei cu emoție s-a ridicat în picioare, primind salutul și respectul edilului și a credincioșilor comunității.

Parohul Egner a dat citire unor fraze deosebit de emoționante. După aceste cuvinte pe obrajii ridați de vreme și greutăți, lacrimile curgeau șuvoi. Am surprins acest moment cu aparatul foto din locul unde mă aflam.

Primăria a oferit diplome aniversare și cadouri. Toată comunitatea aflată în biserică a cântat la unison "La mulți ani, cu sănătate!"

Întoarcerea acasă
Cu sfială pășesc pe pământul natal
Și inima îmi bate mai tare.
Amintirile dragi curg val după val,
Și gândul se pierde în dulce visare.
Revăd din nou și casa noastră-n care
Măicuța mă strângea în caldă-mbrățișare.
Și-l văd în vis pe tata, pe scări la prăvălie,
Falnic și drept ca bradul, zâmbind cu duioșie.
Dar toți aceia care se adunau la vatră,
Acum sunt niște nume, înscrise pe o piatră.
Unde v-ați dus? Mi-e atât de dor de voi!
Sfântă copilărie... hai, vino înapoi.

Un an nou fericit, dragi ciugheșeni,
oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 decembrie: Ciugheș: Din nou la sărbătoarea Nașterii Domnului


 

lecturi: 896.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat