Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Drum bun spre cerul promis, părinte Cornel!

"Omul este ca o suflare, zilele lui sunt ca umbra care trece" se spune în Psalmul 144:4 al lui David.

Părintele Cornel Cadar, prin predicile sale, prin articolele și interviurile sale, prin toate mesajele transmise prin intermediul mass-media, prin sfaturile pe care le-a dat celor care aveau nevoie de ele, dar mai ales prin modul său de viață, simplu, sobru, decent, ne-a fost tuturor celor care l-am cunoscut cu adevărat, un model, un punct de reper.

Ceea ce rămâne de admirat și de urmat este că în toată viața sa nu a căzut în capcana efemerului, nu a adunat pe pământ bogății materiale, dimpotrivă s-a privat poate și de lucruri care îi erau necesare. Părintele Cornel Cadar își concentrase toată atenția în a-l căuta și a-l descoperi pe Dumnezeu, prezentându-l în toată măreția lui celor cărora le predica, dar mai ales tinerilor, pe care voia să-i conștientizeze de importanța de a-l urma pe Cristos, chiar și atunci când apele sunt tulburi.

Am avut privilegiul să-l cunosc prin anul 1992, la doar câțiva ani de la căderea unui regim fără Dumnezeu. Ca orice creștin care căuta refugiu în Biserică în anii de întuneric spiritual, doream să particip la "renașterea" cuvântului scris fără teamă, care să răspândească Lumina lui Cristos în casele și sufletele fiecărui creștin însetat de Dumnezeu și de Adevăr.

Așa a început colaborarea mea la Editura "Presa Bună", la început modestă, deoarece o făceam în timpul liber, ulterior, după câțiva ani, fiind angajată la editura al cărei coordonator era părintele.

Deși nu eram la o vârstă adolescentină, m-a molipsit și pe mine entuziasmul debordant al părintelui Cornel de a schimba în bine lumea în care trăiam, de a-l readuce pe Dumnezeu în centrul vieții noastre, în sufletele noastre.

Sunt multe, nenumărate, amintirile dragi, învățămintele pe care le-am însușit datorită perseverenței și chiar a exigenței părintelui Cornel, atunci când se mai greșea. Acum, când le retrăiesc, surâd cu duioșie tuturor acestor amintiri dragi și îmi dau seama cât de privilegiată am fost că pentru un timp am făcut și eu parte din această mare familie de la "Presa Bună".

Însăși plecarea mea de la editură nu l-a surprins, deoarece a înțeles că Isus mă chema într-o altă misiune, iar părintele Cornel m-a încurajat să merg pe această stradă a carității, dacă așa simțea sufletul meu că îl poate sluji mai bine pe Dumnezeu.

Îmi vine foarte greu să vorbesc "despre el" și nu "cu el", dar chiar și atunci când, cu ani în urmă eu însămi m-am îmbolnăvit de un cancer agresiv în ultimul stadiu, părintele m-a îndemnat să fiu curajoasă și să am credință, să mă abandonez lui Dumnezeu și mai ales să nu-mi fie teamă, căci prezența lui Dumnezeu mă va alina și îmi va da putere. Am încercat și eu să-i fiu alături în ultimul an de viață și vă mărturisesc că la una dintre întâlniri, care a durat mai mult de două ore, ne-am împărtășit unul altuia din experiența noastră trăită pe un pat de spital departe de țară, ca doi oameni care erau înlăuntrul suferinței și care au înțeles că această suferință este un privilegiu rar care ni se dă în a-l urma cu adevărat și în mod plenar pe Cristos.

"Ia-ți crucea și urmează-mă" ne spune fiecăruia dintre noi Cristos. Nu putem să-l urmăm pe Salvatorul nostru fără să ne luăm fiecare propria noastră cruce.

Părinte Cornel, și Sfinția Voastră v-ați purtat crucea fără să vă lamentați și ați răspuns chemării lui Cristos într-un mod exemplar!

Noi toți, care v-am cunoscut, vă mulțumim pentru că ne-ați ajutat să înțelegem care este cu adevărat menirea noastră de creștini într-o lume în care mulți dintre noi suntem încă atât de confuzi și de indiferenți față de semenii noștri, ignorând faptul că această indiferență este cea mai mare ofensă adusă lui Dumnezeu!

Veți fi mereu prezent în rugăciunile noastre și în amintirile noastre!

O tânără scriitoare italiancă, Cristina Cipriani, a scris aceste cuvinte atunci când s-a retras din lume sfântul Ioan Paul al II-lea: "Nimeni nu moare pe pământ atât timp cât trăiește în inimile celor care rămân".

Nici Sfinția Voastră pentru noi nu veți muri niciodată, pentru că în inimile noastre veți fi mereu prezent!

Cerul pe care l-ați purtat mereu în suflet a devenit "acasa" Sfinției Voastre!

Sunt convinsă că de acolo, de ACASĂ, ne veți privi și ne veți călăuzi pe calea cea bună, care duce la Dumnezeu!

Mariana Ghergu


 

lecturi: 2175.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat