Horgeşti (BC): Funeraliile părintelui Cornel Cadar
Părintele Cornel Cadar, care a trecut la Domnul miercuri, 25 decembrie 2019, în sărbătoarea Naşterii Domnului, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 decembrie 2019, în satul său natal, Horgeşti (BC).
Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Horgeşti, păstorită de pr. Emil Lucaci, coleg al părintelui Cornel. Liturghia, care a început la ora 10.00, a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel. În prezbiteriu erau prezenţi Mons. Ionuţ Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, Mons. Benone Farcaş, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, coleg al părintelui Cornel, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură, împreună cu ceilalţi 15 colegi dintre cei 28 ai părintelui Cornel, hirotoniţi în anul 1989. Au fost prezenţi, de asemenea, şi preoţi din Arhidieceza de Bucureşti.
Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare, cu covoare aşezate pe garduri. Pe faţada bisericii era o pânză neagră pe care scria "Pr. CC", aşa cum deseori se semna părintele Cornel la diferite articole, în special din revista "Lumina creştinului", pe care a coordonat-o din anul 1992. Biserica era arhiplină cu cei peste 120 de preoţi, persoane consacrate şi mulţi credincioşi, care au dorit să-i aducă părintelui Cornel un ultim omagiu în prezenţa trupului său neînsufleţit, din sicriul aşezat în faţa altarului. În jurul sicriului erau flori şi multe coroane, ca un semn al preţuirii de care se bucură pr. Cornel. Alături era ieslea de Crăciun, dar şi lumânarea pascală, care amintesc despre naşterea, suferinţa, moartea şi învierea Mântuitorului pe care pr. Cornel le-a vestit prin toate mijloacele şi în diferite moduri, pentru ca această bucurie a învierii să ajungă la cât mai mulţi oameni.
Lângă sicriu, au fost mama, fratele, cumnata şi nepotul părintelui răposat, cei care, împreună cu sora Lenuţa Băcăoanu, i-au fost mereu alături, mai ales în ultimul an de suferinţă.
Au ţinut să fie aproape şi mulţi dintre tinerii pe care i-a călăuzit părintele Cornel la începutul anilor '90, astăzi fiind familişti şi fiind călăuziţi tot de pr. Cornel. Unii au venit la înmormântare împreună cu copiii lor. Ei au fost protagoniştii unui moment emoţionant după înmormântarea pr. Cornel, când s-au oprit pentru minute în şir în jurul mormântului pr. Cornel şi cântând cântecele de la întâlnirile lor de odinioară, împreună cu părintele lor spiritual.
Trupul neînsufleţit al părintelui a ajuns în biserica din Horgeşti, după ce, cu două zile înainte, a fost depus în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, unde s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului părintelui Cornel.
După cuvântul de salut al ÎPS Aurel Percă, au fost prezentate apoi datele biografice ale părintelui Cornel, cu bogata activitate pastorală din cei 30 de ani de preoţie, dar şi ca preot implicat în mod special în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare. Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru defuncţi şi ascultarea cuvântului Domnului, care au fost proclamate de rude ale părintelui decedat.
Mons. Benone Farcaş a început predica redând cuvintele proclamate la evanghelie şi care îi plăceau în mod special părintelui Cornel şi le-a cerut în testament să se proclame la înmormântarea sa: "Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă! Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi umil cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!" (Mt 11,28-29). În continuare, predicatorul a vorbit despre misiunea pe care o are de împlinit un preot şi despre meticulozitatea cu care pr. Cornel şi-a trăit slujirea preoţească, iar mesajele şi prezenţa, apropierea din aceste zile arată că şi-a împlinit-o bine, cu toate că "au fost şi momente de slăbiciune, de eşec, fără îndoială, dar toate acestea au făcut parte din crucea pe care părintele Cornel a purtat-o pe umerii săi în ultima perioadă".
În continuare, a fost amintită relaţia preotului cu Marele Preot, care este Cristos, aplicată la viaţa părintelui Cornel, cel care "a fost înainte de toate un vestitor al învierii lui Cristos şi tot ce a făcut nu este altceva decât o mărturie a învierii lui Cristos", mai ales atunci când celebrează sfânta Liturghie. Iar părintele Cornel a făcut şi mai mult, l-a prezentat pe Cristos înviat "prin predică, prin cateheză, prin nenumăratele emisiuni la radio şi la televiziune, prin articolele pe care le-a scris şi prin cărţile la scrierea cărora a participat, prin cuvânt şi prin faptă, dar mai ales prin persoana lui, ca unul care poartă întotdeauna în inima şi în gura lui pe Isus Cristos, cel înviat". În încheiere, Mons. Benone a spus că tot "ceea ce a transmis şi a predicat, astăzi experimentează pe deplin, pentru că Isus Cristos, luându-l dintre noi, ni-l lasă prin ceea ce a făcut, ce a vorbit şi ceea ce ne-a împărtăşit".
La Ofertoriu, corul Parohiei Horgeşti a intonat cântarea "Cerul e dorul meu, sunt călător... La cer privesc mereu, acolo e Domnul meu", cuvinte care exprimă ceea ce a predicat şi a trăit părintele răposat în viaţa sa.
La finalul sfintei Liturghii au fost recitate două poezii dedicate părintelui Cornel, scrise de pr. Eugen Budău şi pr. Emil Lucaci. PS Petru Gherghel, care l-a avut colaborator apropiat pe părintele Cornel, a amintit de înmormântarea pr. Ioan Ciuraru, descriindu-l şi despre părintele Cornel ca fiind "preotul Victimei sale şi victima preoţiei sale". Episcopul emerit a vorbit despre munca şi dăruirea părintelui Cornel pentru misiunile încredinţate, cu tinerii, cu familiile, mai ales pentru cuvântul lui Dumnezeu răspândit prin mijloacele de comunicare. Fără să neglijeze realitatea întristării aduse de moarte, PS Petru i-a încurajat pe toţi cei prezenţi spunând: "Astăzi trăim şi faţa cealaltă, a bucuriei şi a speranţei, a mângâierii credinţei lui Cristos, Cuvântul care este viu". Preasfinţitul a transmis şi mesajul de condoleanţe şi apropierea ÎPS Ioan Robu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Bucureşti, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi ale PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, coleg al părintelui Cornel.
După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit al pr. Cornel Cadar a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Horgeşti, o procesiune impresionantă care se întindea pe o lungime mare, fiind apoi înmormântat alături de un alt preot din această comunitate: pr. Anton Iştoc. Aici, părintele Cornel aşteaptă învierea de apoi.
Pr. Adrian Blăjuţă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
28 decembrie: Horgeşti: Funeraliile părintelui Cornel Cadar. Foto: Ovidiu V. Bişog
* * *
Horgeşti: Sfânta Liturghie de înmormântare a părintelui Cornel Cadar (28 decembrie 2019):
* * *
Memento liric in memoriam pr. Cornel Cadar
La înmormântarea părintelui Cornel
Trag clopote de sărbătoare
Creştini în cete se adună
Câtă lumină şi culoare
E ziua sfântului Crăciun.
Şi horgeşteni în număr mare
Vin să adore pruncul sfânt
Vor bucurie, vor cântare
Şi să asculte un cuvânt.
Începe slujba... dar, mirare,
Parohu-ncepe tremurând:
E zi de mare bucurie
Veţi plânge însă în curând...
Urcând grăbit spre sacristie
Crăciunul sfânt să îl vestească
E anunţat din parohie
Preot Cornel la cer s-a dus.
Biserica e-nlacrimi, geme,
Parohul plânge, tremurând...
Mă rog, o Doamne, dă-i putere
Că e cumplit, de-a dreptul crunt!
Dar liniştea încet coboară
Şi-n inimi, şi-n lăcaşul sfânt
Simţind acum ca-odinioară
Inima lui şi glasu-i blând.
Eram la sfânta Liturghie,
Dar mintea-mi zboară în trecut
Ce zile sfinte, bucurie
Cu el, Cornel, am petrecut!
Şi an de an, el de Crăciun
Pe la Horgeşti voia să treacă
Iată-l acum! Tot de Crăciun...
Dar nu mai stă, dincolo pleacă!
Când la Horgeşti se anunţa
Mir, hram sau o zi mare,
Cu mare drag el se grăbea
Venea la sărbătoare.
Ce mândri suntem, drag părinte,
Că suntem şi eşti horgeştean!
Cât de sublim legai cuvinte
La radio sau pe ecran!
Acum când auzim mai multe
Câte-ai făcut, cu cât folos
Ne e ruşine, scump părinte,
Că nu te-am preţuit cu rost.
Câte poveţe! Ce cuvinte!
Ieşeau din inima prea plină,
Să tragi, să-mpingi, pe toţi, părinte,
S-ajungă-n patria divină.
Să-i chem pe toţi cei ajutaţi
Să spună azi la Liturghie
Durează mult, dar, iubiţi fraţi
E timp acolo-n veşnicie.
Când joi la Iaşi se celebra
Pentru Cornel o Liturghie
Episcop Petru tot avea
Un nod în gât, căci Domnul ştie.
Că preotul Cornel a fost
Pentru noi toţi CADARUL
Şi ce-a făcut a fost cu rost
Şi-a dat la toţi cu carul.
Şi Preaînaltul Aurel
La slujbă a lăcrimat
Se vede c-a ţinut la el
Şi c-a pierdut un liber dac.
Şi Preasfinţitul Păuleţ
Cred, sincer, se gândeşte
Că ce-a făcut, a fost măreţ
Şi munca-i preţuieşte.
Ai fost un vultur, drag părinte,
Şi-atâtea gânduri ne-ai transmis
Prin crez, speranţă şi cuvinte
Nu vei fi mort şi nici în vis.
Odihnă veşnică, părinte,
Te răsplătească Dumnezeu!
Şi orice vină, orice rău
Le şterge toate, Domn preasfinte!
Dumnezeu să te răsplătească!
Pr. Emil Lucaci
*
La fereastră, sus în cer
La fereastră, sus în cer,
Leru-i Doamne ler,
Pruncuşorul te-a chemat
Într-un timp de colindat,
Ca s-auzi îngeri cum cântă
De Crăciun, în Noaptea Sfântă:
"Domnului, în cer, mărire,
Pe pământ împăciuire!"
Cel pe care l-ai iubit,
Către tine a venit
Şi ţi-a spus cu voce clară:
"Sunt colinde pe afară,
Dar mai multe sunt în cer,
Leru-i Doamne ler.
Hai să vezi ce n-ai văzut,
Loc de pace şi plăcut,
Univers în armonie
În a mea împărăţie".
Să vezi oameni din Horgeşti
În palatele cereşti,
Pe cei ce te-au ascultat,
Când, tu, lor le-ai predicat.
Vei fi tare bucuros
C-ai trăit pentru Cristos.
În revistă mult ai scris
De frumosul paradis.
Ai vorbit cu mult elan
Apărând pe un ecran.
Inimile le-ai mişcat
Prin al tău apostolat.
Hai cu mine, sus, în cer",
Leru-i Doamne ler.
Pr. Eugen Budău
* * *
Articole in memoriam pr. Cornel Cadar:
"Un om pentru care am o preţuire fără margini". In memoriam pr. Cornel Cadar
Drum bun spre cerul promis, părinte Cornel!
Părintelui Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acţiunii Catolice
O altfel de scrisoare către pr. Cornel Cadar
"Urmează ceva mai bun". In memoriam părintele Cornel Cadar
PS Petru Gherghel: "Părintele Cornel, un adevărat lider pentru generaţiile tinere, un preot colaborator exemplar, iar acum susţinător şi vrednic prieten în cer, lângă tronul lui Isus"
PS Iosif Păuleţ: In memoriam pr. Cornel Cadar
"Un om şi un preot şi un preot şi un om". In memoriam pr. Cornel Cadar
Să te bucuri de tinereţea veşnică, părinte Cornel Cadar!
Iaşi (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar
"À Dieu, mon ami!" In honorem pr. Cornel Cadar
In memoriam pr. Cornel Cadar: Rămas bun, prieten drag!
Predici ale pr. Cornel Cadar la Liturghiile din catedrală transmise la Radio Iaşi (audio)
Radio Iaşi: In memoriam pr. Cornel Cadar
Crăciun fericit, pr. Cornel!
A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar
lecturi: 4954.