Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești (BC): Funeraliile părintelui Cornel Cadar

Părintele Cornel Cadar, care a trecut la Domnul miercuri, 25 decembrie 2019, în sărbătoarea Nașterii Domnului, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 decembrie 2019, în satul său natal, Horgești (BC).

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești, păstorită de pr. Emil Lucaci, coleg al părintelui Cornel. Liturghia, care a început la ora 10.00, a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel. În prezbiteriu erau prezenți Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, coleg al părintelui Cornel, care a ținut și cuvântul de învățătură, împreună cu ceilalți 15 colegi dintre cei 28 ai părintelui Cornel, hirotoniți în anul 1989. Au fost prezenți, de asemenea, și preoți din Arhidieceza de București.

Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare, cu covoare așezate pe garduri. Pe fațada bisericii era o pânză neagră pe care scria "Pr. CC", așa cum deseori se semna părintele Cornel la diferite articole, în special din revista "Lumina creștinului", pe care a coordonat-o din anul 1992. Biserica era arhiplină cu cei peste 120 de preoți, persoane consacrate și mulți credincioși, care au dorit să-i aducă părintelui Cornel un ultim omagiu în prezența trupului său neînsuflețit, din sicriul așezat în fața altarului. În jurul sicriului erau flori și multe coroane, ca un semn al prețuirii de care se bucură pr. Cornel. Alături era ieslea de Crăciun, dar și lumânarea pascală, care amintesc despre nașterea, suferința, moartea și învierea Mântuitorului pe care pr. Cornel le-a vestit prin toate mijloacele și în diferite moduri, pentru ca această bucurie a învierii să ajungă la cât mai mulți oameni.

Lângă sicriu, au fost mama, fratele, cumnata și nepotul părintelui răposat, cei care, împreună cu sora Lenuța Băcăoanu, i-au fost mereu alături, mai ales în ultimul an de suferință.

Au ținut să fie aproape și mulți dintre tinerii pe care i-a călăuzit părintele Cornel la începutul anilor '90, astăzi fiind familiști și fiind călăuziți tot de pr. Cornel. Unii au venit la înmormântare împreună cu copiii lor. Ei au fost protagoniștii unui moment emoționant după înmormântarea pr. Cornel, când s-au oprit pentru minute în șir în jurul mormântului pr. Cornel și cântând cântecele de la întâlnirile lor de odinioară, împreună cu părintele lor spiritual.

Trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns în biserica din Horgești, după ce, cu două zile înainte, a fost depus în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului părintelui Cornel.

După cuvântul de salut al ÎPS Aurel Percă, au fost prezentate apoi datele biografice ale părintelui Cornel, cu bogata activitate pastorală din cei 30 de ani de preoție, dar și ca preot implicat în mod special în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare. Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului, care au fost proclamate de rude ale părintelui decedat.

Mons. Benone Farcaș a început predica redând cuvintele proclamate la evanghelie și care îi plăceau în mod special părintelui Cornel și le-a cerut în testament să se proclame la înmormântarea sa: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre!" (Mt 11,28-29). În continuare, predicatorul a vorbit despre misiunea pe care o are de împlinit un preot și despre meticulozitatea cu care pr. Cornel și-a trăit slujirea preoțească, iar mesajele și prezența, apropierea din aceste zile arată că și-a împlinit-o bine, cu toate că "au fost și momente de slăbiciune, de eșec, fără îndoială, dar toate acestea au făcut parte din crucea pe care părintele Cornel a purtat-o pe umerii săi în ultima perioadă".

În continuare, a fost amintită relația preotului cu Marele Preot, care este Cristos, aplicată la viața părintelui Cornel, cel care "a fost înainte de toate un vestitor al învierii lui Cristos și tot ce a făcut nu este altceva decât o mărturie a învierii lui Cristos", mai ales atunci când celebrează sfânta Liturghie. Iar părintele Cornel a făcut și mai mult, l-a prezentat pe Cristos înviat "prin predică, prin cateheză, prin nenumăratele emisiuni la radio și la televiziune, prin articolele pe care le-a scris și prin cărțile la scrierea cărora a participat, prin cuvânt și prin faptă, dar mai ales prin persoana lui, ca unul care poartă întotdeauna în inima și în gura lui pe Isus Cristos, cel înviat". În încheiere, Mons. Benone a spus că tot "ceea ce a transmis și a predicat, astăzi experimentează pe deplin, pentru că Isus Cristos, luându-l dintre noi, ni-l lasă prin ceea ce a făcut, ce a vorbit și ceea ce ne-a împărtășit".

La Ofertoriu, corul Parohiei Horgești a intonat cântarea "Cerul e dorul meu, sunt călător... La cer privesc mereu, acolo e Domnul meu", cuvinte care exprimă ceea ce a predicat și a trăit părintele răposat în viața sa.

La finalul sfintei Liturghii au fost recitate două poezii dedicate părintelui Cornel, scrise de pr. Eugen Budău și pr. Emil Lucaci. PS Petru Gherghel, care l-a avut colaborator apropiat pe părintele Cornel, a amintit de înmormântarea pr. Ioan Ciuraru, descriindu-l și despre părintele Cornel ca fiind "preotul Victimei sale și victima preoției sale". Episcopul emerit a vorbit despre munca și dăruirea părintelui Cornel pentru misiunile încredințate, cu tinerii, cu familiile, mai ales pentru cuvântul lui Dumnezeu răspândit prin mijloacele de comunicare. Fără să neglijeze realitatea întristării aduse de moarte, PS Petru i-a încurajat pe toți cei prezenți spunând: "Astăzi trăim și fața cealaltă, a bucuriei și a speranței, a mângâierii credinței lui Cristos, Cuvântul care este viu". Preasfințitul a transmis și mesajul de condoleanțe și apropierea ÎPS Ioan Robu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de București, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și ale PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, coleg al părintelui Cornel.

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Cornel Cadar a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Horgești, o procesiune impresionantă care se întindea pe o lungime mare, fiind apoi înmormântat alături de un alt preot din această comunitate: pr. Anton Iștoc. Aici, părintele Cornel așteaptă învierea de apoi.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 decembrie: Horgești: Funeraliile părintelui Cornel Cadar. Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Horgești: Sfânta Liturghie de înmormântare a părintelui Cornel Cadar (28 decembrie 2019):

* * *

Memento liric in memoriam pr. Cornel Cadar

La înmormântarea părintelui Cornel

Trag clopote de sărbătoare
Creștini în cete se adună
Câtă lumină și culoare
E ziua sfântului Crăciun.
 
Și horgeșteni în număr mare
Vin să adore pruncul sfânt
Vor bucurie, vor cântare
Și să asculte un cuvânt.
 
Începe slujba... dar, mirare,
Parohu-ncepe tremurând:
E zi de mare bucurie
Veți plânge însă în curând...
 
Urcând grăbit spre sacristie
Crăciunul sfânt să îl vestească
E anunțat din parohie
Preot Cornel la cer s-a dus.
 
Biserica e-nlacrimi, geme,
Parohul plânge, tremurând...
Mă rog, o Doamne, dă-i putere
Că e cumplit, de-a dreptul crunt!
 
Dar liniștea încet coboară
Și-n inimi, și-n lăcașul sfânt
Simțind acum ca-odinioară
Inima lui și glasu-i blând.
 
Eram la sfânta Liturghie,
Dar mintea-mi zboară în trecut
Ce zile sfinte, bucurie
Cu el, Cornel, am petrecut!
 
Și an de an, el de Crăciun
Pe la Horgești voia să treacă
Iată-l acum! Tot de Crăciun...
Dar nu mai stă, dincolo pleacă!
 
Când la Horgești se anunța
Mir, hram sau o zi mare,
Cu mare drag el se grăbea
Venea la sărbătoare.
 
Ce mândri suntem, drag părinte,
Că suntem și ești horgeștean!
Cât de sublim legai cuvinte
La radio sau pe ecran!
 
Acum când auzim mai multe
Câte-ai făcut, cu cât folos
Ne e rușine, scump părinte,
Că nu te-am prețuit cu rost.
 
Câte povețe! Ce cuvinte!
Ieșeau din inima prea plină,
Să tragi, să-mpingi, pe toți, părinte,
S-ajungă-n patria divină.
 
Să-i chem pe toți cei ajutați
Să spună azi la Liturghie
Durează mult, dar, iubiți frați
E timp acolo-n veșnicie.
 
Când joi la Iași se celebra
Pentru Cornel o Liturghie
Episcop Petru tot avea
Un nod în gât, căci Domnul știe.
 
Că preotul Cornel a fost
Pentru noi toți CADARUL
Și ce-a făcut a fost cu rost
Și-a dat la toți cu carul.
 
Și Preaînaltul Aurel
La slujbă a lăcrimat
Se vede c-a ținut la el
Și c-a pierdut un liber dac.
 
Și Preasfințitul Păuleț
Cred, sincer, se gândește
Că ce-a făcut, a fost măreț
Și munca-i prețuiește.
 
Ai fost un vultur, drag părinte,
Și-atâtea gânduri ne-ai transmis
Prin crez, speranță și cuvinte
Nu vei fi mort și nici în vis.
 
Odihnă veșnică, părinte,
Te răsplătească Dumnezeu!
Și orice vină, orice rău
Le șterge toate, Domn preasfinte!

Dumnezeu să te răsplătească!

Pr. Emil Lucaci

*

La fereastră, sus în cer

La fereastră, sus în cer,
Leru-i Doamne ler,
Pruncușorul te-a chemat
Într-un timp de colindat,
Ca s-auzi îngeri cum cântă
De Crăciun, în Noaptea Sfântă:
"Domnului, în cer, mărire,
Pe pământ împăciuire!"
Cel pe care l-ai iubit,
Către tine a venit
Și ți-a spus cu voce clară:
"Sunt colinde pe afară,
Dar mai multe sunt în cer,
Leru-i Doamne ler.
Hai să vezi ce n-ai văzut,
Loc de pace și plăcut,
Univers în armonie
În a mea împărăție".
Să vezi oameni din Horgești
În palatele cerești,
Pe cei ce te-au ascultat,
Când, tu, lor le-ai predicat.
Vei fi tare bucuros
C-ai trăit pentru Cristos.
În revistă mult ai scris
De frumosul paradis.
Ai vorbit cu mult elan
Apărând pe un ecran.
Inimile le-ai mișcat
Prin al tău apostolat.
Hai cu mine, sus, în cer",
Leru-i Doamne ler.

Pr. Eugen Budău

* * *

Articole in memoriam pr. Cornel Cadar:

"Un om pentru care am o prețuire fără margini". In memoriam pr. Cornel Cadar

Drum bun spre cerul promis, părinte Cornel!

Părintelui Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acțiunii Catolice

O altfel de scrisoare către pr. Cornel Cadar

"Urmează ceva mai bun". In memoriam părintele Cornel Cadar

PS Petru Gherghel: "Părintele Cornel, un adevărat lider pentru generațiile tinere, un preot colaborator exemplar, iar acum susținător și vrednic prieten în cer, lângă tronul lui Isus"

PS Iosif Păuleț: In memoriam pr. Cornel Cadar

"Un om și un preot și un preot și un om". In memoriam pr. Cornel Cadar

Să te bucuri de tinerețea veșnică, părinte Cornel Cadar!

Iași (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar

"À Dieu, mon ami!" In honorem pr. Cornel Cadar

In memoriam pr. Cornel Cadar: Rămas bun, prieten drag!

Predici ale pr. Cornel Cadar la Liturghiile din catedrală transmise la Radio Iași (audio)

Radio Iași: In memoriam pr. Cornel Cadar

Crăciun fericit, pr. Cornel!

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 4954.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat