Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica Sfintei Familii de la Nazaret - Anul A - 2019

Sir 3,3-7.14-17a; Ps 128; Col 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23

Fericiți sunt toți cei care se tem de Domnul și umblă pe căile sale (Ps 128,1)

După ce am sărbătorit Nașterea Mântuitorului, după ce am contemplat venirea lui Dumnezeu sub chip de prunc divin în mijlocul oamenilor, iată că Biserica ne propune astăzi spre contemplare sărbătoarea Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif, Sfântă Familie de la Nazaret care este modelul tuturor familiilor creștine și nu numai.

În afară, Isus era un copil cu totul obișnuit, însă purta într-însul o taină: taina divinității lui. Era Fiul Celui Preaînalt (cf. Lc 1,32). Maria era o mamă și o soție atentă și respectată, iar în viața ei își găseau exercițiul cele mai alese virtuți, între care cea a tăcerii și a cuvântului rostit cu măsură și folos. Iosif era soțul drept și ascultător de Dumnezeu în toate, așa cum ne spune evanghelistul (cf. Mt 1,19). Virtutea care îl distingea între ceilalți bărbați era umilința de a accepta ceea ce pentru alții era greu să înțeleagă, de exemplu că, Maria a conceput un copil prin Duhul Sfânt și că Isus va fi mântuitorul de păcate al omenirii (cf. Mt 1,20-21). Spre această familie de la Nazaret trebuie să privească toate familiile ca spre o școală în care se învață arta iubirii conjugale și a căsnicie fericite.

Iată în continuare niște elemente luate din lecturile biblice de astăzi care pot ajuta cuplurile să-și clădească o căsnicie fericită:

I. AVEȚI ÎNCREDERE ÎN PURTAREA DE GRIJĂ A LUI DUMNEZEU. Evanghelia de astăzi ne spune că Dumnezeu a dejucat bine planurile ucigașe ale lui Irod și pe cele ale lui satan, care căutau să-l ucidă pe Isus chiar de la venirea sa pe lume, pe acel Isus care avea să fie biruitorul diavolului și a lumii aflate în stăpânirea lui. Călătoria în Egipt, a fost mijlocul poruncit de Dumnezeu pentru a-l sustrage pe Prunc de la acele planuri criminale (cf. Mt 2,13-15.19-23). Fapta necugetată a lui Irod a dus la împlinire profeția din Ieremia: "Un strigăt se aude din Rama, jale și plânset amar; Rahela își plânge fiii și refuză să fie mângâiată pentru fiii ei, căci nu mai sunt" (Ier 31,15). Dacă pe timpul lui Ieremia, Rama a fost locul unde dușmanii i-au adunat pe fiii lui Israel pentru deportarea în Babilon, acum Rama a fost locul unde Irod a ucis pruncii nevinovați, ca odinioară faraonul Egiptului (cf. Ex 1,22), în speranța că-l va ucide și pe moștenitorului tronului, ca odinioară Atalia, fiica idolatră a lui Ahaz și Isabela, care a ucis pruncii regali pentru a-și păstra domnia necuvenită (cf. 2Rg 11,1). Biblia ne spune că toți cei care au căutat să-i ia viața pruncilor nevinovați, au sfârșit-o rău. Faraon a murit înecat. Atalia a murit ucisă cu pietre. Iar Irod a sfârșit mâncat de viermi de viu. Cel care i-a apărat pe pruncii nevinovați din istoria poporului ales, cel care l-a apărat pe pruncul Isus și familia lui, ne va apăra și pe noi cei de astăzi și din toate timpurile care am devenit prin urmarea lui Isus "smeriți ca niște copilași" (Mt 18,3-4).

II. ACCEPTAȚI SUFERINȚA ÎN UMILINȚĂ CA DRUM PE CARE NU POATE UMBLA DIAVOLUL.

Copilului divin i-au fost date deja două nume în capitolul precedent: Isus, adică Dumnezeu Mântuitorul (cf. Mt 1,21) și Emanuel, adică Dumnezeu cu noi (cf. Mt 1,23). În pericopa evanghelică de astăzi i se mai adaugă și cel de "Nazarinean", adică disprețuit (Mt 2, 23), căci el va fi timp de treizeci de ani, un cetățean necunoscut al disprețuitului Nazaret (cf. In 1,47). Fiul lui Dumnezeu venea printre oameni ca să-i mântuiască, să locuiască între ei și să-i conducă, dar el avea să fie "disprețuit și părăsit de oameni" (cf. Is 53,3), ba mai mult el avea să fie ucis în mod rușinos de către oameni (cf. Mt 16,21). Coborât în Egipt pentru a evita planul crud al lui Irod ce voia să-i ia viața, Isus devine adevărata viață; El recapitulează și își asumă în persoana sa, întreaga istorie a lui Israel, ca și pe aceea a oricărui om, devenind un "Adam" în relația cu Dumnezeu, Și toate acestea au avut un singur scop, acela al răscumpărării prin umilință și moarte al oamenilor păcătoși. El era Fiul lui Dumnezeu și Mesia, totuși pentru a mântui lumea, trebuia să moară (cf. In 12,24). Acceptând cu umilință planul lui Dumnezeu de mântuire prin suferință și moarte, el a fost ferit de cele mai puternice lovituri ale satanei, cel care nu se putea pleca. De aceea se naște într-un grajd din cea mai mică cetate, Betleem (cf. Mih 5,2); de aceea coboară în Egiptul umilințelor (cf. Os 11,1; Mt 2,13); de aceea se stabilește în disprețuitul Nazaret (cf. Mt 2,23); de aceea acceptă suferința și moartea de răufăcător pe cruce (cf. Lc 24,26). Prin toate acestea Isus l-a lăsat pe diavol fără putere asupra lui. Nici nu ne dăm seama de foloasele umilinței și ale suferinței în planul divin de mântuire. Să ne gândim numai la sfânta Rita de Cascia (1381-1457), care prin umilință și suferință în tăcere și-a mântuit soțul și copii. Isus, înțelepciunea supremă a Tatălui ceresc, familia lui și familiile sfinților le-au acceptat. Să le acceptăm și noi și nu vom regreta în veci.

III. DUMNEZEU ȘI IUBIREA SA TREBUIE SĂ FACĂ PARTE DIN CĂSNICIA CREȘTINILOR: "Frânghia împletită în trei nu se rupe ușor" (Quo 4,12). Când soțul și soția caută în primul rând să-i fie plăcuți lui Dumnezeu, căsnicia lor se aseamănă cu o frânghie împletită în trei. Iubirea este cea mai importantă calitate într-o căsnicie. Lectura a doua de astăzi ne îndeamnă: "Fraților, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, îmbrăcați-vă cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare! Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertați-vă! Așa cum v-a iertat Domnul, la fel să vă iertați și voi! Însă mai presus de toate acestea, îmbrăcați-vă cu iubire, care este legătura desăvârșirii" (Col 3,12-14). Soțul și soția trebuie să-l imite pe Isus și să manifeste o iubire plină de sacrificiu. Această iubire este "mortarul" care ține laolaltă elementele unei căsnicii trainice. Prima lectură biblică de astăzi ne mai spune că a-i cinsti pe părinți, a-i sprijini și a avea răbdare cu ei la bătrânețe nu-i numai un semn și o garanție de binecuvântări și de prosperitate pentru fii, ci și un mod concret de a-l cinsti pe Dumnezeu: "Ca unul care strânge comori este cel care o onorează pe mama sa. Cel care îl cinstește pe tatăl va fi bucurat de către fii săi și, în ziua rugăciunii sale, va fi ascultat Sfântul" (Sir 3,4-5). Nu este ușor să clădești o căsnicie trainică și fericită, mai ales în aceste "timpuri critice" (2Tim 3,1). Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrul acesta este posibil.

IV. SOȚUL SĂ-ȘI EXERCITE AUTORITATEA CU IUBIRE! Această poruncă face parte din strategia divină negreșelnică și din planul veșnic de mântuire a lui Dumnezeu, pe care cei drepți îl acceptă cu credință. Modul în care un soț își exercită autoritatea poate contribui mult la clădirea unei căsnicii trainice și fericite. Biblia spune, "Capul oricărui bărbat este Cristos, capul femeii este bărbatul" (1Cor 11,3). Contextul acestei afirmații le arată soților că trebuie să-și exercite autoritatea în același fel în care Cristos își exercită autoritatea asupra bărbatului. Isus nu s-a comportat niciodată aspru, ci a fost întotdeauna iubitor, bun, rezonabil, blând și cu o inimă umilă (Mt 11,28-30). Atât în public, cât și în particular, prin cuvintele lor respectuoase și prin acțiunile lor pline de compasiune, soții arată că își prețuiesc soțiile (Prov 31,28), că le dau onoare ca unui "vas mai slab" (1Pt 3,7).

V. SOȚIILE SĂ SE SUPUNĂ CU UMILINȚĂ SOȚILOR. Și această poruncă face parte din strategia divină negreșelnică și din planul veșnic de mântuire a lui Dumnezeu, pe care cei drepți îl acceptă cu credință. Iubirea față de Dumnezeu ne ajută pe toți să ne umilim sub mâna sa puternică (cf. 1Pt 5,6). O modalitate importantă prin care o soție supusă arată respect față de autoritatea lui Dumnezeu este aceea de a colabora cu soțul ei și de a-l susține. Biblia spune: "Soțiilor, fiți supuse soților voștri, cum se cuvine în Domnul!" (Col 3,18). Realist vorbind, nu toate deciziile unui soț vor fi pe placul soției. Totuși, dacă deciziile sale nu contravin legilor lui Dumnezeu, o soție care manifestă supunere va fi dispusă să le accepte (cf. 1Pt 3,1). Soția are un rol onorabil, fiind "tovarășa de viață", sau partenera soțului (cf. Mal 2,14). Ea are o contribuție valoroasă la deciziile familiei exprimându-și în mod respectuos gândurile și sentimentele și rămânând totuși supusă. Un soț înțelept ascultă cu atenție ce are de spus soția sa (cf. Prov 31,10-31). Supunerea plină de iubire promovează bucuria, pacea și armonia în familie. Ca urmare, soții și soțiile au satisfacția de a ști că sunt plăcuți în ochii lui Dumnezeu (cf. Ef 5,22).

VI. IERTAȚI-VĂ CU MĂRINIMIE UNII PE ALȚII. Un alt element esențial al unei căsnicii trainice este iertarea. Legătura conjugală se consolidează când soții și soțiile continuă să se suporte unii pe alții și să se ierte cu mărinimie unii pe alții (cf. Col 3,13). Pe de altă parte, legătura conjugală slăbește când soțul și soția țin evidența supărărilor din trecut, pe care le folosesc deseori ca "gloanțe" în conflictele care apar ulterior. Așa cum fisurile pot șubrezi o clădire, tot așa nemulțumirile și resentimentele pot șubrezi inima noastră, făcând să ne fie mai greu să iertăm. În schimb, legătura conjugală se întărește atunci când soțul și soția se iartă unul pe altul, așa cum îi iartă și Dumnezeu (cf. Mih 7,18-19).

Iubirea adevărată "nu ține cont de răul primit". De fapt, "iubirea acoperă o mulțime de păcate" (1Cor 13,4-5; 1Pt 4,8). Iubirea nu stabilește o limită a numărului de păcate pe care le putem ierta. Când apostolul Petru l-a întrebat pe Isus de câte ori trebuia să ierte pe cineva, el i-a răspuns, "De șaptezeci de ori câte șapte" (Mt 18,21-22). Prin aceste cuvinte, Isus a arătat că nu există nici o limită a numărului de ocazii în care un creștin trebuie să-i ierte pe alții (cf. Prov 10,12). Pentru a lupta împotriva tendinței de a fi neiertători, soții trebuie să cultivați o atitudine plină de recunoștință și de apreciere. Faceți-vă obiceiul de a vă lăuda cu sinceritate partenerul (cf. Col 3,15). Astfel, veți simți pacea minții, unitatea și binecuvântările divine de care au parte cei dispuși să ierte (cf. Rom 14,19).

VII. APLICAȚI REGULA DE AUR. "Așa cum vreți să vă facă vouă oamenii, așa să le faceți și voi lor" (Lc 6,31). Prin aceste cuvinte, Isus a arătat că ar trebui să-i tratăm pe alții așa cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați și să nu întoarcem rău pentru rău. În căsnicie, aceasta înseamnă ca soții să ofere ceea ce speră să primim înapoi. Biblia ne îndeamnă să nu spunem cu cei răi: "Cum mi-a făcut el, așa-i voi face și eu" (Prov 24,29). Biblia spune: "Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz, și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți" (Prov 16,32). E nevoie de tărie morală pentru a-l imita pe Isus Cristos și a face ceea ce el a poruncit, stăpânire de sine. Un bărbat care își agresează verbal sau fizic soția nu este nici pe departe un bărbat adevărat. Mai mult, el își va pierde prietenia cu Dumnezeu. Psalmistul David, care a fost un bărbat puternic și curajos, a spus, "Înfuriați-vă, dar nu păcătuiți! Vorbiți în inima voastră, în patul vostru și tăceți" (Ps 4,4).

Închei cu spusa psalmistului: "Ferice de oricine se teme de Domnul, el va fi fericit și toate îi vor merge bine" (Ps 128,1-2). Omul păcătos își închipuie că ajunge mai ușor la fericire îmbunătățindu-și situația materială, dar Biblia spune: "Modul vostru de a fi să nu fie călăuzit de pofta de bani, mulțumiți-vă cu ceea ce aveți, căci el însuși a zis: Nu te voi mai lăsa, nici nu te voi abandona" (Evr 13,5). Omul este nefericit pentru că este păcătos. Să înceapă prin a se întoarce la Dumnezeu. "Evlavia este de folos la toate" (1Tim 4,8), căci fericirea izvorăște din favoarea divină (cf. Ps 37,4).

Sfântă Familie de la Nazaret, luminează, întărește și apără familiile noastre!
Amin!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 1045.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat