Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii de la Taizé în Polonia, papa: "Colaborați la transformarea lumii"

De Luca Rolandi

Pentru a cincea oară se va ține în Polonia a 42-a întâlnire europeană anuală animată de Comunitatea din Taizé care reunește peste douăzeci de mii de tineri din tot continentul de diferite confesiuni. Adunarea va avea loc la Wrocław, care deja a găzduit evenimentul în 1989 și în 1995, și se va ține de la 28 decembrie 2019 la 1 ianuarie 2020. Tema aleasă este "Mereu în mișcare, niciodată dezrădăcinați".

Aceste întâlniri europene anuale fac parte din "pelerinajul de încredere pe pământ" animat din Taizé de comunitatea condusă de priorul frère Alois, succesori al fondatorului Roger Schutz care le-a promovat în urmă cu peste patruzeci de ani. Tinerii care participă se reunesc pentru a se ruga împreună, pentru a se insera într-o zi într-o Biserică locală și a încerca să aprofundeze teme precum înțelegerea dintre popoare, pacea, înțelegerea credinței și angajarea socială.

Unul din obiective este acela de a le permite tinerilor să trăiască o experiență de Biserică drept loc de prietenie, primire și comuniune. În momentul în care construcția Europei întâlnește multă rezistență, unde se înmulțesc neînțelegerile dintre țări, o întâlnire de acest gen în Polonia va permite miilor de tineri să trăiască experiența că o încredere reciprocă poate să fie construită.

În vederea evenimentului, papa Francisc a trimis un mesaj participanților care deja sunt în călătorie spre Wrocław. Oprindu-se asupra temei alese pentru această ediție, pontiful a urat tinerilor să "descopere împreună cât de mult înrădăcinarea în credință vă cheamă și vă pregătește să mergeți spre ceilalți, să răspundeți la noile provocări din societățile noastre, îndeosebi pericolele care apasă asupra casei noastre comune".

În mesaj - semnat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, papa a amintit și ceea ce a scris în exortația apostolică post-sinodală Christus vivit: "Rădăcinile nu sunt ancore care ne leagă de alte epoci și ne împiedică să ne întrupăm în lumea actuală pentru a face să se nască ceva nou. Dimpotrivă, sunt un punct de înrădăcinare care ne permite să creștem și să răspundem la noile provocări... Căutând cu mulți alții veți descoperi că există multă bucurie în a porni la drum, uneori (ca Abraham) fără a cunoaște dinainte destinația".

"Fiți mereu gata pentru noile începuturi, pentru a mărturisi Evanghelia și a fi pe deplin prezenți pentru cei care vă înconjoară, în special pentru cei mai săraci și cei mai dezavantajați", a mai adăugat papa Francisc. "Nu așteptați până mâine pentru a colabora la transformarea lumii cu energia voastră, îndrăzneala voastră și creativitatea voastră... Voi sunteți acum-ul lui Dumnezeu, care vă vrea rodnici".

(După Vatican Insider, 27 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 587.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat