Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Împreună cu sfinții în bucurie și sărbătoare

Joi, 26 decembrie 2019, a doua zi de Crăciun, în sărbătoarea Sfântului Ștefan, la ora 11.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni a fost celebrată o Liturghie pontificală prilejuită de sfințirea vitraliilor și a noilor bănci din biserică. Liturghia a fost prezidată de Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași, cu participarea mai multor preoți din dieceză.

Cu emoție și bucurie, părintele paroh Inocențiu Arcana și credincioșii din Răchiteni l-au primit pentru prima oară în comunitatea lor pe episcopul Iosif Păuleț. La Liturghia din sărbătoarea Sfântului Ștefan, dar totuși în atmosfera Crăciunului, răchitenenii au trăit momente emoționante. Tinerii din Acțiunea Catolică s-au implicat în momentele importante ale sărbătorii, iar corul a răsunat în acordurile cântecelor liturgice.

Predicator a fost Preasfințitul, care a evidențiat armonia dintre sărbătoarea Crăciunului, când Cristos vine printre noi pentru a ne obține mântuirea și primul martir, care și-a dat viața pentru Cristos. Atât Isus, cât și sfântul Ștefan au primit moartea cu bucurie, iertându-i pe cei care i-au omorât. Sunt exemple strălucite de trăire a iubirii dusă la extremă. Caritatea și iubirea trebuie să fie note caracteristice ale creștinilor, care se pot dobândi doar cu ajutorul Duhului Sfânt. Preasfințitul a subliniat faptul că orice dușman poate fi transformat în prieten cu iubire și rugăciune.

După distribuirea sfintei Împărtășanii, au fost sfințite noile bănci și vitraliile din biserică, munca și efortul de un an de zile a părintelui paroh. Vitraliile sunt adevărate ferestre spre cer prin care credincioșii pot atinge divinul, apelând la ajutorul sfinților și totodată ferestre prin care cerul se oglindește în sufletele noastre prin ochii sfinților. Un regal al sfintelor și al sfinților pe o parte și pe alta a bisericii noastre, o coroană de flori frumoase oferită Domnului, dar și nouă, oamenilor. Vitraliile cuprind imagini ale sfinților, prieteni ai sfântului Anton, patronul bisericii din Răchiteni, care au fost copleșiți de focul Duhului Sfânt și în care sămânța iubirii a făcut să crească roadele harului.

Primul vitraliu realizat în biserică la scaunele de spovadă, reprezentarea sfântului Ieronim, înfățișat ca un pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia, pe care a iubit-o atât de mult și pe care a tradus-o în limba latină, cunoscută cu numele de Vulgata. Este o imagine fascinantă care ne duce cu gândul la condiția noastră de muritori. Efectiv, nu ai cum să nu faci o spovadă bună văzând această imagine. Acest vitraliu se datorează Monseniorului Ieronim Iacob, consăteanul nostru, căruia îi mulțumim pe această cale.

Începând de la altar, pe partea sfinților sunt alte vitralii: fericitul Anton Durcovici, episcop de Iași, mort în închisoarea comunistă de la Sighet, în urma tratamentului inuman pe care l-a primit; sfântul papă Ioan Paul al II-lea, un papă iubit atât de catolici, cât și de necatolici, o autoritate mondială care a reușit să influențeze mersul lumii ca nici un alt lider spiritual sau om de stat; sfântul Francisc de Assisi, cel mai mare sfânt al evului mediu, căruia Dumnezeu i-a vorbit dintr-un crucifix spunându-i: "Mergi și repară Biserica mea, care merge spre ruină"; fericitul Ieremia Valahul, un călugăr care a trăit pe meleagurile noastre și care și-a dedicat viața slujirii aproapelui; sfântul Dominic Savio, care a murit la vârsta de aproape 15 ani și care a fost înflăcărat de simpla "formulă a sfințeniei" descoperită de Ioan Bosco - "Mai întâi fii vesel, în al doilea rând, îndeplinește-ți datoriile și apoi fă bine altora!"; Vladimir Ghica, preot martir, mort în închisoarea comunistă de la Jilava, după doi ani de tortură, o pildă vie din istoria recentă a României, care amintește de sacrificiul Mântuitorului.

Tot începând de la altar, pe partea sfintelor, avem aceste vitralii: sfânta Tereza de Calcutta - un simbol al carității în lume și ale cărei cuvinte vor rămâne pururi în sufletele oamenilor: "Nu este vorba de cât de mult facem, ci de cât de multă dragoste depunem în ceea ce facem"; sfânta Tereza a Pruncului Isus, a cărei vocație a fost iubirea. Când avea zece ani, s-a îmbolnăvit grav, dar s-a vindecat miraculos afirmând: "Sfânta Fecioară mi-a apărut așa de frumoasă, cum nu văzusem niciodată ceva asemănător"; sfânta Rita din Cascia - "sfânta cazurilor imposibile" sau "sfânta spinilor și a trandafirului", care într-un extaz a primit un stigmat aparte, un spin din coroana lui Cristos i s-a înfipt pe frunte; sfânta Brigita a Suediei și-a consumat întreaga viață pentru întoarcerea papei la Roma din exil de la Avignon, ca să strălucească între creștini unitatea; fericita Veronica Antal, fecioară martiră a zilelor noastre, care cu multă iubire și-a oferit viața slujirii lui Isus prin votul curăției; sfânta Clara din Assisi, descrisă într-o laudă din secolul al XIV-lea cu următoarele cuvinte: "Dumnezeu cel Preaînalt, voind să-l readucă pe Fiul său în zilele noastre, l-a trimis pe Francisc și, în locul mamei sale, a trimis-o pe Clara, fecioara fericită".

În absidele laterale ale bisericii sunt reprezentate sacramentele, fără sacramentul Euharistiei, care, de fapt, nu lipsește, ci se află în centrul bisericii și anume la altar, în tabernacol. Dintre vitralii nu puteau lipsi imaginea lui Isus și cea a mamei cerești. Ele se regăsesc în două medalioane reprezentând "Preasfânta Inimă a lui Isus" și "Inima Neprihănită a Mariei".

Sunt sfinți care au trăit în diferite timpuri, dar predomină sfinții mai actuali. Pe partea dreaptă sfinții, iar pe partea stângă sfintele, creează un echilibru și un scut de apărare, parcă, împotriva agitației din zilele noastre. Totodată se creează un cadru spiritual intim, favorabil rugăciunii, meditației și înălțării minții noastre către Dumnezeu.

Toți sfinții și sfintele sunt adevărate modele pentru copii, tineri, adulți și bătrâni pentru că au trăit în lume ca și noi, s-au luptat cu păcatul și cu greutățile vremurilor în care au trăit, dar au ieșit învingători pentru că nu au renunțat. Vitraliile ne îndeamnă la lupta cu păcatul: "Când nu mai poți să alergi, ia-o la trap! Când nu poți nici asta, ia-o la pas! Când nu poți să mergi, ia bastonul! Însă nu te opri niciodată!" (Sfânta Tereza de Calcutta).

Îi mulțumim părintelui paroh pentru toate eforturile făcute în comunitatea noastră, pentru inițiativa de a transforma biserica din Răchiteni într-o adevărată bijuterie de mare preț, plăcută Domnului, dar și nouă credincioșilor.

Îi mulțumim Preasfințitului pentru venirea printre noi, pentru binecuvântările acordate și-i dorim un episcopat plin de roade. Dumnezeu să-l însoțească pas cu pas în misiunea încredințată, iar noi îl asigurăm de rugăciunile noastre și-l așteptăm să ne viziteze cât mai des.

Le mulțumim tuturor preoților prezenți la celebrare și într-un mod special îi mulțumim părintelui Ștefan Lupu pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Tuturor vă dorim multă sănătate, răsplată de la Domnul și La mulți ani!

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să trăim aceste clipe înălțătoare!

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 decembrie: Răchiteni: Împreună cu sfinții în bucurie și sărbătoare


 

lecturi: 1604.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat