Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Un om și un preot și un preot și un om". In memoriam pr. Cornel Cadar

Un om și un preot și un preot și un om! Cred că într-adevăr se regăsesc pe deplin aceste calități ce consider vor rămâne o nuanță specifică ce s-a identificat dintotdeauna în părintele Cornel Cadar.

Păstrez în inimă diferite conversații, atât cât l-am avut ca oaspete în Italia, cât și în ocaziile prin țară în trecere pe la Episcopie; știa să unească diplomația cu simplitatea. Dar mereu în numele acelor categorii valoriale ce mereu își aveau prioritatea.

Desigur, întristarea umană își are spațiu, dar convingerea că părintele Cornel este în acea companie spirituală în cer cu mulți alți preoți destoinici ce au lăsat o amprentă profundă în istoria Diecezei de Iași, mă face să spun cu sinceră convingere "Doamne, nu te întrebăm de ce ni l-ai luat, ci îți mulțumim că ni l-ai dăruit" (cf. sfântul Augustin).

Mulțumesc, părinte Cornel, și pentru atenția, grija, prietenia față de acei preoți care, deși originari din Dieceza de Iași, trăiesc și slujesc în locuri diferite, fiind încardinați în alte dieceze ale lumii. Amintesc cu drag o vorbă de câțiva ani în urma: "Tony, pentru un preot nu există «diaspora», el este preot, preot oriunde, preot și om în slujba altora". Era o bucurie pentru părintele când afla că cineva din Dieceza de Iași era sfințit preot. Dar și o întristare când după ani cineva originar din dieceza de origine nu dădea semne sau chiar intra în anonimat, uitând de unde a plecat.

Mulțumesc, părinte Cornel, pentru sfaturile date și chiar pentru acela ce îmi apărea puțin sumbru atunci: "Părinte, să slujești cât poți până la ultima putere. Dar să ceri și să lași scris apoi să te aducă acasă, în cimitirul din sat, de acolo de unde ai plecat, lumea noastră iubește preotul, se va opri și va spune o rugăciune".

Îți mulțumesc, părinte Cornel, și prefer să vorbesc la prezent pentru că veșnicia este "hac et nunc" (aici și acum); la revedere și mijlocește de sus pentru noi ce încă suntem pe drum spre locul bucuriei cerești!

Cu recunoștință și amintire de suflet, preot Anton Robu

* * *

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 2536.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat