Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar

În prezența trupului neînsuflețit al părintelui Cornel Cadar, joi, 26 decembrie 2019, sărbătoarea Sfântului Ștefan, a fost celebrată o sfântă Liturghie pentru odihna veșnică a părintelui răposat, care a trecut la cele veșnice în ziua precedentă, în ziua de Crăciun. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Iosif Păuleț și pe ÎPS Aurel Percă, 30 de preoți, persoane consacrate și mulți credincioși, mulți venind pentru a-i aduce un ultim omagiu la Iași părintelui Cornel. Alături de sicriul părintelui Cornel s-au aflat rudele sale, printre care mama și fratele său.

În cuvântul de introducere la sfânta Liturghie, PS Petru a vorbit despre faptul că "astăzi, combinăm bucuria cu durerea. Bucuria că încă trăim în atmosfera Crăciunului, a lui Isus prezent în mijlocul nostru, care a venit pentru noi, să ne aleagă și să ne înalțe. El l-a învrednicit pe sfântul Ștefan să se bucure de coroana jertfei iubirii, a dăruirii, a martiriului. Tot el, astăzi, îi oferă această bucurie a răsplății unui slujitor care și-a oferit toată viața, jertfindu-se pentru a-l face cunoscut: părintele Cornel Cadar".

Au fost prezentate apoi datele biografice ale părintelui Cornel, cu bogata activitate pastorală din cei 30 de ani de preoție, dar și ca preot implicat în mod special în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare socială.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre sărbătoarea liturgică a sfântului Ștefan, celebrată a doua zi de Crăciun, și a făcut o reflecție asupra morții, cu referire la misiunea, suferința și moartea părintelui Cornel. Vorbind despre sfântul Ștefan, primul martir, noul arhiepiscop mitropolit de București a spus că el era plin de credință și de Duhul Sfânt, iar credincioșii trebuie să urmeze exemplul său și să dea mărturie cu faptele nu doar prin vorbe, "să existe o coerență între ceea ce spunem și facem".

În a doua parte a predicii, ÎPS Aurel a spus despre trecerea la Domnul a părintelui Cornel: "Cristos s-a născut pe pământ pentru noi, iar ieri părintele Cornel s-a născut pentru cer", amintind despre faptul că în inimile îndurerate se naște un sentiment de recunoștință, de stimă și considerație, pentru tot ce a făcut părintele Cornel pentru Dieceza de Iași, dar și pentru întreaga Biserică, pentru cel care "a pus la dispoziția tuturor cunoștințele și iubirea sa pentru mass-media, devenind astfel un predicator și ușurând pătrunderea cuvântului lui Dumnezeu în sute de mii de suflete", iar misiunea sa pe care a împlinit-o cu pasiune, abnegație și profesionalism, trebuie văzute în orizontul credinței și a cuvântului lui Dumnezeu, pe care părintele Cornel l-a iubit, iar "acest cuvânt al lui Dumnezeu l-a însuflețit și mai mult atunci când se gândea că va ajunge la cât mai multe urechi și în cât mai multe suflete". În continuare a fost amintită prodigioasa muncă pe care a desfășurat-o pr. Cornel, punând "talentele sale în mod total în slujba credincioșilor", dar și perioada suferinței din ultimul an, perioada în care "a trăit un adevărat Paște, suferință și moarte, pentru a se regăsi în brațele Tatălui ceresc", pentru care s-a pregătit "resemnat și plin de credință".

După ce i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage pentru părintele Cornel, "care a făcut atât bine diecezei și Bisericii", ÎPS Aurel s-a îndreptat spre părintele Cornel cu o rugăminte: "Dragă părinte Cornel, amintește-ți de noi, amintește-ți de Dieceza de Iași, pe care ai iubit-o și pe care ai onorat-o cu slujirea ta inteligentă și generoasă! Amintește-ți de atâția prieteni, credincioși catolici și necatolici, gânditori, căutători de Dumnezeu și de adevărul vieții, de cei cu care ai colaborat cu atâta răbdare și bunătate! Fără îndoială, binele pe care l-ai căutat și semănat nu va fi uitat și va rămâne nu numai în scrierile tale, dar și în inimile celor care te-au ascultat și au citit articolele tale. Mijlocește de la Dumnezeu ca noi să fim buni și să trăim mereu în spiritul adevăratei credințe!".

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel, împreună cu ceilalți episcopi, preoți, persoanele consacrate și credincioșii laici, s-a rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pe părintele Cornel pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii și pentru exemplul pe care l-a lăsat.

Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus după sfânta Liturghie în palatul episcopal, iar vineri, 27 decembrie, la ora 12.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Cornel va pleca spre ultimul drum în satul natal, Horgești (BC), unde va fi întâmpinat de comunitate la ora 15.00, urmând ca la ora 16.00 să se celebreze o sfântă Liturghie pentru părintele Cornel.

Liturghia de înmormântare va fi celebrată la Horgești, în ziua de sâmbătă, 28 decembrie 2019, la ora 10.00.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 decembrie: Iași (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar. (Foto: Ovidiu V. Bișog)

* * *

* * *

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 2937.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat