Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"À Dieu, mon ami!" In honorem pr. Cornel Cadar

Nu știu alții cum sunt, însă eu nu-mi pot imagina viața postdecembristă a Diecezei de Iași fără prezența, activitatea și implicarea părintelui Cornel Cadar:

- nu a fost un geniu, dar a avut vocație de lider;

- nu a fost vicar general, dar a fost unul dintre marii sfetnici ai Preasfințitului Petru Gherghel în momente și situații dificile;

- nu era un cântăreț, dar încânta pe toți cu vorbele sfătoase spuse cu pasiune și căldură;

- nu a fost rector de seminar, dar a marcat viața multor seminariști cu care s-a intersectat în viață:

- a trăit simplu, dar poate fi considerat o personalitate a istoriei noastre contemporane.... și aș putea continua!

Și a fost, poate, unul dintre marii vorbitori ai Iașului din ultimii 30 de ani.

E greu de făcut o ierarhizare a preocupărilor preotului Cornel pe parcursul celor 30 de ani trăiți în preoție: vicar, responsabil cu tinerii, întemeietor al Acțiunii Catolice în Moldova, jurnalist, istoric (poate nu prin formație, ci prin pasiune), predicator, scriitor, director spiritual, spirit împăciuitor.....

Cine nu-și mai amintește de primele întâlniri diecezane ale tineretului, al căror regizor și artizan era Cornel: Faraoani, Butea, Nicolae Bălcescu, adevărate repere în istoria Diecezei de Iași. Dar chiar și la cele naționale, totdeauna i se cerea o consiliere, mai ales în momente de impas. La Blaj, în anul 1994, îmi amintesc că i s-a cerut expres ajutorul în organizare și a rămas celebru cu expresia spusă în fața întregii mulțimi: "Având linia imaginară, de aici la copacul din deal, ne împărțim în două grupuri..."

Din grupul de tineri, de atunci, până și azi, i-au rămas prieteni excepționali, apropiați. Cred că pot da mărturie fam. Dragoș și Alina Florean, Mihaela Ciobanu, fam. Mihaela și Maximilian Diac, Cornel Bărbuț, Genoveva Robu și mulți alții.

Îmi amintesc cu drag de întâlnirile naționale ale reprezentaților mass-media în diferite dieceze și eparhii: fără Cornel era totul cam anost, dar cu Cornel totul era excepțional: era, de la mare distanță, "lider maximus", factor de optimism și coeziune în grup. Nu-i așa, Cristina Grigore? Nu-i așa, Radu Capan? Nu-i așa, Sipos Enikő? Nu-i așa, Csúcs Mária? Nu-i așa, Daniel Avram? Nu-i așa, Bodó Márta? Nu-i așa, Raimondo-Mario Rupp?

Deja în anul 1994 era cunoscut în grupurile mass-media europene. În luna septembrie a anului 1994, era organizat la Praga un congres despre cinema și filmele religioase, la care Cornel era invitat. Fiind prins în altă parte, m-a rugat să merg în locul lui. Când am ajuns, directorul organizator al acelui grup mi-a pus prima întrebare: "Dar Cornel Cadar nu vine?"

Oare am putea vorbi de revista "Lumina creștinului" fără Cornel? Eu zic: sigur nu. Știați că, prin anul 2005 era reviste religioasă din România cu cel mai mare tiraj, cu mii de abonamente în afara Moldovei? Chiar dacă părea la prima vedere a fi o publicație cu un mesaj simplu, eu cred că redactorul, de care se face vorbire acum, Cornel, avea mare grijă de destinatar. Cornel repeta insistent, chiar și pentru predicile la Radio Iași, sau pentru articolele revistei: "Să înțeleagă ușor cititorul sau ascultătorul". Repet: cred că era o grijă pentru destinatar. Și o altă grijă: corectitudinea gramaticală. Apropo, vă amintiți să fi întâlnit în revistă sau în alte publicații de la "Presa Bună" greșeli ortografice? Cred că nu. Era ultimul corector la tot ce se publica.

Cornel cred că a avut cel mai autentic și benefic dialog cu diferiți responsabili creștini necatolici. Să amintim doar de excepționalele relații cu preotul ortodox Viorel Dumitriu și de emisiunile pe care le aveau împreună la radio în jurul anului 2000, sau de amiciția cu părintele protopop Constantin Andrei de la biserica Bărboi, sau de buna colaborare cu părintele Mircea Stoleru din Galata, sau de dialogurile cu marele (dar și el plecat prea devreme din această lume) Cristi Țepeș de la Biserica Baptistă. Era să uit de îndelunga colaborare cu Radio Trinitas! Când redactorul Nicolae Dima era într-un mic impas, imediat telefona la părintele Cornel Și lista e lungă.

Și când veneau unii, în numele jurnalismului postdecembrist, doar pentru a căuta subiecte picante sau jenante în cadrul Episcopiei, doar spiritul său pacific și primirea prietenească îi domolea și chiar și-i câștiga de partea sa. Cu un zâmbet larg și cu o vorbă de duh și-i făcea prieteni. Nu exagerez dacă spun că a fost ca un zid de apărare pentru Episcopie, când erau mari pericole din această direcție. Și mai cred că doar Preasfințitul Petru Gherghel poate da mărturie despre harul, talentul, discursul și abilitatea cu care Cornel a apărat demnitatea Bisericii noastre și a prezentat-o admirabil prin toate mijloacele mass-media.

Și puțini cunosc caritatea neafișată a lui Cornel. Într-un comentariu pe internet, domnul Eduard Lisacoschi face următoarea afirmație care vorbește de la sine: "Iubite părinte Cornel, dacă blândul Mântuitor ar ține seama chiar și numai de bunătatea Sfinției Voastre față de mine, ați fi deja în împărăția sa fericită..."

A fost un om de excepție, dar a trăit modest. Nu știu dacă i-a fotografiat cineva vreodată pantofii, dar de cele mai multe ori erau cam scofâlciți... iar Matiz-ului, cam încercat de ploi, vânturi și vreme mult prea îndelungată, i-a rămas fidel până în ultimele zile.

Una dintre pildele sale preferate sună cam așa:

"În timpul primului război mondial au fost chemați pe front și tinerii de 18 ani. Era ceva sfâșietor să vezi cum își iau rămas bun de la cei dragi. În gara unui oraș mare, părinții și prietenii erau strânși în jurul unui grup de soldați care plecau. Toți se îmbrățișau plângând; mulți se priveau pentru ultima dată.

Un bărbat strângea mâna fiului său încercând zadarnic să-i spună «Adio». Ochii săi erau plini de lacrimi. Mâinile îi tremurau și nu reușea să vorbească. Acela era singurul său fiu, îl iubea din toata inima. Dar ce putea să-i spună?

Locomotiva dădu semnalul de plecare, iar soldații trebuiau să urce în vagoane. Bătrânul tată îl strânse la piept și apoi îl fixa pe fiul său care îl saluta de la fereastra. Mai voia să-i spună ceva. Deodată trenul începu să se miște, dar el se apropie de tren și-i strigă cu putere: «Ionele, fiul meu, să stai aproape de general, să stai cât mai aproape de general! Lângă el totdeauna ești în siguranță»".

Dragă prietene, dragă Cornele, sfârșindu-se zilele tale în ziua de Crăciun, vei rămâne mereu în gândurile noastre lângă ieslea "Generalului". Nu va mai fi Crăciun pentru mine fără a-mi aminti de tine atunci când îl celebrăm pe "General", pe Isus, iar tu printre păstorași, lângă iesle. Mă rog și îți doresc să fii totdeauna, pentru veșnicie lângă el! Au revoir, Cornel!

Pr. Iosif Dorcu (Lourdes)

* * *

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8102.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat