Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia de la miezul nopții la Betleem. Mons. Pizzaballa: "Să asumăm stilul din Betleem"

De Daniele Rocchi

Din biserica "Sfânta Ecaterina", la Betleem, alături de Grota Nașterii, lansează "stilul din Betleem" administratorul apostolic al patriarhiei latine de Ierusalim, mons. Pierbattista Pizzaballa. Și face asta în timpul Liturghiei de la miezul nopții, în prezența președintelui statului Palestina, Mahmoud Abbas, a lui Musa Bek Al Daud, reprezentant al regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea, a numeroși diplomați și ai multor credincioși din toată părțile lumii. Pornind de la textul din Evanghelie care relatează nașterea, mons. Pizzaballa a amintit că "Isus vine în mod normal, fără gălăgie, fără publicitate, fără onoruri".

Două călătorii. Pe fundal "două călătorii": cea a "Mariei și a lui Iosif și cea a celui care, ca și ei, merge să se înscrie în cetatea unde a avut origine descendența lor, ascultând de decretul lui Cezar August" și cea "a păstorilor, care pornesc ca urmare a unei vești nemaiauzite vreodată. Primii pleacă pentru a se supune mofturilor puternicului aflat la rând, care vrea să măsoare propria forță și propriile bogății. Pleacă, ajung, fac ceea ce este poruncit. Dar apoi totul revine ca înainte. Ceilalți pornesc la drum pentru că tocmai ei, care nu contau nimic, care erau disprețuiți și marginalizați, sunt primii destinatari ai unui dar care este pentru toți". "Poporul din Evanghelie se împarte în două", a explicat mons. Pizzaballa, "cel care pornește la drum cu Cristos și cel care rămâne pe propria cale; cel care acceptă, ca și păstorii, să se lasă învăluiți de lumină, fără merite, și cel care, ca Irod și cei mari ai timpului, rămâne închis în palatele sale și în certitudinile sale goale". "Crăciunul trebuie căutat și nu este întâlnit dacă rămânem închiși și nemișcați în siguranțele noastre". De aici întrebarea peremptorie: "suntem cu păstorii pe drum, în căutarea lui Emanuel, a lui Dumnezeu-cu-noi, în viața noastră și în cea a lumii, sau și noi ne-am închis în palatele noastre?".

O întrebare care îi interpelează pe toți. "Ce înseamnă pentru mine, pentru noi aici, astăzi, a porni la drum ca păstorii și a nu ne închide în palatele noastre, a căuta misterul lui Emanuel și a nu ne fi frică de noutatea lui Isus? Ce înseamnă a asuma stilul din Betleem?". Pentru administratorul apostolic al patriarhiei latine de Ierusalim a asuma "stilul din Betleem" înseamnă "a simți în propria inimă și în propriul trup destinul fiecărui om, începând de la cel sărac, de la cel care este refuzat și abandonat". Apoi, înseamnă "a ne apleca asupra rănilor provocate de nedreptate, de ură și de supărare. Înseamnă a lucra în tăcere pentru a duce lumina lui Dumnezeu oriunde este umbră de întuneric". Dar, mai înainte încă, înseamnă "a lăsa ca lumina din Betleem să ne lumineze pe noi înșine. De fapt, nu vom putea duce lumina, dacă mai întâi n-am primit-o. Și pentru ca acea lumină să ne lumineze, trebuie să lăsăm ca Pruncul din Betleem să învingă fricile noastre și să ne cucerească inima. Păstorii din Evanghelie erau liberi și au primit imediat mesajul îngerilor. Săracii din Evanghelie au această libertate, care probabil că nouă ne lipsește. În acest sens, aici în Țara Sfântă avem mult drum de parcurs pentru ca acest stil să devină cu adevărat al nostru". Impresia este că "suntem conduși mai mult de fricile noastre decât de lumina gloriei lui Dumnezeu". "Că frica de a greși, că judecata acestei lumi determină mai mult alegerile noastre decât dorința de a întâlni pe fiecare om, de a-l iubi și de a-l îmbrăca în lumină". Și asta se întâmplă, a remarcat mons. Pizzaballa, "când încetăm să vedem și să recunoaștem ca nedrept ceea ce se întâmplă în jurul nostru, adică atunci când ne resemnăm să acceptăm ca normale separările și diviziunile populației noastre provocate de politică, sau truda în viața de fiecare zi pentru a găsi și pentru a merge la muncă, pentru a ne mișca liber. Atunci când ne însușim refuzul de a accepta în realitatea noastră existența celuilalt diferit de noi, fie el evreu, musulman sau creștin. Se întâmplă atunci când încetăm să vorbim despre pace și s-o construim, ci o considerăm o utopie irealizabilă. Se întâmplă, așadar, atunci când rămânem închiși în palatele noastre departe de viața oamenilor, în casele noastre și în certitudinile noastre, preocupați numai de noi înșine, și refuzăm să ascultăm, să primim și să ne însușim glasul celor umili, al celor diferiți de noi, al celor care așteaptă un cuvânt de speranță. Și mă gândesc și la diviziunile din atâtea familii ale noastre, la violența și la prepotența care pare să fie unicul limbaj vorbit de toți".

"Stilul din Betleem" este posibil. Însă pentru mons. Pizzaballa "ar fi nedrept să ne limităm la a stigmatiza truda noastră de a asuma stilul din Betleem și să nu recunoaștem în schimb pe cei care îl trăiesc în tăcere, dar cu determinare". Referința este la cel care se dedică "pentru a-i sluji pe invalizii pe care nu-i vrea nimeni, la școlile în care tinerii noștri creștini și musulmani cresc împreună, la multele inițiative de solidaritate care apar încontinuu în cadrul comunităților noastre în tot teritoriul diecezei noastre". "Stilul din Betleem" se regăsește "în acest ținut al nostru sfâșiat și dezbinat de politică, de religii și de atâta ură, chiar și atunci când întâlnim persoane, asociații, instituții care vor, cu determinare și în pofida a toate, pur și simplu să se întâlnească, să se cunoască, să construiască împreună ceva, depășind neînțelegerile celor care nu împărtășesc dorința lor de întâlnire și de pace. Așadar, sunt cei care, ca păstorii din Betleem, pornesc la drum sfidând frica, suspiciunea și incredulitatea pentru a-l întâlni, iubindu-l, pe Emanuel, oriunde și oricine ar fi el. Ei sunt astăzi cei care ne amintesc că «stilul din Betleem» este încă posibil. A celebra Crăciunul înseamnă așadar a celebra pe cel care încă are dorința de a-l iubi pe om și se pune în joc pentru asta".

(După agenția SIR, 26 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 497.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat