Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Se celebrează astăzi sărbătoarea sfântului Ștefan, primul martir. Cartea Faptele Apostolilor ne vorbește despre el (cf. cap. 6-7) și în pagina liturgiei de astăzi ni-l prezintă în momentele finale ale vieții sale, când este prins și ucis cu pietre (cf. 6,12; 7,54-60). În climatul bucuros al Crăciunului, această comemorare a primului creștin ucis pentru credință ar putea să apară nepotrivită. Totuși, tocmai în perspectiva credinței, celebrarea de astăzi se pune în sintonie cu adevărata semnificație a Crăciunului. De fapt, în martiriul lui Ștefan, violența este înfrântă de iubire, moartea de viață: el, în ora mărturiei supreme, contemplă cerurile deschise și le dăruiește persecutorilor iertarea sa (cf. v. 60).

Acest tânăr slujitor al Evangheliei, plin de Duh Sfânt, a știut să-l relateze pe Isus cu cuvintele și mai ales cu viața sa. Privind la el, vedem realizându-se promisiunea lui Isus făcută discipolilor săi: "Când vă vor maltrata din cauza mea, Duhul Tatălui vă va da forța și cuvintele pentru a da mărturie" (cf. Mt 10,19-20). La școala sfântului Ștefan, devenit asemenea Învățătorului său fie în viață fie în moarte, și noi ne îndreptăm privirea spre Isus, martor fidel al Tatălui. Învățăm că gloria cerului, aceea care durează pentru viața veșnică, nu este făcută din bogății și putere, ci din iubire și dăruire de sine.

Avem nevoie să ținem privirea îndreptată spre Isus, "începutul și desăvârșirea credinței" (Evr 12,2), pentru a putea da cont de speranța care ne-a fost dăruită (cf. 1Pt 3,15), prin intermediul provocărilor și încercărilor pe care trebuie să le înfruntăm zilnic. Pentru noi creștinii, cerul nu mai este departe, separat de pământ: în Isus, cerul a coborât pe pământ. Și grație Lui, cu puterea Duhului Sfânt, noi putem asuma tot ceea ce este uman și să-l orientăm spre cer. Așa încât prima mărturie este tocmai modul nostru de a fi umani, un stil de viață plăsmuit după Isus: blând și curajos, umil și nobil, nonviolent.

Ștefan era diacon, unul dintre primii șapte diaconi ai Bisericii (cf. Fap 6,1-6). El ne învață să-l vestim pe Cristos prin gesturi de fraternitate și de caritate evanghelică. Mărturia sa, culminată în martiriu, este izvor de inspirație pentru reînnoirea comunităților noastre creștine. Ele sunt chemate să devină tot mai misionare, îndreptate toate spre evanghelizare, hotărâte să ajungă la bărbații și femeile din periferiile existențiale și geografice unde este mai multă sete de speranță și de mântuire. Comunități care nu urmează logica mondenă, care nu se pun în centru pe ele însele, propria imagine, ci numai gloria lui Dumnezeu și binele oamenilor, în special al celor mici și al celor săraci.

Sărbătoarea acestui prim martir Ștefan ne cheamă să ne amintim de toți martirii de ieri și de astăzi - astăzi sunt atâția! -, să ne simțim în comuniune cu ei și să le cerem harul de a trăi și a muri cu numele lui Isus în inimă și pe buze. Maria, Mama Răscumpărătorului, să ne ajute să trăim acest timp al Crăciunului îndreptându-ne privirea spre Isus, pentru a deveni în fiecare zi mai asemănători cu El.

* * *

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mă unesc cu durerea care s-a abătut asupra iubitei populații din Filipine din cauza taifunului Phanfone. Mă rog pentru numeroasele victime, pentru răniți și pentru familiile lor. Îi invit pe toți să recite cu mine Bucură-te, Marie pentru acest popor pe care îl iubesc mult.

Bucură-te, Marie,...

Vă salut pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din toate țările. Bucuria Crăciunului care umple și astăzi inimile noastre, să trezească în toți dorința de a-l contempla pe Isus în grota ieslei, pentru a-l sluji și a-l iubi după aceea în frații noștri, în special cei mai nevoiași.

În aceste zile am primit atâtea mesaje de urări din Roma și din alte părți ale lumii. Nu-mi este posibil să răspund fiecăruia, dar mă rog pentru fiecare. De aceea exprim astăzi vouă și tuturor mulțumirea mea sinceră, în special pentru darul rugăciunii pe care atâția dintre voi au promis să o facă: multe mulțumiri.

Sărbătoare frumoasă de sfântul Ștefan. Vă rog, continuați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 424.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat