Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun fericit, pr. Cornel!

Acum un an, în 2018, eram la Viena cu pr. Cornel, sărbătorind un Crăciun unic și memorabil, pentru mine și pentru el. Nu, nu eram în căutarea magiei Crăciunului vienez, nu ne interesau ornamentele sau clădirile superbe ale capitalei austriece. O stare tot mai greu suportabilă apăsa sufletele noastre, iar chipul pr. Cornel era înecat într-o frământare teribilă: Să fie adevărat că el are cancer? Nu era tulburare sau încruntare în ochii lui, ci o îngândurare copleșitoare, care nu-i dădea pacea. Cui i-ar fi dat? S-au făcut tot felul de analize, au avut loc întrevederi cu doctori renumiți, care ne-au spus cum au putut mai elegant și realist: cancer tiroidian în grad avansat, o tumoră agresivă care necesită intervenție chirurgicală cât se poate de rapidă.

În ziua de 26 decembrie a fost internarea, ziua următoare operația. Am încercat toate formele de încurajare, de mângâiere. Știam că părintele Cornel e ultrarealist, analitic până în ultimele detalii, atent la tot ce-i spuneam sau traducem. Însă acum vedeam din partea lui o încredințare tăcută și totală în mâinile Domnului. A vrut să primească din nou sfântul Maslu (ungerea bolnavilor) și așa, pregătit spiritual, a intrat în sala de operație. M-a rugat să-l însoțesc până va fi preluat de asistenți și, în timp ce împingeam patul pe care stătea întins, s-a uitat la mine și mi-a spus: "Dacă nu mă mai trezesc, tu ține drumul drept mai departe!" M-a trecut un fior fulgurant pe care l-am reprimat, spunându-i grav, și lui, dar și mie, că se va trezi neapărat. Și așa a fost!

Explicațiile doctorului chirurg imediat după operație au fost nu tocmai îmbucurătoare: înghițitură lui, din cauza intervenției la gât (esofag, laringe) a fost afectată iremediabil. Și acest lucru s-a adeverit până în ultima zi a vieții lui. După trei ore eram in salon, era seară și pr. Cornel deschidea ochii. Ceea ce mi-a șoptit au fost următoarele cuvinte: "Să facem vesperele!" (rugăciunea de seară din breviar). Această rugăminte a lui, vă mărturisesc, a fost de un impact emoțional foarte puternic pentru mine. Să mă fi întrebat cum a decurs operația, ce a spus doctorul, ce informații am primit, îmi părea cel mai firesc pe care vrea să-l audă de la mine. Neputând să vorbească decât foarte anevoie și cu dureri, el mi-a cerut, ca lucrul cel mai important din lume pentru el în acel moment, rugăciunea. Am plecat de la el meditativ, scuturat în conștiința mea de o lecție atât de scurtă și atât de profundă. Nu reluarea legăturii cu lumea și toate ale ei sunt de primă importanță, nici măcar grija pentru propria sănătate, ci imediata conectare la Dumnezeu și simțirea lui.

Au urmat numai luni grele: aflarea la numai trei săptămâni de la operație că tumora este acolo, că extirparea ei nu a reușit complet, că e nevoie de o a doua operație pentru asta, că, alternativ, e musai să fie făcută terapie conjugată: chimioterapie, radioterapie. Pr. Cornel, după consultări, a optat pentru ultimele. Calvarul era deschis și parcurgerea lui tot mai dureroasă. Urâtă este radioterapia (nu din auzite, ci din văzute, vă spun!), teribilă și bulversantă la nivel organic e chimioterapia. Părintele Cornel și le-a asumat în tăcere, cu încredințarea că e de datoria lui și în cel mai creștin spirit să facă tot ce-i stă în putință pentru sănătatea lui. Nicio terapie nu l-a mai vindecat.

Cu siguranță și-a spus de zeci de ori că orizontul vieții lui pământești se umple tot mai mult de apus, că veșnicia îl va lua curând în primire. Uneori cu detașare, alteori cu un imens regret că socotelile vieții de aici trebuie încheiate cu maximă nevoință. Cine e neîntrerupt senin în fața morții iminente? Unei morți proprii, personale? Cine nu ar simți în insomniile nopții fiorii morții? Eu cred totuși că nota dominantă a stării sufletești a pr. Cornel pe durata Calvarului său a fost cea dictată de credința într-un Dumnezeu răstignit, suferind, care agonizează în Fiul său cu toți cei încorsetați în mrejele propriilor suferințe.

De ce cred eu așa? Pr. Cornel s-a ținut de sfânta Liturghie, a celebrat-o până nu a mai putut urca scările la sacristie, nici măcar ajutat de balustradă. A stat la altar gârbovit, sfâșiat, nu pentru a-și exhiba suferința, ci pentru a primi putere de la Domnul.

Suferința l-a consumat încet și fără cruțare, așa încât, cred, numai în puterea credinței, că l-a pregătit pentru veșnicie. A vorbit la predici, emisiuni, conferințe. A vorbit și a scris mult. Suficient încât ultimul an din viața lui să fie numai tăcere.

La deciziile mari, de la Viena sau de acasă, obișnuia să îmi pună întrebarea: "Tu ce ai face în locul meu?" Doamne, în locul lui? Grea e întrebarea... răscolitoare. I-am dat răspunsuri situaționale, însă un răspuns bine cernut și chibzuit până în măduva oaselor încă n-am îndrăznit să formulez.

Părinte Cornel, s-a terminat! Aș spune mai curând: S-a împlinit! Ai luptat lupta cea bună! Te-ai născut pentru cer în ziua Nașterii Domnului pentru pământul nostru! Sărbătoare nesfârșit fericită acolo unde nu mai este pic de durere! Dacă e adevărat că nu putem determina clipa morții, înseamnă că e tot atât de adevărat că Domnul te-a chemat la el de Crăciun pentru că așa i-a plăcut! Fii fericit! Ultima carte pe care ai citit-o se numește "Călători spre veșnicie". Ne rămâne s-o citim și noi și să ne simțim mereu, indiferent de sănătatea sau suferințele pe care le purtăm în noi, călători spre veșnicie. Spre veșnicia fericită!

Domnul să răsplătească toată ofranda de slujire și de suferință a vieții tale! Cu toată speranța, recunoscător pentru tot ce am învățat, închei simplu: La revedere, când o vrea Domnul! Anul trecut nu-mi venea să-ți urez Crăciun fericit. Anul acesta, cu toată puterea îți spun Crăciun fericit!

Pr. Cristian Diac

* * *

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8727.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat