Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Urbi et Orbi al Sanctității Sale Francisc - Crăciun 2019

"Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare" (Is 9,1)

Iubiți frați și surori, Crăciun fericit!

Din sânul maicii Biserici, în această noapte s-a născut din nou Fiul lui Dumnezeu făcut om. Numele său este Isus, care înseamnă Dumnezeu mântuiește. Tatăl, Iubire veșnică și infinită, l-a trimis în lume nu pentru a o condamna, ci pentru a o mântui (cf. In 3,17). Tatăl l-a dat, cu milostivire imensă. L-a dat pentru toți. L-a dat pentru totdeauna. Și El s-a născut, ca mică flacără aprinsă în întunericul și în frigul nopții.

Acel Prunc, născut din Fecioara Maria, este Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup. Cuvântul care a orientat inima și pașii lui Abraham spre țara promisă, și continuă să atragă pe cei care se încred în promisiunile lui Dumnezeu. Cuvântul care i-a condus pe evrei pe drumul de la sclavie la libertate, și continuă să-i cheme pe sclavii din orice timp, și de astăzi, să iasă din închisorile lor. Este Cuvântul mai luminos decât soarele, întrupat într-un mic fiu al omului, Isus, lumină a lumii.

Pentru aceasta profetul exclamă: "Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare" (Is 9,1). Da, există întuneric în inimile umane, dar este mai mare lumina lui Cristos. Există întuneric în relațiile personale, familiale, sociale, dar este mai mare lumina lui Cristos. Există întuneric în conflictele economice, geopolitice și ecologice, dar este mai mare lumina lui Cristos.

Cristos să fie lumină pentru atâția copii care îndură războiul și conflictele în Orientul Mijlociu și în diferite țări din lume. Să fie întărire pentru iubitul popor sirian care încă nu vede sfârșitul ostilităților care au sfâșiat țara în acest deceniu. Să zdruncine conștiințele oamenilor de bunăvoință. Să inspire astăzi pe guvernanți și comunitatea internațională să găsească soluții care să garanteze siguranța și conviețuirea pașnică a popoarelor din regiune și să pună capăt suferințelor lor inexprimabile. Să fie sprijin pentru poporul libanez, pentru ca să poată ieși din actuala criză și să redescopere vocația sa de a fi un mesaj de libertate și de coexistență armonioasă pentru toți.

Domnul Isus să fie lumină pentru Țara Sfântă unde El s-a născut, Mântuitor al omului și unde continuă așteptarea atâtora care, deși în trudă dar fără a se descuraja, așteaptă zile de pace, de siguranță și de prosperitate. Să fie mângâiere pentru Irak, străbătut de tensiuni sociale, și pentru Yemen, încercat de o gravă criză umanitară.

Micul Prunc din Betleem să fie speranță pentru tot continentul american, în care diferite națiuni trec printr-o perioadă de agitații sociale și politice. Să încurajeze iubitul popor venezuelean, îndelung încercat de tensiuni politice și sociale și să facă să nu-i lipsească ajutorul de care are nevoie. Să binecuvânteze eforturile celor care se străduiesc pentru a favoriza dreptatea și reconcilierea și se implică pentru a depăși diferitele crize și multele forme de sărăcie care ofensează demnitatea fiecărei persoane.

Să fie lumină, Răscumpărătorul lumii, pentru iubita Ucraina, care năzuiește la soluții concrete pentru o pace durabilă.

Domnul care s-a născut să fie lumină pentru popoarele din Africa, unde persistă situații sociale și politice care adesea constrâng persoanele să emigreze, privându-le de o casă și de o familie. Să fie pace pentru populația care trăiește în regiunile orientale ale Republicii Democratice din Congo, martirizată de conflicte persistente. Să fie întărire pentru cei care pătimesc din cauza violențelor, a calamităților naturale sau a urgențelor sanitare. Să fie întărire pentru cei care sunt persecutați din cauza credinței lor religioase, în special misionarii și credincioșii răpiți, și pentru cei care cad victime ale atacurilor din partea grupurilor extremiste, mai ales în Burkina Faso, Mali, Niger și Nigeria.

Fiul lui Dumnezeu, coborât din cer pe pământ, să fie apărare și sprijin pentru cei care, din cauza acestor nedreptăți și a altora, trebuie să emigreze în speranța unei vieți sigure! Nedreptatea este cea care-i obligă să străbată deșerturi și mări, transformate în cimitire. Nedreptatea este cea care-i constrânge să îndure abuzuri inexprimabile, sclavii de orice tip și torturi în lagăre de detenție inumane. Nedreptatea este cea care-i respinge din locuri unde ar putea să aibă speranța unei vieți demne și îi face să găsească ziduri de indiferență.

Emanuel să fie lumină pentru toată omenirea rănită! Să topească inima noastră adesea împietrită și egoistă și să ne facă instrumente ale iubirii sale! Prin fețele noastre sărace, să dăruiască zâmbetul său copiilor din toată lumea: celor abandonați și celor care au îndurat violențe! Prin brațele noastre sărace, să-i îmbrace pe săracii care nu au cu ce să se acopere, să dea pâine celor flămânzi, să-i îngrijească pe cei bolnavi! Prin compania noastră fragilă, să fie aproape de persoanele în vârstă și de cele singure, de migranți și de marginalizați! În această zi de sărbătoare, să dăruiască tuturor duioșia sa și să lumineze întunericul din această lume!

________________

Iubiți frați și surori,

Reînnoiesc urările mele de Crăciun Fericit vouă tuturor, veniți din orice parte a lumii în această piață, și celor care din diferite țări sunt conectați prin radio, televiziune și celelalte mijloace de comunicare. Vă mulțumesc pentru prezența voastră în această zi de bucurie.

Toți suntem chemați să dăm speranță lumii, vestind cu cuvintele și mai ales cu mărturia vieții noastre că Isus, pacea noastră, s-a născut.

Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună la masa de Crăciun și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 989.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat