Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lampedusa și ieslea dăruită de papa Francisc: ceilalți nu sunt pachete de abandonat în mare

De pr. Mimmo Candito
fost paroh de Lampedusa

Iată imaginea fotografică a darului pe care Sfântul Părinte Francisc l-a oferit comunității din Lampedusa după vizita sa din 2013. Un migrant în pericol de naufragiu găsește ca salvatoare a sa Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif. Aceștia se apleacă spre fratele migrant și îl ajută să urce în barca lor de pescuit.

Când papa Francisc, pe atunci în vizită la magazinul din interiorul Vaticanului, a văzut această iesle dăruită de Cooperativa "Il Faro" din Tropea, a exclamat: "Aceasta este pentru parohia din Lampedusa". Darul este expus permanent spre venerare în biserica din Lampedusa. A reprezenta Sfânta Familie călătorind cu barca și care salvează oameni migranți nu este variație care să nu aibă legătură cu tema ieslei.

Ceea ce a intuit simțul credinței artiștilor în 2013 în darul care de la papa Francisc a ajuns la cei din Lampedusa are confirmare ulterioară la nr. 6 din scrisoarea despre semnificația ieslei: "Adesea copiilor - dar și adulților! - le place să adauge la iesle alte statuete care par să nu aibă nicio relație cu relatările evanghelice. Și totuși, această imaginație vrea să exprime că în această lume nouă inaugurată de Isus există spațiu pentru tot ceea ce este uman și pentru fiecare creatură. De la păstor la fierar, de la brutar la muzicieni, de la femeile care duc vasele de apă copiilor care se joacă...: toate acestea reprezintă sfințenia zilnică, bucuria de a face în mod extraordinar lucrurile de toate zilele, când Isus împărtășește cu noi viața sa divină. Din iesle, Isus proclamă, cu putere blândă, apelul la împărtășirea cu cei din urmă ca drum spre o lume mai umană și fraternă, unde nimeni să nu fie exclus și marginalizat". Scena dramatică a ieslei de pe insulă "este o invitație de a simți, de a atinge sărăcia pe care Fiul lui Dumnezeu a ales-o pentru sine în Întruparea sa. Și astfel, în mod implicit, este un apel de a-l urma pe calea umilinței, a sărăciei, a despuierii, care de la ieslea din Betleem conduce la Cruce. Este un apel de a-l întâlni și a-l sluji cu milostivire în frații și în surorile mai nevoiași (cf. Mt 25,31-46)".

Mergând prin Italia - liberi cugetători, atei evlavioși, creștini fără Evanghelie - disprețuiesc adaptări și variații în iesle, în timp ce politicienii o țin sub braț sau o ridică precum un drapel împotriva cuiva: toți uită că ieslea s-a născut pentru "a stimula afectele și a ne lăsa implicați în istoria mântuirii".

Este ceea ce a amintit parohul de Lampedusa, părintele Carmelo La Magra, în intervenția sa de duminica trecută în timpul programului lui Fabio Fazio "Che Tempo Che Fa", când exprimând urările a vorbit despre "capacitatea de a ne mântui" când îl primim pe cel sărac. Și apoi în încheiere a spus: "Ceea ce provoacă frică nu este figura străinului ci a săracului. Cu străinul - a spus el -, cu turiștii, cu lumea artei și a culturii..., avem de-a face mereu; ceea ce ne provoacă frică nu este diferența ci sărăcia, care ne pune în fața temerilor noastre... Eu n-aș numi niciodată un american extracomunitar... însă imigratul sărac îmi provoacă frică pentru că este ca și cum m-ar pune în fața sărăciilor mele".

Fiecare iesle, și cea din Lampedusa, ne amintește că Isus ne ia la braț pe drumul vieții fără deosebiri și că ceilalți nu sunt pachete de purtat sub braț sau, mai rău, de abandonat în mare.

(După agenția SIR, 24 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 552.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat