Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Funeraliile părintelui Cristian Lucaci

Pr. Cristian Lucaci a fost condus pe ultimul drum luni, 23 decembrie 2019, în Parohia Horlești. PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie de înmormântare, la care au participat fratele preot Dominic Lucaci, familia și rudele, aproximativ 28 de preoți și numeroși credincioși.

După ce sâmbătă, 19 decembrie 2019, a avut loc o Liturghie cu recviem pentru odihna răposatului Cristian Lucaci, trupul părintelui a fost adus în localitatea sa natală, Horlești.

Liturghia de înmormântare a început la ora 11.00, printr-o procesiune din casa parohială. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Viorel Ababei, coleg al părintelui Cristian, care a subliniat faptul că orice creștin trebuie să plătească un preț pentru a fi urmaș fidel al lui Isus.

Plecând de la câteva exemple de apostoli ai lui Cristos, pr. Viorel Ababei a evidențiat că urmarea mântuitorului cere renunțare la propriul egoism. Printre altele, el a făcut cunoscut că răposatul Cristian Lucaci este al șaptelea preot din promoția 1986 care confirmă proverbul latin: "Repetina mors sacerdotum sors" (Moartea subită soarta preoților).

La finalul Liturghiei, o credincioasă din Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman a adus omagiu părintelui răposat pentru grija pastorală de care s-au bucurat credincioșii în anii în care părintele răposat a coordonat construcția bisericii de la Roman.

Totodată, în acest omagiu adus părintelui Cristian s-au subliniat și calitățile umane care au încununat activitatea sa pastorală. Reamintesc faptul că părintele Cristian a activat în ultima partea a vieții ca paroh în Săbăoani, Parohia "Sfânta Cruce".

Din partea familiei răposatului Cristian, a vorbit pr. Dominic care nu a uitat vorbele pe care părintele Cristian i le adresa în mod părintește: "Ți-ai făcut datoria față de credincioși. Ai vorbit cu toată lumea frumos".

PS Iosif Păuleț a mulțumit lui Isus Cristos pentru că a chemat din rândul familiei Lucaci patru frați la misiunea de a fi păstori de suflete. De asemenea, el a transmis încurajări familiei îndurerate și din partea episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Cristian a fost depus în cavoul familiei Lucaci, de unde așteaptă învierea și ceilalți frați ai părintelui.

Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut pe acest pământ!

Pr. Vlad-Adrian Lorenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

23 decembrie: Horlești: Funeraliile părintelui Cristian Lucaci - II

23 decembrie: Horlești: Funeraliile părintelui Cristian Lucaci - I

* * *

Săbăoani: In memoriam pr. Cristian Lucaci

A trecut la Domnul pr. Cristian Lucaci


 

lecturi: 6405.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat