Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Siria. La Idlib, Crăciunul creștinilor sub Al Qaeda: fără lumini, dar cu Lumina

De Daniele Rocchi

"Grajdul lui Isus în prim plan și pe fundal palatul lui Irod. Locul nostru este aproape de peștera Mântuitorului, în fața Lui care se naște și nu în palatul regelui Irod. Suntem oameni cărora le este frică, sunt săraci, le este frig, le este foame. Suntem cu frații noștri sirieni care suferă după ani lungi ai unui război care nu dă semne să se termine".

Crăciunul din satele creștine din valea Oronte, Knayeh, Yacoubieh și Gidaideh, părintele Hanna Jallouf, 66 de ani, franciscan sirian din Custodia din Țara Sfântă, îl povestește astfel: descriind la agenția SIR ieslea pusă la picioarele altarului din biserica sa "Sfântul Iosif" din Knayeh, unde este paroh. Un mod concret pentru a-și însuși apelul papei Francisc de a redescoperi acest "semn simplu și minunat" care manifestă "marele mister al credinței noastre" într-o lume care "șterge semnele creștine". Împreună cu confratele Luai Bsharat, sunt singurii călugări creștini râmași în aceste zone.

Suntem în zona Idlib, în nordul Siriei, ultimul bastion al opozanților președintelui sirian Assad și al teroriștilor islamici din frontul Hayat Tahrir al-Sham (grup jihadist afiliat la Al-Qaeda și moștenitor al mai cunoscutului Jabhat Al Nusra). Aici se duce, probabil, bătălia finală între armata președintelui Assad, flancat de ruși și iranieni, și opozanții săi armați dintre care mulți străini. Trupele siriene bombardează pentru a încerca să preia controlul autostrăzii care leagă capitala Damasc cu Alep, și pe acesta din urmă cu Latakia. Milițiile jihadiste din grupul Tahrir al-Sham, susținute de Turcia, răspund la foc. Consecințele le suportă încă o dată populația civilă: zeci de mii de sirieni, majoritatea femei, bătrâni și copii, care fug după ce au părăsit propriile locuințe. Ajutoarele umanitare ajung cu greu și condițiile de viață ale oamenilor se înrăutățesc zi după zi, fiind complice și frigul și creșterea prețului carburantului, provocată de sancțiunile internaționale, care se reflectă asupra prețurilor bunurilor esențiale cum sunt hrana și medicamentele. În acest front de război trăiesc astăzi circa 210 familii creștine, împărțite în cele trei sate din vale, care înainte de război, început în 2011, aveau în total peste 5.000 de locuitori. "Astăzi - spune părintele Hanna - am rămas 700. Toți au fugit din cauza războiului. Sperăm să trăim Crăciunul cu un pic de seninătate. Îmi doresc asta mai ales pentru cei mai mici care sunt cei care plătesc prețul cel mai mare al războiului".

Fără lumini, dar cu Lumina. Și tocmai la copii s-a gândit parohul anul acesta în manieră deosebită. "Crăciunul este sărbătoarea lor - spune părintele Hanna -. Fiecare dintre ei va primi mici iesle realizate manual care vor fi expuse și într-o mică expoziție pregătită în interiorul localurilor parohiale. Am organizat sărbători în care le vom dărui și câteva jucării, dulciuri și hăinuțe. Sunt gesturi simple însă care aici valorează foarte mult. De fapt înseamnă a re-gusta un pic de seninătate, a dărui niște zâmbete și a ne întâlni împreună uniți în Isus". "Acestea vor fi singurele semne vizibile ale credinței noastre pe care n-o putem exprima în exterior pentru că ne este interzis. Pentru acest motiv bisericile noastre nu au crucile pe acoperișuri. Nu vor fi nici lumini și pomi care să dea lumină Crăciunului nostru. Nici măcar o candelă în pridvorul caselor noastre". Interdicțiile nu vor împiedica familiile creștine să se adune în biserică. "Întâlnirea pentru toți - explică părintele Hanna - este pentru 24 decembrie la ora 17.00 pentru liturghia de Crăciun și la 9.30 în dimineața următoare. În schimb, confratele meu, părintele Luai, va celebra la Yacoubieh în ziua de 24 decembrie la ora 16.00 și la ora 9.00 în dimineața următoare. Credincioșii din Gidaideh vor veni pentru liturghii la Knaye. În satul lor nu au o biserică unde să celebreze. De fapt, multe biserici au fost transformate în grajduri".

Grota și palatul. Alegerea, încă o dată, și pentru acest Crăciun este între grota Pruncului și palatul lui Irod. "Inima noastră este grea - admite părintele Hanna - pentru că în atâția ani de război am văzut oameni uciși, răpiți, răniți, case distruse, dar rămânem tari în speranța că într-o zi toate acestea se vor termina, că vom fi eliberați de unicul Mântuitor care este Cristos. Cristos este ancora noastră de mântuire. Suntem victime ale unui război pe care nimeni nu-l vede. Pentru aceasta ne rugăm pentru pace în Siria, pentru toți sirienii, și pentru pacea interioară, necesară pentru a susține dificultățile momentului". Apoi o rugăciune deosebită: "Ne rugăm și pentru voi care sunteți în Occident care trăiți acest război în manieră indirectă. Ne rugăm pentru toate victimele provocate de atentate făcute pe pământul vostru". "Nu vom suna clopotele, nu vom aprinde lumini, dar vom face să răsune la liturghiile de Crăciun mesajul de speranță al lui Cristos, unicul în care putem avea încredere". "Am văzut trecând atâția salvatori falși - conclude părintele Hanna -, în schimb Isus rămâne și împărăția sa de pace este pentru totdeauna. În El chiar și suferința din acești ani găsește un sens. Suntem în ținutul sfântului Paul care ne îndeamnă să sperăm împotriva oricărei speranțe. Crăciun fericit!".

(După agenția SIR, 23 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 483.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat