Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irak: Patriarhia caldeeană anulează Liturghia de la miezul nopții și recepțiile pentru schimburile de urări. Yaldo (Bagdad), "motive de siguranță și respect"

Fără Liturghie de la miezul nopții, fără lumini, fără concerte și serate plăcute și mai ales fără recepție pentru schimbul de urări: va fi un Crăciun de sobrietate absolută ceea ce comunitatea caldeeană se pregătește să trăiască. La numai 5 zile până la Crăciun, patriarhia caldeeană din Bagdad a decis să anuleze Liturghia de la miezul nopții în bisericile din capitală. "Motive de siguranță - explică la agenția SIR monseniorul Basel Yaldo, episcop auxiliar de Bagdad -. Credincioșii adunați în rugăciunea noaptea pot să fie potențiale ținte. Trebuie să avem la inimă viața persoanelor. În același timp vrem să arătăm respect și solidaritate pentru martirii și râniții în protestele din piață. De aceea, am dat întâlnire tuturor credincioșilor noștri în bisericile din Bagdad pentru celebrările din 25 decembrie, toate în plină zi. Ca Biserică de rit caldeean îndemnăm comunitățile locale să se roage și mai mult pentru pacea în țară, pentru vindecarea râniților și pentru martirii care și-au pierdut viața. Tocmai acestea vor fi intențiile de rugăciune din 25 decembrie. Cuvântul care trebuie să ne miște este reconciliere: vrem să demonstrăm că toți suntem frați, toți suntem vecini și iubim țara noastră. La acest Crăciun ne însușim durerea tuturor".

În restul țării, mai ales în satele creștine din Câmpia Ninive, în Kurdistan, unde situația este mai liniștită, Liturghia de la miezul nopții va fi celebrată peste tot. Inițiative pentru copii au fost organizate în diferite orașe, din nordul până în sudul țării. La rugăciune se adaugă și solidaritatea concretă a Bisericii care deja în săptămânile trecute l-a văzut pe cardinalul Louis Raphael Sako, patriarh caldeean, cu alți episcopi și preoți mergând în Piața Tahrir, inima revoltelor, primiți cu mare bucurie de manifestanți. "Am hotărât să cumpărăm alte medicamente de dăruit spitalelor pentru îngrijirea râniților, atât civili cât și militari - afirmă mons. Yaldo -. Cu patriarhul Sako, pentru Crăciun vom merge să vizităm și orfani. Acesta este timpul privilegiat pentru a dărui bucurie celui care nu o are, un zâmbet celui care este trist.

Piața Tahrir în aceste zile de Crăciun se prezintă cu un pom de Crăciun în care sunt atârnate imaginile martirilor revoluției și aproape sunt două statui ale lui Isus și Maria. Mulți tineri sunt îmbrăcați în Moș Crăciun, pe ziduri sunt pictate motive de Crăciun. "Totul este operă a tinerilor musulmani care în acest mod au voit să sublinieze nașterea lui Isus. Este un semn de mare importanță, care arată că poporul este unit, dincolo de credințe, etnii și crez politic. Noul Irak se naște de la tineri".

(După agenția SIR, 21 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 447.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat