Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a patra din Advent - Anul A - 2019

Is 7,10-14; Ps 24; Rom 1,1-7; Mt 1,18-24

"Iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu și îi vor pune numele Emanuel, care înseamnă: Dumnezeu este cu noi" (Mt 1,23).

Lecturile biblice din această duminică ne îndreaptă privirile spre Crăciunul apropiat cu intenția vădită de a ne schimba planurile noastre pământești după planul veșnic de mântuire a lui Dumnezeu, plan care este infinit mai bun. Astfel: Abraham, a cărei credință au moștenit-o Maria și Iosif, dar și toți sfinții, se simțea bine în Ur-ul Caldeii, dar era un bine trecător. De aceea Dumnezeu îl cheamă să iasă de acolo pentru a-l duce în Canaanul cu lapte și miere (cf. Ex 3,8) și de acolo în paradisul desfătărilor divine (cf. Gen 12,1-4). Ahaz vrea să-și apere țara de dușmani cu forțe străine. Dumnezeu îi cere să se apere de dușmani cu puterea sa divină (cf. Is 7,10-14). Sfântul Iosif, neînțelegând misterul din sânul Mariei, vrea să o lase în ascuns. Dumnezeu îi cere îi cere să o ia la sine pe Maria, căci ceea ce s-a zămislit în sânul ei este de la Duhul Sfânt (cf. Mt 1,19-20). Saul din Tars vrea să distrugă Biserica cerând scrisori de acreditare de la mai marii Templului. Dumnezeu îi cere să devină apostol spre mântuirea evreilor și a neamurilor (cf. Fap 9,5-6). Și iată-l acum predicând evreilor și păgânilor (cf. Rom 1,1-7)!

Liturgia Bisericii prin Psalmul 24 (23) de astăzi ne descoperă vestirea profetică a misterului întrupării și celebrează intrarea Fiului lui Dumnezeu în lume. Trei sunt temele fundamentale ale psalmului. Prima: Dumnezeu a creat lumea și este stăpânitorul ei. A doua: trebuie să ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu și vom fi întrebați despre ceea ce am realizat. A treia: Dumnezeu vine la locul pe care el îl posedă și vrea să aibă intrare liberă.

Dintre toți cei interpelați astăzi de Dumnezeu, numai Ahaz n-a ascultat de glasul lui Dumnezeu venit prin profeții Isaia, Osea și Mihea, și s-a aliat cu Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei, împotriva lui Rețin, împăratul Damascului, și-a lui Pecah, împăratul Israelului, care amenințau Ierusalimul. Această "aventură" se încheie cu o supunere umilitoare a lui Ahaz față de Asiria (cf. 2Rg 16,7-9; 2Rg 15,29) și cu introducerea în popor a o sumedenie de obiceiuri idolatre (cf. 2Rg 23,12; Is 8,19; 38,8). La moartea sa prematură la numai 35 de ani, datorită fărădelegilor sale, n-a fost așezat "în mormintele împăraților lui Israel" (2Cr 28,27). Într-adevăr, așa cum spune psalmistul astăzi, Dumnezeu a creat lumea și este stăpânitorul ei; trebuie să ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu și vom fi întrebați despre ceea ce am realizat; și Dumnezeu vine la locul pe care el îl posedă și vrea să aibă intrare liberă.

Toate aceste dorințe ale lui Dumnezeu exprimate în psalmul responsorial de astăzi, psalmul 24, au fost însă împlinite de Isus, Maria și Iosif, protagoniștii evangheliei de astăzi (cf. Mt 1,18-24), prin care Dumnezeu va realiza misterul Crăciunului care se apropie. Numele lui Isus umple cele dintâi versete ale Scrisorii către Romani. Isus este într-adevăr conținutul Evangheliei, fundamentul tuturor relațiilor dintre Dumnezeu și om. El a făcut iertarea de păcate și i-a condus pe oameni la tot adevărul (cf. Rom 1,1-7).

Isus a voit să vină în această lume în felul tuturor oamenilor, adică prin naștere. Iosif și Maria, bucurându-se de o favoare excepțională, au fost cei aleși pentru a primi și a crește Copilul divin. Gândurile lui Dumnezeu se împlinesc în ei în acord cu profețiile și nașterea "moștenitorului" la tronul lui David are loc în cetatea regală a Betleemului.

Parafrazând fragmentul din Scrisoarea către Romani (cf. Rom 1,1-7), spunem că Dumnezeu prin Isus, Maria și Iosif, ne-a condus la tot adevărul său. Nimic nu e mai simplu ca Adevărul și nimic nu e mai frumos ca el. Simplitatea este caracteristica adevărului, și nimic nu-l convinge pe om mai mult ca simplitatea lui. Încurcăturile, hățișurile sunt o caracteristică minciunii. Lumina este simplă, întunericul este complicat. Iosif se simțea confortabil alături de viitoarea lui soție, Maria. Dar Dumnezeu îl cheamă să devină colaboratorul său prin cinste și acțiune.

Și acum să venim la noi înșine, care avem fiecare planurile noastre de liniște, pace și fericire. Dar Dumnezeu ne cheamă și pe noi la planul său de liniște, pace și fericire, primindu-l pe Isus să se nască în inima și viața noastră, să-i urmăm poruncile și să-l urmăm pe drumul către slava veșnică a cerului, devenindu-i apostoli trecând prin trudă, suferință și moarte, așa cum a hotărât.

Vom spune poate că este greu, dar să nu uităm că Dumnezeu are și o "lege a minunilor". Minunea este o lege folosită de Dumnezeu, o lege necunoscută nouă, oamenilor. Așa a fost și la nașterea lui Isus, care a fost zămislit fără bărbat după legi necunoscute nouă; așa a fost și cu Maria care s-a născut neprihănit zămislită după legi necunoscute nouă; care l-a zămislit și purtat în sân pe Isus după legi necunoscute nouă; care l-a născut pe Isus și totuși rămânând pururea fecioară; Isus care a vindecat și a înviat după legi necunoscute nouă. Legea minunilor o va folosi Dumnezeu și pentru noi atunci când ne cheamă să împlinim chemarea sa. Și nu numai legea minunilor, dar și "Legea harului" (cf. Ef 2,5).

Nici o rotiță din marele ceasornic al universului nu se învârte la întâmplare. Toate câte există au un drum de parcurs bine stabilit, un drum spre fericirea perfectă, un drum bine orânduit de un plan veșnic al Creatorului. El a alcătuit acest plan când nu era încă nimic din creație, iar până la plinirea vremii acest plan se va împlini integral negreșit. Câtă încredere ar trebui să avem noi în Dumnezeu, știind că toate câte ni se întâmplă nu sunt întâmplare și nici nu duc spre rău, ci numai spre bine, căci nici un fir de păr din cap nu ne cade fără știrea Tatălui (cf. Mt 10,30; Lc 12,7; Lc 21,18).

Tot ce mișcă în lume lucrează numai după planul lui Dumnezeu spre fericirea noastră (cf. Rom 8,28): încercările, suferințele, dușmanii, chiar și diavolul. Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) spunea că diavolul este curățitorul de vase al lui Dumnezeu, căci prin ispitele și loviturile sale el întărește și desăvârșește pe copiii lui Dumnezeu. Ceea ce vrea Dumnezeu ne este foarte folositor nouă, chiar dacă trebuie să trecem prin încercări, suferințe și dușmani. De n-ar fi noaptea, n-am putea vedea miliardele de stele. De n-ar fi noaptea suferinței, n-am putea vedea stelele făgăduințelor și tainelor lui Dumnezeu. Singurul bine este Dumnezeu. Singurul rău este îndepărtarea de Dumnezeu și de planul său de fericire veșnică pentru noi.

Salvatorii de struți bolnavi din Africa, pentru a se apropia de ei, se îmbracă în penele lor. Isus pentru a se apropia de noi, cei bolnavi de păcat, fără să ne sperie, s-a îmbrăcat cu un trup ca al nostru. Un indian pieile roșii din America explica cum a fost el mântuit de Isus: a făcut un cerc din lemne care ardeau și a pus în mijlocul lor un vierme. Când viermele se zvârcolea fără ieșire, a întins mâna și l-a scos din foc. Așa a făcut și Dumnezeu cu mine, a conchis el. Așa a făcut și face Dumnezeu cu toți cei care au căutat și caută mântuirea lui.

Pentru noi este imposibil să ne salvăm singuri, așa cum imposibil îi era viermelui să se salveze singur din foc. Dar pentru Dumnezeu care posedă nu numai "legea minunilor" necunoscută nou, dar și "mântuirea prin harul său" (cf. Ef 2,5.8), care poate fi văzut și înțeles în gestul indianului care și-a întins mâna și a scăpat viermele din foc. Dacă ne vom conduce în viață după planurile noastre omenești de fericire, vom ajunge în faliment sigur ca Ahaz (cf. 2Cr 28,27), ca cei din timpul potopului (cf. Gen 6,13), ca cei din Sodoma și Gomora (cf. Gen 19,14), ca Iuda (cf. Mt 27,5) etc.

Numele Isus înseamnă mântuitor. Dacă toată viața noastră nu învățăm decât a trăi în acest nume, ne este de-ajuns. Misticul german Iacob Boeheme (1575-1624) scria: "Dacă toți arborii din lume s-ar transforma în penițe, iar toate câmpiile, dealurile și munții s-ar preface în coli de hârtie, iar toată apa marilor și a oceanelor s-ar preface în cerneală, nu ar ajunge pentru a descrie relele pe care le-a făcut neascultarea de Dumnezeu. Dar toate aceste rele au fost infinit întrecute de harul mântuirii adus de Isus".

Dacă cumva într-un moment mai întunecat al vieții noastre am răspuns chemării lui Dumnezeu la mântuire și la colaborare, ca cei din timpul potopului, ca cei din Sodoma și Gomora, ca Esau, ca Ahaz și chiar ca Iuda, să nu disperăm atunci când ne vom trezi din somnul de moarte al păcatului, că legile harului și ale minunilor, mai funcționează încă pentru noi. Un exemplu ne va ajuta să înțelegem mai bine:

Un violonist britanic, pe nume Peter Cropper (n. 1945), a împrumutat o neprețuita vioară Stradivarius, veche de 258 de ani, de la Academia Regală de Muzică din Londra. Este visul oricărui violonist să cânte la un asemenea instrument. Însă, în timpul unui concert în Finlanda, Peter Cropper s-a împiedicat și a căzut peste vioară, sfărâmând-o. Visul lui se transformase într-un coșmar. Nimic nu-l putea mângâia. Atunci, cineva i-a vorbit despre un meșter artizan care putea repara viori Stradivarius. Și ca să scurtăm istoria, reparațiile au fost așa de desăvârșite, că nu se mai vedea nici o urmă de accident, iar notele siderale ale instrumentului erau mai frumoase ca înainte - și aceasta pentru că bucățile viorii stricate au ajuns pe mâna unui meșter care apoi le-a putut administra atingerea lui tămăduitoare. Da, Isus Cristos este reparatorul vieților noastre pe care îl așteptăm la Crăciun, căci ceva teribil s-a întâmplat și cu viețile noastre chiar de la început că s-au sfărâmat în bucăți. De Crăciun să aducem fărâmele vieților noastre la Isus Cristos, care este Meșterul artizan al vieților noastre și al tuturor timpurilor. El va lua bucățile sparte și le va lipi din nou laolaltă și vom fi mai buni decât înainte și vom ajunge garantat la bucuriile paradisului.

Fericirea care ne-a pregătit-o Dumnezeu în slava sa reiese din numele prin care ne este prezentat Isus: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii, Mesia, Domn, Principe, Mire, Viață (cf. Is 9,6). Toate aceste nume sunt cuprinse cel de Emanuel, Dumnezeu este cu noi. Dumnezeu este pururea cu noi. Numele Emanuel este o scară divină pe care ne-a întins-o Dumnezeu pentru a ne înălța la el.

Semnul că un om s-a trezit din somnul morții păcatului constă în faptul că face și trăiește după planul și poruncile lui Dumnezeu. Iosif după ce s-a trezit din somn a făcut ceea ce i-a spus îngerul Domnului. Maria a făcut ceea ce i-a spus îngerul Domnului. Ioan în Patmos a făcut ceea ce i-a spus îngerul Domnului. Daniel în Babilon a făcut ceea ce i-a spus îngerul Domnului. Paul a făcut ceea ce i-a spus Domnul pe drumul Damascului. Să facem și noi ceea ce ne-a spus Domnul la Botezul nostru și ceea ce noi i-am promis cu acea ocazie!

"Picurați, cerurilor, de sus și norii să plouă dreptatea; să se deschidă pământul, ca să rodească mântuirea și să facă să răsară totodată dreptatea!" (Is 45,8). Te rugăm, Doamne, revarsă harul tău asupra sufletelor noastre, pentru ca noi, care am cunoscut prin vestirea îngerului întruparea lui Cristos, Fiul tău, să fim duși, prin patima și crucea lui, la slava învierii! Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a 4-a din Advent (A). Predici la Radio Iași


 

lecturi: 960.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat