Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și Polonia îl amintesc pe sfântul Ioan Paul al II-lea la centenarul nașterii

De Anna T. Kowalewska

"Invit pe toți să participe la 17 mai la liturgia euharistică solemnă prezidată în Vatican de papa Francisc, celebrată cu ocazia marelui pelerinaj pentru aniversarea a 100 de ani de la nașterea sfântului Ioan Paul al II-lea": asta a anunțat Monseniorul Stanislaw Gadecki, președinte al episcopatului polonez. De fapt, Karol Wojtyła s-a născut la 18 mai 1920 la Wadowice. Monseniorul Gadecki a clarificat și că a cerut papei Francisc să celebreze Liturghia la 17 mai, "pentru că duminica vor putea participa mai multe persoane la sărbătoare". Monseniorul Artur Miziński, secretar general al episcopilor polonezi, ilustrând la agenția SIR celebrările aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ioan Paul al II-lea, a anticipat că episcopatul va publica în acea ocazie un Mesaj special credincioșilor subliniind actualitatea magisteriului papei Wojtyła.

Monsenior Miziński, este prevăzut un ciclu de cateheze care în următoarele luni vor aminti magisteriul lui Ioan Paul al II-lea?

Papa polonez, în decursul numeroaselor sale pelerinaje în țara noastră, a vizitat multe orașe și sate. Deci în fiecare dieceză ne va da o ocazie specifică pentru a aminti una din acele călătorii și respectiva învățătură: este suficient să ne gândim la vizitele în Varșovia sau în Cracovia. Vor fi și cateheze sistematice în școli precum și în cadrul diferitelor grupuri parohiale. Pentru Biserica din Polonia învățătura lui Ioan Paul al II-lea rămâne mereu vie. Niciun alt pontif nu cunoștea mai bine situația Bisericii poloneze și cu toate că situația este diferită astăzi, începând de la sistemul politic, omul și problemele sale rămân aceleași. Și magisteriul lui Ioan Paul al II-lea este tocmai cel din Evanghelii. Pentru a celebra aniversarea papei polonez nu vrem să ridicăm monumente de piatră sau de bronz dedicate lui, ci monumentul viu al unei Biserici bazate pe învățătura lui Isus făcută mai aproape de noi de către Ioan Paul al II-lea.

Care este programul oficial al celebrărilor?

Celebrările solemne vor avea loc în toată Polonia la 17 și 18 mai, dar adunarea plenară a episcopatului legată de centenar este prevăzută pentru 14, 15 și 16 iunie. În acele zile episcopii se vor aduna la Kalwaria Zebrzydowska, sanctuarul aproape de Wadowice, loc de pelerinaje frecvente ale Sfântului Părinte când încă era la Cracovia. Celebrarea liturgică, la care vor fi invitați reprezentanți ai conferințelor episcopale din toată Europa și cele mai mari autorități de stat, va avea loc la 14 iunie la Centrul "Ioan Paul al II-lea" din Cracovia. Ziua următoare este prevăzută o celebrare la Wadowice, localitatea natală a lui Ioan Paul al II-lea. În ziua a treia episcopii, la sfârșitul adunării plenare, vor merge din nou la Kalwaria Zebrzydowska.

Ioan Paul al II-lea sublinia importanța rădăcinilor creștine ale Europei. În Polonia acea lecție deosebită pare să fie urmată cu mare angajare...

Și în Polonia începem să avem multe din problemele care au străbătut Occidentul Europei, doritor să taie rădăcinile sale creștine. Aceasta este pentru noi o lecție negativă care ar trebui să ne inducă să tragem niște concluzii. Și cred că noi chiar facem asta: nu numai că încercăm să ocrotim acele valori care ar trebui păstrate ci și construim pe rădăcinile creștine creștinismul nostru și credința noastră. Exemplu sunt persoana umană înțeleasă ca primă referință, precum și conștiința valorii vieții umane, de la zămislire la moartea naturală. Contrar multor altor țări europene, unde aceste legi nu sunt la modă sau nu sunt respectate, în Polonia atât Constituția cât și celelalte normative în vigoare apără valorile creștine chiar dacă nu întotdeauna în măsură total satisfăcătoare. Legile promovează demnitatea persoanei umane, familia bazată pe legătura indisolubilă dintre un bărbat și o femeie uniți prin sacramentul căsătoriei, posibilitatea ca familiile să-i educe pe copii conform cu sistemul valorilor creștine ale părinților. Cu asta nu vreau să spun că în Polonia suntem tradiționaliști, ci credem în schimb că valorile creștine garantează viitorul culturii noastre și al civilizației noastre. Care ne permit să trăim o viață demnă de a fi trăită de oameni. Asta ne-a fost învățat de Ioan Paul al II-lea și acestea sunt prioritățile noastre. Și în timp ce afirmăm că în Europa trebuie să fie un loc pentru Polonia, amintim și că Ioan Paul al II-lea spunea de asemenea că Polonia are o misiune de realizat în Europa. Această misiune constă tocmai în apărarea identității creștine nu numai a țării noastre ci și a întregului continent european.

(După agenția SIR, 19 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 503.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat