Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Petru Ciobanu din Dieceza de Chișinău - doctor în istorie

Miercuri, 18 decembrie 2019, la Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău, a avut loc susținerea publică a tezei de doctor în istorie a pr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chișinău, avându-l drept conducător științific pe Ion Gumenâi, doctor habilitat în istorie, conferențiar universitar. La eveniment a luat parte Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, iar din Dieceza de Iași au participat Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității "Al.I. Cuza" din Iași, și pr. dr. Fabian Doboș, în calitate de referent oficial al tezei de doctor.

Teza de doctor a pr. Petru Ciobanu are drept titlu "Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică" și reprezintă rodul cercetărilor efectuate în ultimii cinci ani, mai ales în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Arhiva Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău. În prezentarea tezei, noul doctor în istorie a urmat structura acesteia, indicând printre altele contextul istoric creat odată cu Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat și trecerea parohiilor romano-catolice dintre Prut și Nistru sub jurisdicția Diecezei de Iași, vizitele efectuate de episcopii Alexandru Th. Cisar și Mihai Robu în Basarabia, evoluția demografică a catolicilor din respectiva provincie, cele zece parohii catolice care au existat între cele două conflagrații mondiale în Basarabia, figuri reprezentative ale clerului romano-catolic basarabean și implicarea Bisericii Catolice în învățământ și caritate.

În baza votului celor cinci membri ai Consiliului Științific Specializat, care au votat în unanimitate "pentru", Părintelui Petru Ciobanu i s-a acordat titlul de doctor în istorie.

Adresăm sincere felicitări părintelui, mai ales că, după cum a afirma Preasfințitul Anton Coșa în Introducerea la monografia "Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică", avându-l ca autor pe noul doctor în istorie și apărută în anul 2018 la Editura "Sapientia", "prin publicarea studiului, legătura dintre Dieceza de Chișinău și Dieceza de Iași va fi și mai armonioasă".

* * *

Pr. Petru Ciobanu s-a născut la 12 septembrie 1982 în orașul Ungheni din Republica Moldova. După absolvirea Liceului "Mihai Eminescu" din localitatea natală, a urmat studiile universitare la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut licența (2004) și masterul (2005). În anul 2007 a fost admis la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, fiind hirotonit preot la 17 aprilie 2014, în catedrala "Providența Divină" din Chișinău de către episcopul de Chișinău, Anton Coșa. În perioada 1 mai 2014 - 14 iulie 2019 a activat în calitate de vicar în Parohia "Providența Divină" din Chișinău, în anul 2017 fiind numit în oficiile de secretar episcopal și cancelar al Curiei Diecezane.

Pr. dr. conf. Ștefan Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 decembrie: Pr. Petru Ciobanu din Dieceza de Chișinău - doctor în istorie


 

lecturi: 1295.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat