Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Întâlnirea cu refugiații veniți recent din Lesbo prin coridoarele umanitare (19 decembrie 2019)

Aceasta este a doua vestă de salvare pe care o primesc în dar. Prima mi-a fost dăruită în urmă cu câțiva ani de un grup de salvatori. Aparținea unei fetițe care s-a înecat în Mediterana. După aceea am dăruit-o celor doi subsecretari ai Secțiunii Migranți și Refugiați din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Le-am spus: "Iată misiunea voastră!". Cu asta am voit să semnific angajarea Bisericii de care nu poate face abstracție de a salva viețile migranților, pentru a-i putea după aceea primi, proteja, promova și integra.

Această a doua vestă, înmânată de un alt grup de salvatori în urmă cu numai câteva zile, a aparținut unui migrant dispărut în mare în iulie. Nimeni nu știe cine era sau de unde venea. Se știe numai că vesta sa a fost recuperată în derivă în Mediterana Centrală, la 3 iulie 2019, la coordonate geografice determinate. Suntem în fața unei alte morți provocate de nedreptate. Da, pentru că nedreptatea îi constrânge pe mulți migranți să părăsească ținuturile lor. Nedreptatea îi obligă să străbată deșerturi și să îndure abuzuri și torturi în lagărele de detenție. Nedreptatea îi respinge și îi face să moară în mare.

Vesta "îmbracă" o cruce din rășină colorată, care vrea să exprime experiența spirituală pe care am putut s-o percep din cuvintele salvatorilor. În Isus Cristos crucea este izvor de mântuire, "nebunie pentru cei care se pierd - spune sfântul Paul -, dar pentru noi, cei care ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (1Cor 1,18). În tradiția creștină crucea este simbol de suferință și jertfă și, în același timp, de răscumpărare și de mântuire.

Această cruce este transparentă: ea este ca o provocare de a privi cu atenție mai mare și de a căuta mereu adevărul. Crucea este luminiscentă: vrea să încurajeze credința noastră în Înviere, triumful lui Cristos asupra morții. Și migrantul necunoscut, mort cu speranța într-o viață nouă, este părtaș de această victorie. Salvatorii mi-au relatat cum învață umanitatea de la persoanele pe care reușesc să le salveze. Mi-au revelat că în fiecare misiune redescoperă frumusețea de a fi o unică mare familie umană, unită în fraternitatea universală.

Am hotărât să expun aici această vestă de salvare, "răstignită" pe această cruce, pentru a ne aminti că trebuie să ținem ochii deschiși, să ținem inima deschisă, pentru a aminti tuturor angajarea inderogabilă de a salva fiecare viață umană, o obligație morală care-i unește pe cei care cred și pe cei care nu cred.

Cum putem să nu ascultăm strigătul disperat al atâtor frați și surori care preferă mai degrabă să înfrunte o mare aflată în furtună decât să moară lent în lagărele de detenție libiene, locuri de tortură și sclavie mârșavă? Cum putem să rămânem indiferenți în fața abuzurilor și violențelor ale căror victime sunt ei, lăsându-i la mâna traficanților fără scrupule? Cum putem "trece mai departe", ca preotul și levitul din parabola bunului samaritean (cf. Lc 10,31-32), făcându-ne astfel responsabili de moartea lor? Indolența noastră este păcat!

Îi mulțumesc Domnului pentru toți cei care au hotărât să nu rămână indiferenți și se străduiesc să-l ajute pe cel nenorocit, fără a-și pune prea multe întrebări despre modul în care sau despre motivul pentru care săracul pe jumătate mort a ajuns pe drumul lor. Nu se rezolvă problema blocând ambarcațiunile lor. Trebuie să ne angajăm serios să golim lagărele de detenție din Libia, evaluând și punând în practică toate soluțiile posibile. Trebuie denunțați și urmăriți traficanții care exploatează și maltratează migranții, fără teama de a revela conivențe și complicități cu instituțiile. Trebuie puse deoparte interesele economice pentru ca în centru să fie persoana, fiecare persoană, a cărei viață și demnitate sunt prețioase în ochii lui Dumnezeu. Trebuie ajutat și salvat, pentru că toți suntem responsabili de viața aproapelui nostru, și Domnul ne va cere cont de asta în momentul judecății. Mulțumesc.

Acum, privind această vestă și privind crucea, fiecare în tăcere să se roage.

Domnul să vă binecuvântez pe voi toți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 389.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat