Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Presepiu franciscan-misionar

"Să-l iubim pe Pruncușorul din Betleem" - ne îndeamnă cu simplitate și astăzi sfântul Francisc de Assisi, fratele tuturor creaturilor, crainicul marelui Rege.

Anul acesta, presepiul pregătit în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, inspirat din spiritualitatea "Sărăcuțului din Assisi", prezent printre personajele din iesle, vrea să ne sintonizeze inimile noastre cu inima lui Dumnezeu făcut om în "Pruncușorul din Betleem"; ne invită să contemplăm umilința, gingășia și iubirea lui nemărginită și să-l lăudăm cu toate creaturile sale, cu cerul și pământul, cu fratele soare, frumos și luminos, cu sora lună argintie și stelele sclipitoare, cu fratele vânt, sora apă cristalină, cu fratele foc puternic și vesel, cu mama glie roditoare, care ne hrănește, și cu toți cei care iartă și suportă toate din iubire, cu întreaga creație în tresăltare de bucurie pentru darul vieții și al mântuirii.

În acest presepiu cosmic, în licăriri divine, Pruncușorul Isus se situează în centrul mamei planete pământ care-l preamărește pe Creator pentru marele dar al mântuirii, dar care îi prezintă cu durere și strigătul ei tăcut, denunțând abuzurile, contaminările și poluările de tot felul care-o îmbolnăvește tot mai grav. Este un strigăt care ne imploră să fim mai sensibili la problemele ecologice, să avem mai mult respect și grijă față de "casa noastră comună" și care ne invită insistent să revedem stilul nostru de viață, integrându-l în armonia și frumusețea Creației.

Totul ne convocă să fim parte activă în revoluția gingășiei și a bunătății, așa cum ne repetă deseori papa Francisc. Această "revoluție" a început cu Întruparea și Nașterea lui Isus, iar fiecare dintre noi este chemat să-și aducă contribuția proprie la transformarea lumii prin "forța umilă a iubirii" care devine apropiată și concretă. Acceptând această provocare, suntem chemați așadar să-i privim pe frații noștri cu ochii credinței, să ascultăm glasul celuilalt, să nu ne închidem urechile la strigătul celor mici și săraci (corabia în mijlocul oceanului vrea să ne amintească de ei și de toți aceia care și-au periclitat viața în căutarea unui viitor mai bun); să devenim tot mai abili la a ne folosi mâinile și inima pentru a-i mângâia și încuraja pe ceilalți, pentru a avea grijă de ei, cu generozitate, cu gratuitate și dăruire.

Reprezentarea plastică a pământului, împreună cu pânzele colorate (alb, roșu, galben, verde, albastru) simbolizând continentele, ne amintește că Isus a venit pentru toți (fapt întărit de prezența magilor), dar și de vocația noastră de a fi discipoli misionari, chemați să ducem tuturor gingășia și îmbrățișarea plină de iubire și milostivire a lui Dumnezeu, împărtășind cu simplitate bucuria credinței.

Presepiul include tot prezbiteriul, dar mai ales altarul, pe care în fiecare zi, la sfânta jertfă a Liturghiei, prin mâinile preotului, coboară Cristos, adevăratul Pruncușor, Pâinea vieții, dăruindu-ni-se ca hrană pentru sufletele noastre, învățându-ne adevărata iubire și dăruire, căutând un loc cald, frumos și primitor în inimile noastre. Crucea predomină totul, invitându-ne să înțelegem semnificația autentică a Nașterii lui Isus, contemplând-o în împlinirea misterului mântuirii, mister de iubire și de viață în plinătate, izvor de veșnicie fericită.

Fr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv.


 

lecturi: 1012.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat