Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Sfânta Liturghie - întâlnire între prieteni". Zile de reculegere pentru membrii Mișcării "Familiile de Nazaret"

Membrii Mișcării "Familiile de Nazaret" din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași au încercat să se pregătească sufletește mai bine pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, participând la două zile de reculegere în perioada 14-15 decembrie 2019. Reculegerea a avut ca temă "Sfânta Liturghie - întâlnire între prieteni" și s-a desfășurat la Capela Surorilor "Fiicele Sfintei Maria ale Divinei Providențe" din Iași, unde am fost întâmpinați, ca de fiecare dată, cu căldură și bucurie de surorile care slujesc în acest minunat lăcaș de cult.

În prima zi, părintele profesor Nicu Daniel Butacu, având în vedere faptul că PS Iosif Păuleț a stabilit ca anul pastoral 2019-2020 să fie dedicat sfintei Liturghii, ne-a prezentat sugestiv și ne-a descris sfânta Liturghie ca fiind o întâlnire între prieteni. Astfel, spunea părintele că aceleași momente pe care le petrecem la o întâlnire cu prietenii, le trăim și la sfânta Liturghie, dar cu o intensitate și o bucurie mult mai mari, în pace și liniște deplină și în prezența Duhului Sfânt. Această tainică întâlnire începe firesc cu salutul și cererea de iertare de la Tatăl ceresc, apoi urmează împărtășirea amintirilor prin ascultarea cu atenție a lecturilor sfinte, întâlnirea culminează cu prefacerea și invitația la masa euharistică, pentru ca toți să ne împărtașim din aceeași pâine cerească și apoi se exprimă mulțumirea pentru întâlnirea cu cel mai bun și iubit prieten Isus și pentru darurile primite, mulțumire însoțită și de promisiunea de a ne întâlni mai des. La finalul întâlnirii plecăm bucuroși spre casele noastre, că ne-am întâlnit cu Isus înviat și cu frații noștri creștinii.

Cu gândurile înobilate de lectura propusă pentru meditație, de conferința prezentată în rezumat mai sus, însoțiți de părinții noștri spirituali, părintele paroh Petru Sescu și părintele prof. Nicu Daniel Butacu ne-am deschis inimile în cadrul discuțiilor individuale și am adorat pe Isus, prietenul nostru, în preasfântul sacrament. Ziua s-a încheiat cu Lectio Divina, pe baza textului din Mt 24,37-44, care ne-a transmis îndemnul la vigilență, întărindu-ne convingerea că trebuie să fim pregătiți și să veghem în permanență pentru a nu fi răpuși de dușman. Să învățăm să interpretăm evenimentele vieții în lumina cuvântului lui Dumnezeu, pentru că Domnul va veni fără să ne anunțe, iar pentru cei care veghează lucrând pentru împărăție, Cristos va veni ca un prieten. Cu aceste îndemnuri nădăjduim ca pașii noștri pe drumul credinței, de la un eveniment la altul, să fie mai puternici și mai siguri.

În completarea pregătirii noastre a venit în a doua zi de reculegere, Duminica Bucuriei, părintele prof. dr. Iosif Iacob, care ne-a expus conferința cu tema "Ce face în noi Duhul Sfânt?" Gândurile împărtășite de către părintele, ne-au sugerat ideia că ceea ce este mai important în Advent și ceea ce face Crăciunul special este aprofundarea vieții interioare. Aceasta se poate realiza prin misterul iubirii, care trece prin iertarea cu noi înșine și cu ceilalți și care nu se pot înfăptui deplin decât prin misterul milostivirii, prin care primim iertarea lui Dumnezeu. La scaunul de spovadă, odată cu mărturisirea păcatelor, trebuie să fim conștienți că aducem un act de laudă și de preamărire Domnului. Astfel, prin acțiunea și puterea Duhului Sfânt, trăim experiența omului iertat, învins de păcat dar câștigat pentru Dumnezeu. În lumina Duhului Sfânt vedem că nimeni nu este perfect și ne dăm seama că Dumnezeu îl caută pe om pentru a-l scoate din dramele sale și pentru a scoate la iveală frumusețea cu care omul a fost înzestrat de către creator.

Pătrunși de gândurile transmise de părintele Iosif Iacob și împreună cu părintele paroh Petru Sescu, spiritualul grupului partipant la reculegere, ne-am continuat activitățile din program, în care cel mai important moment a fost participarea la Sfănta Liturghie împreună cu comunitatea. Textul evanghelic de la sfânta Liturghie (Mt 11,2-11), a fost ales ca text meditativ și pentru Lectio Divina. Astfel am putut constata că și în viatța noastră pot apărea situații dificile, își pot face loc dubiile, dar după toate acestea apar zorile speranței și ale bucuriei. Exemplul sfântului Ioan care și-a îndeplinit misiunea de a-l vesti lumii pe Isus, în pofida dificultăților, ne încurajează și pe noi să ne îndeplinim misiunea la care suntem chemați, chiar dacă întâmpinăm greutăți, convinși fiind că vom primi binecuvântare divină atunci când ne aflăm în nevoi.

Aceste zile de har petrecute în prietenie cu Isus și cu frații, sub lumina Duhului Sfânt și a textelor evanghelice specifice Adventului, adorația și rugăciunile rostite împreună, ne vor ajuta, pe fiecare dintre noi, să ne pregătim sufletele pentru a face Crăciunul prezent în interiorul nostru, pentru a putea contempla pe Isus, gingășia unui chip de prunc, dar și revărsarea gloriei divine.

Amelia Neacșu


 

lecturi: 594.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat