Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Juvenes Ecclesiae" și concertul lor de Crăciun

Corul de tineri al catedralei romano-catolice din Iași, "Juvenes Ecclesiae", condus și dirijat de Maximilian Husaru, a susținut duminică, 15 decembrie 2019, începând cu ora 19.00, tradiționalul concert de Crăciun, în acompaniamentul muzical al orchestrei "Tineri interpreți ieșeni". Catedrala a fost arhiplină cu cei care au răspuns invitației de a avea o seară de colind, de comuniune și rugăciune. Au participat la evenimentul muzical episcopii noștri, preoți din Iași și împrejurimi, copii și tineri veniți din diferite parohii ale diecezei.

Concertul a debutat cu vocea pură, inocentă a unei copile din corul de copii al catedralei "Îngerașii", care a interpretat cântecul italian Fermarono i cieli. Au urmat mai multe colinde din repertoriul românesc: Râurel de ploaie, Cerbul, Vine Crăciunul pe sară, Moș Crăciun și altele. Un îndemn la bucurie a exprimat piesa muzicală în limba latină Gaudete, urmată de cântecul interpretat cu exuberanță tinerească Veni, veni Emanuel.

Fascinația Crăciunului nu o epuizează colindele niciunei națiuni, oricât de multe, iar limbile în diversitatea lor își doresc să redea în expresii cât mai grăitoare aceeași minune care se repetă an de an, nu pe firul cronologic al timpului, ci în sufletele noastre: Nașterea Domnului. Colindele care au urmat în a doua parte a concertului i-au purtat pe ascultători pe armonii celeste, în vibrațiile vocilor juvenile care invitau la tresăltare, uimire și bucurie plină de expresivitate. Au reușit acest lucru Divina noapte, colindul tradițional englezesc I saw three ships, exaltantul cântec catalan Fum, fum, fum, renumitele Joy to the world, Deck the halls și binecunoscutul Jingle bells.

În ultima parte au fost interpretate lucrări muzicale de notorietate internațională, dominând părțile de solo și tonul maestoso. Printre ele s-au numărat Noapte de vis, interpretat în alte patru limbi: Astro del ciel, Stille Nacht, O nuit paix, Silent night, evaluat ca cel mai cunoscut cântec de Crăciun de pe mapamond. Au mai fost audiate Adeste fideles, Tante schiere d'Angeli, Transeamus, Isus și Noel c'est l'amour. Concertul s-a încheiat cu Suită de Anul Nou. După cuvântul final și mesajul de Crăciun adresat din partea episcopului Iosif Păuleț, a urmat cântarea O, ce veste minunată, intonată de toți cei prezenți în catedrală.

Concertul a avut o audiență puternică, el putând fi ascultat pe frecvențele Radio Iași, Radio Maria, pe pagina de internet a episcopiei www.ercis.ro sau pe youtube - Episcopia Romano-Catolică Iași live. Mulțumiri tuturor celor implicați în transmiterea lui! Români din țară și de peste hotare au putut fi în direct cu catedrala din Iași și au simțit ambianța de comuniune și rugăciune pe care au creat-o cântecele sfinte.

Mulțumiri și felicitări minunaților tineri ai corului Juvenes Ecclesiae pentru această manifestare muzicală artistică deosebită, pentru timpul dedicat repetițiilor, pentru dorința care i-a animat în a transmite pe acorduri și armonii vibrante frumusețea Nașterii Domnului Isus. Au cântat din inimă, cu pasiune și entuziasm, unindu-și polifonic vocile, pentru cei care îi priveau, pentru Cel despre care vorbeau colindele: Pruncul divin.

Mulțumiri organistului Octavian Bișoc pentru profesionalismul arătat la orgă.

Mulțumiri deosebite dirijorului Maximilian Husaru, care animă și conduce acest cor de tineri, concertul ajungând anul acesta, sub îndrumarea lui neîntreruptă, la ediția a 23-a.

Laude și cântări neîncetate să răsune pe suprafața pământului celui care a binevoit, din iubire pentru noi, să coboare pe pământ, să ne mântuiască și să ne fie mereu alături: Pruncul Isus.

Gloria in excelsis Deo!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Iași: "Juvenes Ecclesiae" și concertul lor de Crăciun

* * *

Corul "Juvenes Ecclesiae" în turneu la Gherăești și Sagna


 

lecturi: 1389.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat