Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc celebrează cei 50 de ani de preoție, urările Bisericii și ale lumii

Au trecut cincizeci de ani de la acea zi de 13 decembrie 1969 în care Jorge Mario Bergoglio a primit hirotonirea sacerdotală de la arhiepiscopul de Cordoba, Ramón José Castellano. Actualul papă Francisc avea să împlinească după patru zile 33 de ani. Avea mai puțin de optsprezece ani când, la 21 septembrie 1953, comemorarea sfântului Matei, în timpul unei spovezi - așa cum a povestit el însuși în mai multe ocazii - a trăit o experiență profundă a milostivirii lui Dumnezeu care l-a determinat să ia decizia de a întreprinde drumul preoției.

Acum când șade de aproape șapte ani pe tronul lui Petru, la Francisc ajung urările și rugăciunile întregii lumi pentru această aniversare. Dieceza de Roma, dieceza al cărei episcop este el, se strânge în jurul lui: deja la 8 decembrie cu un comunicat că o intenție specială va fi recitată la toate Liturghiile pentru a aminti aniversarea. "Biserica din Roma nu uită să se roage pentru dumneavoastră, Sfinte Părinte", scrie într-un mesaj cardinalul vicar Angelo De Donatis. "Pentru dumneavoastră se înalță la Dumnezeu rugăciunea celor mici, a copiilor din comunitățile noastre, pe care dumneavoastră îi binecuvântați cu afect de părinte. Se înalță către Domnul pentru dumneavoastră rugăciunea săracilor, pe care dumneavoastră îi iubiți în mod privilegiat; rugăciunea bătrânilor și a bolnavilor, care oferă suferințele lor pentru Biserică".

"Pentru dumneavoastră - continuă cardinalul - este rugăciunea tinerilor, determinați de entuziasmul dumneavoastră misionar; și a familiilor, chemate să trăiască Bucuria Iubirii. Pentru dumneavoastră este rugăciunea noastră a tuturor, gata să ducem Evanghelia bucuriei. Și rugăciunea slujitorilor hirotoniți, chemați să meargă împreună în pasul dumneavoastră spre periferiile existențiale ale orașului nostru. Pentru dumneavoastră este rugăciunea consacraților și a consacratelor, semn de speranță pentru Biserica noastră". De Donatis exprimă papei "și mulțumirea pentru modul în care ne duceți de mână pe căile omului, «milostivind», cu o privire de iubire și de duioșie. O rugăciune zilnică se înalță pentru dumneavoastră, succesor al lui Petru, din acest oraș al dumneavoastră. Astăzi îndeosebi îi aducem mulțumire Domnului pentru darul mâinilor dumneavoastră consacrate în urmă cu cincizeci de ani, care s-au ridicat în sus pentru a mijloci pentru noi și care sunt îndreptate spre toți pentru a transmite iubire".

La rândul său, cardinalul Gualtiero Bassetti, președinte al Conferinței Episcopale Italiene, asigură în numele Bisericii italiene "rugăciunea sa de laudă și de mulțumire către Domnul" pentru a 50-a aniversare a hirotonirii sacerdotale a papei. "Mărturia dumneavoastră, învățăturile dumneavoastră, cuvintele și gesturile pe care ni le dăruiți, sunt istorie care devine viață - scrie Bassetti -. Vă mulțumim, Sanctitate, pentru că nu încetați să ne amintiți importanța de a trăi "misiunea ca o slujire adusă lui Dumnezeu și poporului său", în pofida tuturor dificultăților drumului. Este un parcurs angajant și entuziasmant pe care ne angajăm să-l urmăm cu simplitate, umilință și vigoare".

"Mulțumim, Sfinte Părinte", scrie arhiepiscopul de Perugia, "deoarece cu parrhesia ne avertizați cu privire la un risc răspândit: incapacitatea de a contempla și de a mulțumi". Și mulțumim "pentru paternitatea dumneavoastră spirituală: nu încetați, dumneavoastră cel dintâi, să luați inițiativa, să vă implicați, să însoțiți, să fructificați și să sărbătoriți. Sunteți păstor al unei Biserici care micșorează distanțele, este aproape de evenimentele persoanelor, vă întrupați în istoria lor, vă îngenuncheați, pansați și îngrijiți rănile. Și știți să vă lăsați îngrijit și în imperfecțiunile dumneavoastră umane".

Nu lipsesc și urările trimise via social, începând de la cardinalul arhiepiscop de Viena, Cristoph Schönborn, care pe Twitter scrie: "Dragă papa Francisc, astăzi, la a 50-a aniversare a hirotonirii dumneavoastră sacerdotale, împreună cu toți catolicii din arhidieceza de Viena plini de recunoștință față de slujirea dumneavoastră petrină, vă urez binecuvântarea îmbelșugată a lui Dumnezeu".

În schimb, cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, vorbește la microfoanele de la Vatican News și asigură rugăciunea sa pentru episcopul de Roma pentru ca rugăciunea să ducă papei "harul lui Dumnezeu". Pentru aceasta el cere mereu rugăciuni pentru el însuși: "Eu cred că adesea papa simte un pic povara acestei cruci - s-o numim așa - pentru că exercitarea autorității petrine este și o cruce. Cred că papa simte această mare povară. Și, uneori, există chiar senzația că nu este numai o cruce, ci există în spate, în ascuns, forțele răului care pot să-l și ispitească pe papa, să-l asedieze, să-l ducă în întuneric, să-l facă să simtă uneori singurătatea, oboseala... Cred că papa simte și slăbiciunea în fața acestei poveri mari și a acestei presiuni extreme a acestor forțe ale răului".

Despre "rugăciune constantă" vorbește și cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, care în paginile din L'Osservatore Romano reafirmă "angajarea noastră zilnică pentru a vă susține în înalta misiune pe care Domnul v-a încredințat-o".

În schimb, din America Latină vin urările de la CELAM (Consiliul Episcopal Latinoamerican) care afirmă într-o notă: "Misiunea dumneavoastră a redat speranță populațiilor noastre. Jubileul de aur al hirotonirii dumneavoastră sacerdotale, pe care îl amintim cu afect filial, ne permite să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul preoției dumneavoastră: un Alter Christus în slujba milostivirii, a bunătății și a îngrijirii creației".

Chemarea Domnului, "mereu misterioasă și profundă, a modelat sufletul dumneavoastră în îndrăgitele ținuturi argentiniene - se mai citește -, formând un preot cu inima latinoamericană, dar cu o privire universală, așa cum vedem astăzi, cu brațe deschise spre toate colțurile pământului, în special unde crește suferința, și spre toți oamenii de bunăvoință".

(După Vatican Insider, 13 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 923.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat