Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 3-a din Advent (Gaudete) - Anul A - 2019

Is 35,1-6a.10; Ps 146; Iac 5,7-10; Mt 11,2-11.

"Vino, Doamne și ne mântuiește" (Is 35,4)!

Duminica a treia din Advent, datorită lecturilor biblice pline de speranța mântuirii apropiate, a rugăciunilor și a cântărilor pline de bucurie, a florilor de pe altar și a culorii roz de pe veșminte, poartă frumosul nume de "Duminica Gaudete", Duminica bucuriei.

Lecturile biblice de astăzi exprimă bucuria, iubirea și speranța, care sunt strâns legate între ele, întoarcerea în patrie, bucuria vindecării, bucuria pentru eliberarea recucerită. Cristos vine să conducă omenirea rătăcită, descurajată și obosită la reîntoarcerea la Dumnezeu. El este capul celor răscumpărați. Eliberarea cere timp și oboseală, iar bucuria este o etapă care ne trimite la speranță, la ținta finală, bucuria și mântuirea veșnică.

Prima lectură biblică de astăzi (cf. Is 35,1-10) și psalmul responsorial 146 ne prezintă bucuria întoarcerii în patrie, bucuria vindecării, bucuria pentru libertatea redobândită de la glorioasa venire a împărăției Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, glorioasă venire pe care o așteptăm alături de comemorarea anuală liturgică a Nașterii sale la Betleem. Profetul Isaia ne spune că printre realizările de la venirea de a doua în slavă și în strălucire a lui Mesia, sfinții, aleșii, mântuiții se vor încuraja reciproc. Atunci toate tipurile de neputințe vor fi îndepărtate. Atunci toate se vor umple de bucurie: deșertul care se va transforma în grădină bine udată și mănoasă; exilații fericiți se vor întoarce în adevărata patrie pe "calea sfințeniei", iar Isus glorificat îi va conduce în casa Tatălui său ceresc, casă cu multe lăcașuri, lăcașuri pregătite de cele trei Persoane divine, ca urmare a nașterii, învățăturii, suferințelor, morții, învierii și glorificării lui Isus, prin puterea Duhului lui Isus și al Tatălui.

În psalmul 146, psalmistul după ce ne explică în prima parte de ce Dumnezeu, și nu omul, este vrednic de încredere deplină și neclintită, căci până și cei mai buni oameni tot oameni muritori sunt, oameni care nu numai că pot mântui pe alții, dar nu se pot mântui nici pe ei înșiși, căci la moarte se întorc în țărână și în aceeași zi se destramă și planurile lor.

De aceea, partea a doua a psalmului 146, parte pe care am cântat-o și noi astăzi, ne vorbește despre calea fericirii, a ajutorului și a speranței este de a ne bizui pe Dumnezeul lui Iacob, care este Dumnezeul celor smeriți și lipsiți de putere. Psalmistul evocă câteva din motivele pentru care Dumnezeu este vrednic de toată încrederea noastră: Dumnezeu este atotputernic, el a făcut cerurile, pământul, marea și toate creaturile din univers. El este adevărul cel veșnic, care nu minte și nici nu poate fi mințit, care nu se înșală și nici nu poate fi înșelat. El este apărătorul celor neajutorați, cel care are grijă ca drepților smeriți să li se facă dreptate, chiar dacă valurile par să le fie potrivnice, până la urmă dreptatea lor va triumfa. El este cel ce poartă de grijă, cel care dăruiește hrană celor flămânzi, atât pe plan spiritual cât și fizic. El ne introduce în lăcașul ospățului său și la masa sa îmbelșugată. El îi eliberează pe aleșii captivi de asuprirea oamenilor, de lanțurile păcatului, de strânsoarea lumii, de robia diavolului și de traiul egoist. El este cel ce dăruiește vederea pe plan fizic și spiritual. Nici o vindecare nu este prea grea pentru el. El este cel care înalță, căci înalță duhul celor doborâți de întristare sau descurajare, ale celor încovoiați de poverile îngrijorării, ale suferințelor, ale necazurilor și ale durerilor. El este cel care-i iubește pe oamenii care păzesc legea și fac binele. El se preocupă de bunăstarea străinilor, a călătorilor și a exilaților. El este prietenul celor îndoliați, căci îi susține pe cei fără tată si pe văduve, precum și pe toți cei lipsiți de ajutor din partea oamenilor. El este cel ce judecă răul, căci zădărnicește planurile cele mai iscusite ale oamenilor răi, făcând ca drumul celor răi să sfârșească în ruină. El este Regele veșnic care împarte veșnicia sa cu aleșii săi, în contrast cu vremelnicia omului. Domnul va domni în veac, din generație în generație! De aceea psalmul 146 se încheie cu îndemnul: Lăudați pe Domnul!

O alergătoare de renume mondial a fost invitată în 1979 să participe la o cursă în Connecticut, SUA. În dimineața cursei, a pornit cu mașina din New York, fiind direcționată prin telefon înspre destinație. Până la urmă s-a rătăcit. A oprit la o benzinărie și a cerut ajutor. Din câte știa, startul cursei avea să se dea în parcarea unui mall. Unul dintre angajații benzinăriei știa că o astfel de cursă urma să înceapă la câțiva kilometri distanță. Când a ajuns acolo, atleta a avut bucuria să observe doar câțiva alergători. Deci o cursă mult mai ușoară decât se așteptase. S-a grăbit către biroul de înscrieri, și-a spus numele și a fost surprinsă de entuziasmul oficialilor de a avea ca participant o atletă de asemenea calibru. Nu, nu fuseseră înștiințați de aceasta, dar dacă se grăbea să se echipeze și să-și pună numărul, putea fi gata pentru start. Atleta noastră a alergat și bineînțeles, a câștigat fără mare greutate, cu o diferență de 4 minute față de domnul de pe locul 2. Doar după cursă, când nu a primit nici un plic cu premiul așteptat, și-a dat seama că aceea nu a fost cursa la care fusese invitată, cursă care se desfășurase la câțiva kilometri mai sus, în alt oraș. Atleta se așezase la linia de start care nu trebuia, alergase în cursa care nu trebuia și ratase șansa de a câștiga un premiu valoros.

În Evanghelia de astăzi, Ioan Botezătorul, din închisoare, i-a trimis pe unii dintre discipolii să-l ca să-l întrebe pe Isus: "Tu ești cel care trebuie să vină, sau să așteptăm un altul?" Isus, răspunzând, le-a spus: "Mergeți și faceți-i cunoscut lui Ioan ceea ce auziți și vedeți: orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună! Și fericit este cel care nu se scandalizează de mine" (cf. Mt 11,4-6). Toate acestea fusese promise de Dumnezeu pentru Mesia (cf. Is 61,1-3). Confirmându-i-se această veste bună, Ioan Botezătorul a putut muri liniștit în închisoare, căci a așteptat pe cine trebuia și s-a jertfit pentru cel care îi va da premiul cel mare.

În altă ordine de idei, Ioan Botezătorul, ca maestru al ucenicilor săi, îi trimite azi pe ucenici la Isus pentru a afla adevărul mântuirii chiar de la autorul ei. Ei au trebuit să îndure despărțirea de Ioan pentru a învață mântuirea de la Isus. O suferință ușoară, dar o răsplată mare (cf. Înț 3,5). Ioan Botezătorul, a fost un profesor pentru ucenicii săi, dar și pentru noi. Biblia ne spune că Isus suferă toate împreună cu noi, dar și că Isus cântă împreună cu noi în bucuriile noastre (cf. Evr 12,2).

Suntem în preajma Crăciunului, când Biserica prin Antifona de la intrare ne zice: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Bunăvoința voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor! Domnul este aproape" (Fil 4,4-5)! Oare alergăm pentru cursa cu premii sau alergăm pentru alte curse fără premii? Căci mulți creștini sunt cu ochii după Moș Crăciun, după sănii cu reni, după lumini artificiale și după alimente perisabile, dar uită de Isus, darul lui Dumnezeu pentru ei, uită de îngerii care-l însoțesc pe el și pe ei, uită de luminile cerului și de bunurile lui veșnice. Pentru a ajunge în aceste bucurii trebuie să ne convingem mai întâi pe noi și apoi pe cei din jurul nostru, asemenea lui Ioan Botezătorul din Evanghelia de astăzi și asemenea sfinților.

Când Benjamin Franklin (1706-1790), este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, un diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic, când a dorit să trezească interesul oamenilor din Philadelphia pentru iluminatul stradal, nu a căutat să-i convingă doar cu vorbe, ci a suspendat o lampă frumoasă chiar în dreptul casei sale; a păstrat-o curată pentru ca lumina să se reverse frumos. În fiecare seară, la căderea întunericului, o aprindea cu grijă. Oamenii care treceau pe-acolo vedeau că lumina îi ajuta să calce cu siguranță pe pietrele alunecoase ce pavau strada. Și alții și-au aprins lămpi în dreptul caselor lor și nu peste mult timp Philadelphia s-a convins de faptul că iluminatul stradal era o necesitate. Când oamenii vor vedea pacea și bucuria din viața noastră în Cristos, își vor recunoaște și ei nevoia de el. Mărturia noastră personală poate fi exact ceea ce așteaptă ceilalți!

Ce spuneau oamenii care îl întâlneau pe Isus? "Toate le-a făcut bine; chiar și pe surzi îi face să audă și pe muți să vorbească" (Mc 7,37). "Cum poate un Om să facă asemenea semne" (In 9,16)? "Niciodată n-a vorbit vreun om ca Omul acesta" (In 7,46). "Isus pe unde a trecut a făcut numai bine, vindecându-i pe toți cei care erau stăpâniți de diavol, pentru că Dumnezeu era cu el. Noi suntem martori la tot ce a făcut în ținutul iudeilor și în Ierusalim" (cf. Fap 10,38-39).

Cu mulți ani în urmă, în Persia conducea un monarh care își iubea mult poporul. Pentru a-l cunoaște mai bine, avea obiceiul să intre în mijlocul lui travestit în cele mai diferite feluri. Într-o zi, s-a dus, îmbrăcat în hainele unui mizerabil, într-o piață mare, a luat loc într-un colț și a făcut cunoștință cu un măturător. În fiecare zi se întorcea și se așeza alături de el, împărțea cu el mâncarea și vorbeau atât de mult încât sărmanul s-a atașat de necunoscut. Până când împăratul i-a descoperit adevărata lui identitate și i-a cerut să-și aleagă un dar care să-i amintească de el. Omul l-a privit tulburat, apoi a spus: "V-ați lăsat palatul somptuos pentru a veni aici în fiecare zi să împărtășiți viața mea dură și mizeria mea. Altora le-ați fi putut dărui bogății, dar v-ați dăruit mie. De aceea, vă cer numai un singur lucru: să nu mă lipsiți niciodată de prietenia dumneavoastră".

Aceasta a făcut-o Mântuitorul Isus! Dar tot astfel trebuie să facem și noi, căci Isus a spus: "Pildă v-am dat ca precum am făcut eu, să faceți și voi" (In 13,15). Și iarăși: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri" (Mt 5,16)!

În ziua de 13 decembrie este înscris în calendarul catolic, sfântul Autbert (600-669), un francez, un episcop de Cambrai. Amintesc de el pentru că numele episcopului Autbert este legat de mai mulți laici, bărbați și femei de seamă, care sub îndrumarea sa, s-au convertit, au lăsat viața lumească și au intrat în viață religioasă. Iată pe câțiva dintre cuceriții episcopului Autbert pentru Cristos: l-a convins pe contele Vincent Madelgarius (+ 677) să intre în viața monahală și să ajungă sfânt; a convins-o pe soția lui Vincent, sfânta Waldetrudis (612-688) și pe cei patru copii ai lor să ajungă sfinți: Landericus, Madelberta, Aldetrudis și Dentelin. A încurajat-o apoi și pe sora lui Waldetrudis, pe sfânta Aldegonda (639-684), căsătorită cu Endo, fiul regelui Angliei, să lase viața lumească și în anul 661 să intre amândoi în mănăstire și să ajungă sfinți. Aldegonda, ca și Waldetrudis, erau fiicele a sfintei Bertilla de Mareuil (+ 687) și a sfântului Walbert (+ 668).

Apoi, a condus-o în mănăstirea din Maubeuge pe sfânta Amalburga (+ 690), sora lui Pippin din Landen (580-640), ce a fost căsătorită cu contele Witger, ducele Lorenei, care împreună cu soțul ei au născut și crescut cinci copii sfinți: Emebert, Reineldis, Pharaildis, Ermelindis și Gudula (+714). Amalberga s-a alăturat comunității monahale de la Abația Maubeuge după nașterea fiicei sale celei mai mici, sfânta Gudula. Tot sub îngrijirea pastorală a lui Autbert, un tânăr nobil din Cambrai, pe nume Landelin (c.625-686), care a ajuns tâlhar, a fost ajutat să se întoarcă. Când Landelin s-a întors, Autbert l-a călăuzit atât de bine că a devenit călugăr, stareț și sfânt. Lumina sfântului episcop Autbert, a luminat sufletele multor oameni. Exemplele și lumina noastră convertesc oare pe cineva?

Chemarea la bucurie este în centru atenției astăzi, iar despre bucurie sfânta Tereza de Calcutta (1910-1997), spunea: "Bucuria este rugăciune, bucuria este putere, bucuria este iubire, bucuria este plasa iubirii cu care se pot prinde sufletele". Sfântul martir Apoloniu (+ 303) spunea: "Fără bucurie se stinge văpaia dragostei de Dumnezeu din sufletul omenesc". Iar unul dintre cele mai vechi documente ale Bisericii, Păstorul lui Hermas, spune: "Doamne, depărtează de la mine întristarea, fiindcă ea este sora îndoielii și a mâniei; ea îl supără pe Duhul Sfânt și chiar îl alungă. Îmbracă-mă cu haina bucuriei și a speranței care totdeauna îți sunt totdeauna plăcute!"

De aceea, sfântul Iacob ne spune că "Trebuie să avem răbdare asemenea semănătorului și să nu ne plângem, să suferim ca profeții și să ne întărim inimile pentru că venirea Domnului este aproape, ba chiar înaintea ușii" (cf. Iac 5,7-10) Și când Domnul va sosi ne va da mângâiere tuturor celor care am trecut prin Școala suferinței și ne va răsplăti pe fiecare. (cf. Is 35,4).

Un misionar contemporan trecut de curând la cele veșnice împreună cu soția lui s-au rugat Domnului ca să ajungă să se înscrie în cursa cea adevărată prevăzută cu premiul cel mare. Și Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea dându-le 14 ani de pușcărie în temnițele comuniste. La eliberarea lor din această "încercare", au mărturisit că au tras cele mai mari foloase, căci s-au întărit și maturizat în credință; au putut vesti și întări pe alți deținuți în Cristos; au putut concepe niște cărți care au văzut lumina tiparului, cărți pentru care de altfel n-ar fi avut timp; și nu în ultimul rând au fost împodobiți cu giuvaieruri și pregătiți pentru Nunta veșnică.

Un alt exemplu: Unui creștin din timpul colectivizării după ce i-au fost luate ogoarele, animalele, uneltele și multe lucruri din casă, atunci când soția i-a spus: "Ne-au luat totul", omul s-a uitat prin casă și a văzut că o carte de rugăciuni cu cântări care nu i-a fost luată, i-a spus soției: "Ne-a rămas cartea de rugăciuni cu cântări, hai să ne rugăm și cântăm Domnului!" Și s-au rugat și au cântat și au primit binecuvântarea promisă în Scriptură: "Au primit cu bucurie răpirea averilor ca unii care știau că au în ceruri o avuție mai bună care dăinuie" (cf. Evr 10,34).

Deci, apostolul Iacob îi cere creștinului, aflat pe drumul mântuirii, iertare și perseverență, nu rebeliune și abandon. Răbdarea este rodul iubirii, bucuriei și al voinței de a-l ajuta pe celălalt să se poată elibera de păcat și de indiferență. Răbdarea singură știe că împărăția lui Dumnezeu se zidește încet. Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 912.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat