Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 11 decembrie 2019

Cateheze despre Faptele Apostolilor: 18. "Încă puțin și mă convingeai să mă fac creștin!" (Fap 26,28). Paul prizonier în fața regelui Agripa

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În lectura din Faptele Apostolilor continuă călătoria Evangheliei în lume și mărturia sfântului Paul este tot mai marcată de sigiliul suferinței. Însă acesta este un lucru care crește cu timpul în viața lui Paul. Paul nu este numai evanghelizatorul plin de ardoare, misionarul curajos printre păgâni care dă viață la noi comunități creștine, ci este și martorul suferind al Celui Înviat (cf. Fap 9,15-16).

Venirea apostolului la Ierusalim, descrisă la capitolul 21 din Fapte, dezlănțuie o ură feroce față de el, care îi reproșau: "Dar, acesta era un persecutor! Nu vă încredeți în el!" Așa cum a fost pentru Isus, și pentru el Ierusalimul este cetatea ostilă. Mergând în templu, este recunoscut, dus afară pentru a fi linșat și salvat in extremis de soldații romani. Acuzat că învață împotriva Legii și a templului, este arestat și începe peregrinarea sa de deținut, mai întâi în fața sinedriului, apoi în fața procuratorului roman la Cezareea și în sfârșit în fața regelui Agripa. Luca evidențiază asemănarea dintre Paul și Isus, ambii urâți de adversari, acuzați public și recunoscuți nevinovați de autoritățile imperiale; și astfel Paul este asociat la pătimirea Învățătorului său, iar pătimirea sa devine o evanghelie vie. Eu vin din bazilica "Sfântul Petru" și acolo am avut o primă audiență, în această dimineață, cu pelerinii ucraineni, dintr-o dieceză ucraineană. Cum au fost persecutați acești oameni; cât au suferit pentru Evanghelie! Dar n-au negociat credința. Sunt un exemplu. Astăzi în lume, în Europa, atâția creștini sunt persecutați și își dau viața pentru propria credință, sau sunt persecutați cu mânușile albe, adică lăsați deoparte, marginalizați... Martiriul este aerul vieții unui creștin, al unei comunități creștine. Mereu vor exista martiri printre noi: acesta este semnalul că mergem pe drumul lui Isus. Este o binecuvântare a Domnului, ca să existe în poporul lui Dumnezeu vreunul sau vreuna care să dea această mărturie a martiriului.

Paul este chemat să se apere de acuze și la sfârșit, în prezența regelui Agripa al II-lea, apologia sa se transformă în mărturie eficace de credință (cf. Fap 26,1-23).

După aceea Paul relatează propria convertire: Cristos Înviat l-a făcut creștin și i-a încredințat misiunea în mijlocul neamurilor, "să-i întorci de la întuneric la lumină și de sub puterea Satanei la Dumnezeu, ca să primească iertarea păcatelor și moștenirea împreună cu cei sfințiți prin credința" în Cristos (v. 18). Paul a ascultat de această misiune și n-a făcut altceva decât să arate cum profeții și Moise au prevestit ceea ce el vestește acum: că "Cristos va suferi și, înviind primul din morți, va vesti poporului și păgânilor lumina" (v. 23). Mărturia pasionată a lui Paul atinge inima regelui Agripa, căruia îi lipsește numai pasul decisiv. Și regele spune așa: "Încă puțin și mă convingeai să mă fac creștin!" (v. 28). Paul este declarat nevinovat, însă nu poate să fie eliberat pentru că a făcut apel la Cezar. Astfel continuă călătoria de neoprit a Cuvântului lui Dumnezeu spre Roma. Paul, înlănțuit, va sfârși aici, la Roma.

Începând din acest moment, portretul lui Paul este cel al prizonierului ale cărui lanțuri sunt semnul fidelității sale față de Evanghelie și al mărturiei date Celui Înviat.

Lanțurile sunt desigur o dovadă umilitoare pentru apostol, care apare în ochii lumii ca un "răufăcător" (2Tim 2,9). Însă iubirea sa față de Cristos este așa de puternică încât și aceste lanțuri sunt citite cu ochii credinței; credință care pentru Paul nu este "o teorie, o opinie despre Dumnezeu și despre lume", însă "impactul iubirii lui Dumnezeu asupra inimii sale, [...] este iubire față de Isus Cristos" (Benedict al XVI-lea, Omilie cu ocazia Anului Paulin, 28 iunie 2008).

Iubiți frați și surori, Paul ne învață perseverența în încercare și capacitatea de a citi totul cu ochii credinței. Să cerem astăzi Domnului, prin mijlocirea apostolului, să reînsuflețească credința noastră și să ne ajute să fim fideli până la capăt față de vocația noastră de creștini, de discipoli ai Domnului, de misionari.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 407.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat