Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Corupția, un cancer care-i sărăcește pe toți"

De Salvatore Cernuzio

"Corupția degradează demnitatea persoanei și distruge toate idealurile bune și frumoase. Toată societatea este chemată să se angajeze concret pentru a contrasta cancerul corupției care, cu iluzia de câștiguri rapide și ușoare, în realitate îi sărăcește pe toți".

Folosește încă o dată cuvântul "cancer" papa Francisc pentru a stigmatiza corupția, rău endemic răspândit în structurile politice, ecleziale și sociale - publice și private - din orice țară. Condamnarea pontifului vine via Twitter, prin account-ul său @Pontifex în nouă limbi și urmărit de milioane de follower, cu ocazia lui International Anti-Corruption Day. Este data instituită de Națiunile Unite la fiecare 9 decembrie, după aprobarea Convenției împotriva corupției la 31 octombrie 2003 ca instrument de sensibilizare a opiniei publice.

Jorge Mario Bergoglio, folosind hashtag-ul IACD2019, se adaugă la campania via social pentru prevenirea și contrastarea fenomenului care n-a cruțat nici chiar Sfântul Scaun, așa cum demonstrează recentele investigații judiciare asupra unor scandaluri financiare și cum a fost confirmat de pontif însuși în zborul de întoarcere din Japonia. Că "și în Vatican există cazuri de corupție" pontiful afirma deja în 2015 de pe o scenă din Nairobi, în timpul primei sale călătorii apostolice în Africa. "Corupția nu este un drum de viață, este un drum de moarte", este "ceva ce se strecoară înăuntrul nostru, este zahărul, este dulce, ne place, este ușor, dar apoi terminăm rău. Este un drum de moarte", spunea cu acea ocazie.

Cuvinte reluate după aceea într-unul din video-mesajele sale de rugăciune difuzate la începutul fiecărei luni, inițiativă demarată de mulți ani în web grație Rețelei Mondiale de Rugăciune: într-o filmare din februarie 2018, în mod deosebit, Francisc îi îndemna pe credincioși să se roage "pentru ca aceia care au o putere materială, politică și spirituală să nu se lase dominați de corupție".

"Ce este la baza sclaviei, a șomajului, a abandonării bunurilor comune și a naturii? Corupția, un proces mortal care hrănește cultura morții", spunea papa în materialul video care a fost prezentat în avanpremieră în sediul roman al Dicasterului pentru Dezvoltarea Integrală, organismul condus de cardinalul ghanez Peter Appiah Turkson care a demarat diferite inițiative în locuri din Italia rănite de traficuri ilegitime - unul pentru toate Scampia, la Napoli - și a găzduit în aceste luni lucrările grupului de studiu asupra fenomenului corupției instituit la încheierea primei Dezbateri Internaționale despre Corupție, desfășurată în iunie 2017 la Academia Pontificală pentru Științe Sociale.

Același grup părea că trebuie să formuleze un decret pentru a condamna pe corupți și mafioți la maximul de pedeapsă în Biserică: excomunicarea. Asta afirma pe atunci un comunicat al Vaticanului care a făcut mult zgomot dar care a fost, într-un anumit sens, răstălmăcit fiind vorba numai de o propunere prezentată de unii participanți la sesiunile Academiei de Științe și nu de o decizie adoptată de grup.

Deși fără inițiative de acest gen, n-a dispărut niciodată atenția papei împotriva plăgii corupției, înfierată în atâtea discursuri, audiențe și omilii ca un "virus" și o "molie" care lovește la inimă mai ales politica, domeniu în care ea asumă "multiplele forme de apropriere necuvenită a bunurilor publice sau de instrumentalizare a persoanelor", cum denunța în mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii din 2019.

Confirmă asta și datele sondajului Eurobarometru publicat astăzi de Comisia Europeană cu ocazia acestei date ONU, care prezintă că pentru 78% din firmele din Europa motorul principal pentru corupție este tocmai legătura strânsă între afaceri și politică. Mai mult, pentru 40% modul singur de a face antreprenoriat este de a avea legături politice.

Toate acestea reprezintă o amenințare pentru democrație, a spus tot papa Francisc în diferite ocazii. Și cum afirma în video-mesajul de rugăciune citat mai sus, această "dorință de putere și de avere" care nu cunoaște limite nu se poate combate cu tăcerea: "Trebuie să vorbim despre ea, să-i denunțăm relele, s-o înțelegem pentru a putea arăta voința de a face să prevaleze milostivirea asupra meschinăriei, frumusețea asupra nimicului".

(După Vatican Insider, 9 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 760.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat