Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciucani: Familia - darul lui Dumnezeu

În perioada 4-7 decembrie 2019, mica noastră comunitate din Ciucani a simțit încă o dată binecuvântarea lui Dumnezeu prin prezența părintelui Felician Tiba pentru a doua oară în mijlocul nostru.

Încă de la deschidere, familii, soți, soții, copii, dar și vârstnici și-au ocupat din timp locurile în bănci și s-au pregătit să asculte...

În felu-i caracteristic, pr. Felician ne-a introdus cu multă răbdare și dibăcie în misterul familiei voită de Dumnezeu.

"Mai înainte ca doi tineri - fată și băiat - să se fi întâlnit, să se placă și să accepte să formeze, să întemeieze o familie, Dumnezeu a fost cel care a dorit acest lucru" - spunea pr. Felician, "Dumnezeu își continuă creația sa prin familie, iar Biserica, trupul mistic al lui Cristos, primește și binecuvântează în mijlocul ei familia și o propune ca singura cale prin care Dumnezeu continuă creația în lume, prin trimiterea vieții". Familia, din câte ne-a spus, este locul privilegiat în care Dumnezeu a sădit iubirea sa și unde aceasta trebuie îngrijită și făcută să crească. "Soți, nu vă temeți să vă iubiți! Nu vă temeți unul de celălalt! Nu vă folosiți unul pe celălalt! Nu vă temeți de gesturi concrete de iubire!" Au fost doar câteva din îndemnurile care au determinat în mulți dintre noi o redescoperire a iubirii, ca și a relației dintre noi, soții. Nu doar respectul reciproc este cea mai mare mulțumire - spunea părintele Felician -, ci și a învăța să respectăm libertatea celuilalt.

Făcând o legătură și cu tema propusă în Dieceza de Iași pentru acest an liturgic - "Anul Sfintei Liturghii", pr. Felician a amintit și de magicul "mulțumesc". A mulțumi mai înseamnă și a participa efectiv la "Mulțumire", adică la "Euharistie", la sfânta Liturghie, împreună ca familie, părinți și copii deopotrivă. Când părinții se iubesc, cresc și copii sănătoși moral, au un caracter sănătos, copiii fiind imaginea părinților, însă când lipsește iubirea, copiii cresc asemeni unor plante fără apă.

Și pentru că viitoarele familii vor fi formate de tinerii de azi, de un real folos s-a dovedit a fi și întâlnirea cu tinerii parohiei care au fost interesați să pătrundă puțin din tainele a ceea ce înseamnă îndrăgostirea și iubirea adevărată.

La sfârșit, pr. Felician a sugerat să rămânem din aceste zile de reflecție cu niște idei pe care, dacă până acum nu le-am aplicat, pe viitor să le aplicăm în viața noastră, lucruri simple: oferirea unei flori soției, un compliment adus soțului sau soției, un cadru armonios de comuniune în familie cu copiii și nu în ultimul rând eliminarea viciilor și a orgoliilor personale. Ne-a îndemnat pe fiecare să descoperim sau să redescoperim adevăratul sens al familiei și în paginile documentului "Amoris laetitia", scris de către papa Francisc și adresat tuturor familiilor. Principala concluzie a acestor zile minunate sunt tocmai cuvintele lui Isus: "Faceți celuilalt ceea ce doriți să vi se facă și vouă!"; "...Ori de câte ori ați făcut aceasta unuia dintre frații mei, mie mi-ați făcut".

Dar oricum am face, să nu uităm că iubirea lui Dumnezeu este parte din marele proiect care se cheamă "familia creștină".

Mulțumim părintelui paroh și părintelui Felician pentru că ne-au oferit o astfel de "simfonie" de iubire.

Irina Bucur

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 decembrie: Ciucani: Familia - darul lui Dumnezeu


 

lecturi: 1888.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat