Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Adeziune la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Membrii Acțiunii Catolice înscriși în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au depus adeziunea duminică, 8 decembrie 2019, în cadrul sfintei Liturghii solemne prezidate de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași.

În semn de unitate și apartenență la o singură familie a Acțiunii Catolice, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00 au depus adeziunea toate cele trei sectoarele: 12 copii, 54 de tineri, 12 adulți. De asemenea, 18 tineri s-au declarat simpatizanți ai Acțiunii Catolice. Împreună cu Preasfințitul Iosif au concelebrat și preoții din parohie, cei care se ocupă în mod deosebit de cele trei sectoare ale asociației.

La predică, Preasfințitul s-a adresat direct membrilor Acțiunii Catolice spunând: "Dragi prieteni, să străluciți de bucurie că sunteți prietenii lui Cristos! Bucuria să fie la ea acasă în grupurile voastre de Acțiune Catolică! Să molipsiți și pe alți copii, tineri și adulți cu entuziasmul și implicarea voastră și să arătați lumii întregi cât de frumos este a-l urma pe Isus Cristos! Nu vă temeți să dați mărturie despre credința voastră la școală, la locul de muncă, în societate și oriunde sunteți prezenți!"

Ca pregătire pentru moment de sărbătoare, tinerii și adulții au participat la o zi de formare. Pentru tinerii acest moment s-a desfășurat în după-amiaza zilei de 7 decembrie la mănăstirea Surorilor Providenței. Ziua a început cu un joc de cunoaștere după care a urmat un moment formativ ținut de către președintele Acțiunii Catolice, Andrei Ailenei, care a prezentat câteva noțiuni generale despre Acțiunea Catolică.

Pr. Iosif-Claudiu Doboș i-a introdus pe tineri în tema acestui an asociativ: "Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii", alături de textul biblic: " Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului" (Ef 4,22). Pornind de la cuvintele papei Francisc care spunea: "Este vital de a reînnoi și a actualiza angajarea Acțiunii Catolice pentru evanghelizare, ajungând la toți, în toate locurile, în toate ocaziile, în toate periferiile existențiale", părintele a evidențiat că adevărata reînnoirea începe de la inimă, conduce la reînnoirea relațiilor dintre oameni și a modului de a trăi timpul prezent. S-a folosit de imaginea tânărului David și de cea a lui Zaheu pentru a sublinia că Dumnezeu privește la inimă și că uneori oamenii sunt plini de prejudecăți care îi împiedică să vadă esențialul. Totodată a accentuat că Acțiunea Catolică ar trebui să se traducă în pasiune catolică.

Momentul principal al zilei a fost sfânta Liturghie unde participanții au avut ocazia de spovadă. Împreună au adus mulțumire pentru momentele frumoase petrecute în această zi.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru momentele petrecute împreună și pentru continua reînnoirea. Fie ca sărbătoarea adeziunii să fie un nou început pentru fiecare dintre membru sau simpatizant în dorința de a răspunde cât mai fidel chemării lui Cristos!

Iată și câteva impresii:

"Ziua de reculegere a reprezentat oportunitatea de a-i cunoaște mai bine pe oamenii pe care deja îi simțeam ca făcând parte din viața mea, întărindu-mi convingerea că doar «dăruind vei dobândi» prin acțiunile lor. Entuziasmul și dorința tinerilor de a-l cunoaște pe Dumnezeu, de a se dezvolta spiritual, oferindu-i și sufletului hrană, nu doar minții și generozitatea nemărginită de a oferi celorlalți din iubirea pe care Dumnezeu a plantat-o în fiecare din noi, m-a făcut să spun: Aici este locul meu! Ziua cea mare, depunerea adeziuni, nu a reprezentat doar ziua în care mi-am depus un angajament în fața Domnului și a Bisericii, ci ziua în care Dumnezeu mi-a călăuzit pașii spre o nouă familie: Acțiunea Catolică. Nu există dorință mai mare decât aceea de a vrea să fii ca Isus: sincer, drept și bun. Această dorință am descoperit-o în fiecare membru AC, oferind totul cu iubire" (Albert Iulia Teodora)

"Evenimentele din aceste două zile au fost aducătoare de bucurie. Este al șaselea an când particip la ziua de reculegere și când depun Adeziunea la ACT, în Parohia «Adormirea Maicii Domnului» din Iași. Chiar reflectam, pe parcursul zilei de reculegere, cât de multe s-au schimbat în acești șase ani și, totuși, cât de frumos continuă să fie. Grupul din care fac parte este un grup dinamic, fiind format - în cea mai mare parte - de tineri veniți la facultate, din toate colțurile diecezei, astfel încât, în fiecare an, familia aceasta se reînnoiește și îmbogățește cu suflete noi. Este unul din aspectele care conferă mult farmec! Să vezi entuziasmul tinerilor proaspăt veniți în grup cum se îmbină cu pasiunea celor cu mulți ani vechime, care îi întâmpină, este formula perfectă pentru a crea frumosul, dăruirea și pentru a se revărsa binecuvântarea Domnului și prin noi, prin tot ceea ce facem! Voia bună, naturalețea, împărtășirile tinerilor, perspectivele de viitor, meditația susținută de pr. Iosif, toate au definit ziua de reculegere, care a fost încoronată cu sfânta Liturghie, la finalul ei. Ziua Adeziunii, plină de emoție, a fost cu un puternic răsunet, în sufletul meu. Cel mai emoționant moment, pentru mine, a fost oferirea însemnelor de către Preasfințitul Iosif. Priveam cu admirație cum oameni de toate vârstele - copii, tineri si adulți - se angajează public să își trăiască credința în mod activ, "în slujba Bisericii, pentru binele lumii!" Puterea cu care oamenii intonau toate cântecele, lumina de pe chipurile tuturor, seriozitatea și forța cu care am rostit cu toții rugăciunea membrului acțiunii catolice, toate au consolidat și mai mult, în sufletul meu, bucuria si onoarea apartenenței la această mare si frumoasă familie! Un nou an asociativ plin de haruri, activități și creștere rodnică, spre binele tuturor!" (Ana Moraru)

Silvia Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Adeziune la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 813.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat