Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi

În solemnitatea "Neprihănita Zămislire", luni, 9 decembrie 2019, au fost hirotoniți cinci diaconi în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Patru diaconi sunt pentru Dieceza de Iași și unul este pentru Congregația "Don Orione". Prezent la celebrare euharistică și hirotonirea diaconală a fost PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat părinții și rudele candidaților, aproximativ 90 de preoți și numeroși credincioși.

Sfânta Liturghie a debutat cu procesiunea candidaților, a preoților și a episcopilor. În salutul său introductiv, PS Iosif Păuleț s-a adresat tuturor celor din catedrală pe un ton exortativ: "Să-i însoțim astăzi cu rugăciunea noastră pe acești cinci candidați la treapta diaconatului!"

Corul Seminarului Mare împreună cu elevii seminariști de la Colegiul "Sfântul Iosif"-Bacău au animat cântările, dând o notă solemnă celebrării.

După proclamarea evangheliei, Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, a citit numele celor cinci candidați, parohia de proveniență și numele diecezei în care urmează să slujească, iar aceștia au răspuns cu fermitate: "Prezent". Acest răspuns, în sine scurt, are în spatele lui o lungă perioadă de pregătire, multe rugăciuni de reflecție și discernământ până să ajungă la maturitatea de a fi rostit cu hotărâre deplină și cu o încredere neschimbătoare în Dumnezeu care cheamă să fie slujit.

În omilie, PS Iosif Păuleț a scos în evidență frumusețea unică a Mariei prin prisma adevărului zămislirii ei neprihănite. Reflectând asupra primei căderi a protopărinților noștri, episcopul a subliniat goliciunea pe care aceștia au simțit-o în urma săvârșirii păcatului. Nu era vorba de "goliciunea trupească", pe aceasta având-o și până atunci, ci de "goliciunea interioară", aceea pe care o produce singur păcatul. În timp ce Adam a spus despre sine că este gol, Maria, prin contrast pozitiv, este numită de câtre înger "plină", iar plinătatea aceasta se referă la harul care umplea ființa ei. Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri exprimă, a mai spus episcopul, nostalgia oricărui om după armonia primordială care s-a pierdut și care numai în Maria poate fi contemplată.

Adresându-se celor cinci candidați, PS Iosif le-a vorbit despre slujire ca despre principala așteptare pe care trebuie să o aibă de la condiția de diaconi, spunându-le cu pătrundere că Isus a fost primul diacon, din moment ce nu a venit să fie slujit, ci să slujească el pe alții.

Slujirea diaconală, a continuat episcopul, trebuie să aibă trei caracteristici: gratitudinea, gratuitatea și bucuria. Prima caracteristică vizează recunoștința "pentru nespusele daruri cu care Dumnezeu" înzestrează. Ea trebuie să facă parte din "aparatul genetic" al slujitorului lui Cristos. Gratuitatea înseamnă că diaconul nu trebuie să caute titluri, salariu mare, onoruri sau laude atunci când exercită slujirea. A treia caracteristică, bucuria, este cântata mai ales în Psalmul 100: "Slujiți Domnului cu bucurie!". Slujirea trebuie să fie făcută cu bucurie.

Întrebați fiind cu privire la disponibilitatea de a sluji bisericii, de a împlini datoriile diaconilor spre binele poporului lui Dumnezeu, de a păstra misterul credinței și celibatul sacru, cei cinci candidați au răspuns de fiecare dată: Vreau, dovedind în fața comunității ecleziale că sunt conștienți pe deplin de angajamentele definitive și irevocabile pe care și le asumă odată cu intrarea în prima treaptă a preoției.

Îngenunchiați în fața episcopului, aceștia au făcut promisiunea de ascultare și respect. "Dumnezeu să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început-o în tine" au fost fost cuvintele pe care fiecare diacon le-a auzit personal din gura episcopului. Acestui moment i-a urmat Litania tuturor sfinților, timp în care candidații au stat prosternați la pământ. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, noii diaconi și-au îmbrăcat apoi veșmintele diaconale. Înaintea episcopului, aceștia au pus mâna pe evangheliar și au auzit cuvintele: "Primește evanghelia lui Cristos al cărei crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici. Pace ție".

Noii diaconi au putut fi văzuți la altar, la momentul ofertoriului, iar apoi la distribuirea sfintei Împărtășanii. Ei îi asistă pe episcop și pe preoți la celebrările sacre, proclamă evanghelia și rostesc, după caz, predica sau omilia.

PS Petru Gherghel, la finalul celebrării, i-a felicitat pe cei cinci noi diaconi, mulțumind în mod deosebit familiilor lor, fără de care Biserica locală ar fi "săracă și văduvită". A amintit că seminarul trebuie să păstreze spiritul pe care l-a lăsat episcopul martin Anton Durcovici și i-a îndemnat pe seminariști să aibă curaj. "Slavă să fie în veci lui Dumnezeu, cinste să-i fie Preacuratei Fecioare Maria și bucurie celor care îl caută pe Domnul", a încheiat episcopul emerit. numele.

Cei cinci noi diaconi sunt:

  • Paul Eduard Amariei, din Buhonca (pentru Dieceza de Iași)
  • Michail Iulian Echert, din Rădăuți (pentru Dieceza de Iași)
  • Iulian Robert Gherghel din Tupilați - Parohia Nisiporești (pentru Dieceza de Iași)
  • Paul Alexandru Vîrgă, din Breaza - Parohia Talpa (pentru Dieceza de Iași)
  • Neculai Marius Tiba, din Izvoarele (pentru Mica Operă a Divinei Providențe "Don Orione")

În aceeași zi de 9 decembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii în catedrala "Sfântul Iosif" din București, seminaristul Ștefan Lenghen, din Pârgărești, a fost hirotonit diacon prin impunerea mâinilor PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Slujire frumoasă, binecuvântare în tot ceea ce rostesc și săvârșesc le dorim noilor diaconi!

Pr. Cristian Diac

* * *

Impresii ale noilor părinți diaconi:

  • "Sfânta Fecioară Maria a fost cea care a rostit cele mai frumoase cuvinte de recunoștință față de lucrarea Domnului, în viața sa. Aceleași cuvinte mi le însușesc și eu și spun, împreună cu ea, că «cel Atotputernic mi-a făcut lucruri mari: numele lui e sfânt» (Lc 1,49). Momentul pe care l-am trăit astăzi va rămâne în viața mea drept cea mai mare binefacere pe care mi-a făcut-o Dumnezeu. Îi mulțumesc din inimă lui Isus pentru că mi-a îngăduit să trăiesc momentul de față. Este un dar extraordinar pe care el mi l-a oferit; deși, nevrednic cum sunt, Dumnezeu și-a întors privirea sa milostivă spre mine, m-a ales pentru a sluji în via sa - Biserica -, pe cei săraci, oprimați, prin cuvânt și Euharistie. Profesiunea de credință, jurământul de fidelitate în slujirea semenilor în ascultare față de episcop și declarația pe care am încheiat-o cu aceste cuvinte: «Așa promit, așa făgăduiesc, așa jur, așa să-mi ajute Dumnezeu și această sfântă evanghelie pe care o ating cu mâna mea» constituie hotărârea cu care doresc să urmez mai îndeaproape voința Domnului în viața mea" (diacon Paul Alexandru Vîrgă)

  • "Nu cred că sunt cuvinte care pot să descrie cu adevărat ceea ce am trăit în această zi! Bucuria este mult prea mare! Însă cred că pot să mă refer la ziua hirotonirii mele ca diacon făcând referire la cuvintele Preasfințitului Iosif, în ziua consacrării sale ca episcop de Iași, mulțumire și slujire: îi sunt recunoscător lui Dumnezeu care, în marea sa milostivire, a privit asupra mea și m-a chemat să-l urmez pe calea Preoției, o cale, de-a lungul căreia voi putea să dau mărturie cu propria mea viață despre Evanghelia sa; știu că diaconatul înseamnă un efort continuu de zidire și de slujire a împărăției lui Dumnezeu, care se traduce prin luarea crucii personale în fiecare zi, însă știu că pe acest drum nu voi fi niciodată singur, ci Domnul și Sfânta Fecioară îmi vor fi alături și îmi vor ocroti întreaga viață" (diacon Michail Iulian Echert)

  • "Gândurile mele de astăzi nu pot fi decât cele care să exprime o profundă mulțumire și recunoștință adresate bunului Dumnezeu pentru că, în ciuda nevredniciei mele, m-a socotit vrednic de a mă numără printre slujitorii săi. Și cum orice «mulțumesc» implică un nou «te rog», implor de la bunătatea și milostivirea Lui harul de a fi mereu vrednic de această slujire mare pentru ca ea să fie cât mai rodnică, astfel încât, la sfârșit, să merit a primi răsplata slujitorului credincios. Doamne ajută!" (diacon Paul Eduard Amariei)

  • "Așa cum Isus i-a chemat pe apostoli să vestească: «împărăția cerurilor este aproape», la fel ne cheamă și pe noi astăzi să citim semnele timpului și să devenim vestitori prin cuvânt și mai ales prin trăire. În această zi deosebit de importantă, îmi pun încrederea în Domnul și cer ajutorul Sfintei Fecioare Maria pentru a putea duce la îndeplinire lucrarea cea bună pe care Domnul a început-o în mine" (diacon Iulian Robert Gherghel)

  • "În aceste momente sentimentele mele sunt toate cuprinse de bucurie și recunoștință. Dacă sunt aici, în primul rând nu este meritul meu, ci al lui Dumnezeu, pentru că m-a chemat la viața consacrată și la sfânta Preoție; este și meritul părinților și al rudelor care m-au sprijinit întotdeauna, este și meritul formatorilor pe care i-am avut în toți acești ani și nu în ultimul rând este meritul Bisericii care m-a susținut prin rugăciunea și afecțiunea sa. Diconatul reprezintă pentru mine în mod special un dar, nu unul oarecare, ci un dar supranatural, un dar sacramental prin care Dumnezeu mă apropie mai mult de el și de sfințenia sa și mă întărește în misiunea încredințată în sânul Bisericii. În același timp diaconatul este și o mare responsabilitate: sunt chemat să fiu slujitor în Biserică și în special al celor mai săraci și suferinzi, așa cum am învățat la școala Sfântului Alois Orione" (diacon Neculai Marius Tiba, Parohia "Schimbarea la Față", Izvoarele -IS, pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe", Don Orione).

Impresiile audio pe care ni le-au oferit noii părinți diaconi hirotoniți la Iași.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 9 decembrie: Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi. Foto: Adrian Cuba

- 9 decembrie: Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct prin www.ercis.ro/media


 


lecturi: 3417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat