Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Act de venerație față de Neprihănita în Piazza di Spagna (8 decembrie 2019)

Rugăciunea Sfântului Părinte Francisc către Maria Neprihănită

O, Marie Neprihănită, ne adunăm încă o dată în jurul tău.

Cu cât înaintăm în viață cu atât crește recunoștința noastră față de Dumnezeu pentru că ni te-a dat ca mamă nouă, care suntem păcătoși, pe Tine, care ești Neprihănită.

Între toate ființele umane, tu ești unica ferită de păcat, ca Mamă a lui Isus Miel al lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii. Însă acest privilegiu singular al tău ți-a fost dat pentru binele nostru al tuturor, fiii tăi. De fapt, privindu-te pe tine, noi vedem victoria lui Cristos, victoria iubirii lui Dumnezeu asupra răului: unde s-a înmulțit păcatul, adică în inima umană, s-a revărsat cu prisosință harul, prin puterea blândă a Sângelui lui Isus.

Tu, Mamă, ne amintești că noi suntem păcătoși, dar nu mai suntem sclavi ai păcatului! Fiul tău, cu Jertfa sa, a frânt stăpânirea răului, a învins lumea. Asta relatează tuturor generațiilor inima ta curată precum cerul unde vântul a risipit orice nor. Și astfel tu ne amintești că nu este același lucru a fi păcătoși și a fi corupți: este foarte diferit. Una este a cădea, dar după aceea, căiți, să ne ridicăm cu ajutorul milostivirii lui Dumnezeu. Altceva este complicitatea ipocrită cu răul, corupția inimii, care în afară se arată impecabilă, dar înăuntru este plină de intenții rele și egoisme meschine.

Puritatea ta limpede ne cheamă la sinceritate, la transparență, la simplitate.

Câtă nevoie avem să fim eliberați de corupția inimii, care este cel mai grav pericol! Asta ni se pare imposibil, așa de suntem de obișnuiți, și în schimb este la îndemână. E suficient să ne ridicăm privirea spre zâmbetul tău de Mamă, spre frumusețea ta necontaminată, pentru a simți din nou că nu suntem făcuți pentru rău, ci pentru bine, pentru iubire, pentru Dumnezeu!

Pentru aceasta, o, Fecioară Maria, astăzi eu ți-i încredințez pe toți cei care, în acest oraș și în întreaga lume, sunt oprimați de neîncredere, de descurajare din cauza păcatului; pe cei care cred că pentru ei nu mai este speranță, că păcatele lor sunt prea multe și prea mari, și că Dumnezeu sigur n-are timp de pierdut cu ei.

Ți-i încredințez ție, pentru că tu nu numai că ești mamă și ca atare nu încetezi niciodată să-i iubești pe copiii tăi, ci ești și Neprihănita, cea plină de har, și poți să luminezi încă dinăuntru întunericul cel mai dens cu o rază a luminii lui Cristos Înviat.

El, și numai El, frânge lanțurile răului, eliberează de dependențele cele mai îndârjite, dezleagă de legăturile cele mai delincvente, înduioșează inimile cele mai împietrite. Și dacă asta se întâmplă înăuntrul persoanelor, cum se schimbă fața orașului! În gesturile mici și în alegerile mari, cercurile vicioase devin puțin câte puțin virtuoase, calitatea vieții devine mai bună și climatul social mai respirabil.

Îți mulțumim, Mamă Neprihănită, că ne amintești că, prin iubirea lui Isus Cristos, noi nu mai suntem sclavi ai păcatului, ci liberi, liberi să iubim, să ne voim binele, să ne ajutăm ca frați, deși suntem diferiți între noi - mulțumire fie lui Dumnezeu că suntem diferiți între noi!

Mulțumim pentru că tu, cu candoarea ta, ne încurajezi să nu ne rușinăm de bine, ci de rău; ne ajuți să ținem departe de noi pe cel rău, care cu înșelare ne atrage la el, în spiralele morții; ne dăruiești amintirea dulce că suntem fii ai lui Dumnezeu, Tată de bunătate imensă, izvor veșnic de viață, de frumusețe și de iubire. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 818.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat