Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm solemnitatea Mariei Neprihănite, care se situează în contextul Adventului, timp de așteptare: Dumnezeu va împlini ceea ce a promis. Însă în sărbătoarea de astăzi este vestit că deja s-a împlinit ceva, în persoana și în viața Fecioarei Maria. Noi astăzi luăm în considerare începutul acestei împliniri, care este încă înainte de nașterea Maicii Domnului. De fapt, neprihănita sa zămislire ne duce la acel moment precis în care viața Mariei a început să palpite în sânul mamei sale: de acolo era prezentă iubirea sfințitoare a lui Dumnezeu, ferind-o de contagierea răului care este moștenire comună a familiei umane.

În Evanghelia de astăzi răsună salutul îngerului adresat Mariei: "Bucură-te, plină de har: Domnul este cu tine" (Lc 1,28). Dumnezeu a gândit-o și a voit-o din totdeauna, în planul său de nepătruns, ca o creatură plină de har, adică plină de iubirea sa. Însă pentru a fi umpluți trebuie să facem spațiu, să ne golim, să ne dăm deoparte. Exact cum a făcut Maria, care a știut să se pună în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și să se încreadă total în voința sa, primindu-l fără rezerve în propria viață. Așa încât în ea Cuvântul s-a făcut trup. Acest lucru a fost posibil grație "da"-ului său. Îngerului care-i cere disponibilitatea de a deveni mama lui Isus, Maria răspunde: "Iată, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (v. 38).

Maria nu se pierde în atâtea raționamente, nu pune piedici Domnului, ci se încrede cu promptitudine și lasă spațiu acțiunii Duhului Sfânt. Pune imediat la dispoziție lui Dumnezeu toată ființa sa și istoria sa personală, pentru ca să le plăsmuiască și să le ducă la împlinire Cuvântul și voința lui Dumnezeu. Astfel, corespunzând perfect proiectului lui Dumnezeu cu privire la ea, Maria devine "toată frumoasă", "toată sfântă", dar fără cea mai mică umbră de auto-complăcere. Este umilă. Ea este o capodoperă, dar rămânând umilă, mică, săracă. În ea se oglindește frumusețea lui Dumnezeu care este în întregime iubire, har, dăruire de sine.

Îmi place să subliniez și cuvântul cu care Maria se definește în încredințarea sa lui Dumnezeu: se mărturisește "slujitoarea Domnului". "Da"-ul Mariei spus lui Dumnezeu asumă încă de la început atitudinea slujirii, a atenției față de necesitățile altuia. Dă mărturie despre asta în mod concret faptul vizitei la Elisabeta, care urmează imediat după Buna Vestire. Disponibilitatea față de Dumnezeu se întâlnește în disponibilitatea de a lua asupra sa nevoile aproapelui. Toate aceste fără zgomote și ostentații, fără a căuta locuri de onoare, fără publicitate, deoarece caritatea și faptele de milostenie se fac în tăcere, în ascuns, fără a se mândri cu săvârșirea lor. Și în comunitățile noastre suntem chemați să urmăm exemplul Mariei, practicând stilul discreției și al ascunderii.

Sărbătoarea Mamei noastre să ne ajute să facem din toată viața noastră un "da" spus lui Dumnezeu, un "da" făcut din adorație față de El și din gesturi zilnice de iubire și de slujire!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Huehuetenango, în Guatemala, a fost beatificat Iacob Miller, călugăr de la Frații Școlilor Creștine, ucis din ură față de credință în 1982, în contextul războiului civil. Martiriul acestui educator exemplar al tinerilor, care a plătit cu viața slujirea sa adusă poporului lui Dumnezeu și Bisericii guatemaleze, să întărească în acea națiune iubită parcursuri de dreptate, de pace și de solidaritate. Aplauze pentru noul fericit!

Mâine se va desfășura la Paris o întâlnire a președinților Ucrainei, Rusiei și Franței și a cancelarului federal al Germaniei - cunoscută ca "Format Normandia" - pentru a căuta soluții la conflictul dureros care se desfășoară de mulți ani în Ucraina de est. Însoțesc întâlnirea cu rugăciunea, o rugăciune intensă, pentru că acolo este nevoie de pace, și vă invit să faceți la fel, pentru ca această inițiativă de dialog politic să contribuie la aducerea de roade de pace în dreptate acelui teritoriu și populației sale.

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini din Italia și din diferite țări, îndeosebi credincioșii polonezi din Varșovia și Lublin, polițiștii irlandezi și tinerii din Sorbara (Modena). Un salut special se îndreaptă spre Fiicele Crucii, recunoscute recent ca Asociație publică de cardinalul vicar.

În această sărbătoare a Neprihănitei, în parohiile italiene se reînnoiește adeziunea la Acțiunea Catolică. Urez tuturor colaboratorilor și grupurilor un drum bun de formare, de slujire și de mărturie.

Binecuvântez credincioșii din Rocca di Papa și flacăra cu care vor aprinde marea stea pe Fortăreața orașului, în cinstea Mariei Neprihănite. Și gândul meu se îndreaptă și spre Sanctuarul din Loreto, unde astăzi va fi deschisă Poarta Sfântă pentru Jubileul Lauretan: să fie bogat în har pentru pelerinii Sfintei Case.

Astăzi după-amiază voi merge la "Santa Maria Maggiore" s-o rog pe Sfânta Fecioară Maria, și după aceea în Piazza di Spagna pentru tradiționalul act de cinstire la picioarele monumentului Neprihănitei. Vă cer să vă uniți spiritual cu mine în acest gest, care exprimă evlavia filială față de Mama noastră cerească.

Urez tuturor sărbătoare frumoasă și drum bun de Advent spre Crăciun, cu călăuzirea Fecioarei Maria. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat